HOME
Home » Kesihatan » 9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at | Categorised in Kesihatan

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah kami sampaikan 9 tips merawat simpul mengkarung yang berkesan.

Sakit tak terkata! Nak bergerak pun tak boleh, menangislah sendirian sehingga ada orang beri bantuan.

Apakah punca terjadinya simpul mengkarung?

Dr Zubaidi Ahmad seorang pegawai perubatan senior di Kumpulan Perubatan penawar Sdn Bhd menjelaskan cramp atau simpul mengkarung disebabkan oleh keletihan otot yang digunakan dalam pergerakan yang berterusan. Keadaan ini menyebabkan terjadinya pengumpulan asid laktik pada bahagian otot berkenaan. Kebiasaannya simpul mengkarung ini akan reda dengan kita relax dan bertenang yang dengancara ini pengaliran darah ke otot kembali normal seperti biasa.

Simpul mengkarung ini pada asasnya terjadi kerana berlakunya dehidrasi, kekurangan garam mineral, seperti magnesium, potasium, sodium dan karbohidrat dalam badan. Faktor lain yang boleh menyebabkan simpul mengkarung ialah kerana otot yang terlalu tegang yang menyebabkan kurangnya pengaliran darah pada bahagian kaki kerana kedudukan kaki yang tidak betul.

Dalam memberikan tips merawat simpul mengkarung, Dr Zubaidi menerangkan cara yang betul untuk mengurangkan kesakitan ialah dengan berdiri dan berjalan bagi merenggangkan otot-otot yang tersimpul untuk melancarkan darah turun ke bahagian kaki dan menghilangkan keradangan tersebut.

Cara lain yang efektif dan berkesan ialah dengan membengkokkan kaki atau betis ke arah badan. Rawatan urutan dengan menggunakan minyak panas secara perlahan-lahan dan berjalan dengan menggunakan hujung tapak kaki juga boleh dilakukan.
Namun jika kesakitan masih berterusan dan pada bahagian betis masih mula membengkak anda perlu mendapat nasihat doktor kerana kemungkinan simptom tersebut bukan disebabkan oleh simpul mengkarug tetapi mungkin sahaja disebabkan oleh darah beku dalam otot. Biasanya ini kesakitan ini akan menyebabkan kesakitan yang berlarutan .
Serangan simpul mengkarung ini selalu terjadi kepada ibu-ibu yang mengandung apabila otot mula mengejang dan terasa kesakitan pada bahagian yang diserang. Ini sering terjadi pada trimester kedua kehamilan iaitu selepas tiga bulan mengandung. Ini disebabkan keadaan rahim yang kian membesar.
tekanan rahim yang kuat pada pembuluh darah juga menghalang pengaliran darah ke bahagian anggota kaki. Adalah sangat disarankan kepada wanita hamil tidak berdiri atau duduk dengan menyilangkan kaki dalam masa yang lama .

Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan
Ada beberapa tips merawat simpul mengkarung yang berkesan atau lebih sesuai ini dikatakan amalan pencegahan serangan simpul mengkarung yang boleh diamalkan.
1. Buatlah senaman regangan otot kaki pada waktu siang atau sebelum masuk tidur. Lakukan gerakan sendi di pergelangan kaki dan jari jemari untuk membantu pengaliran darah yang sempurna. Minumlah air dengan jumlah yang cukup seperti yang dinasihatkan oleh doktor.
2. Jika anda telah terkena serangan simpul mengkarung, tuamkan ais pada bahagian yang kejang, ini dapat melegakan kekejangan dan mengurangkan kesakitan. Ambillah makanan yang seimbang yang mengandungi kabohaidrat dan garam mineral serta pengambilan air yang cukup, ini dapat mengelakkan dari berlakunya simpul mengkarung.

Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

1. Minumlah air dengan banyak
2. Makan kekacang yang bergaram
3. Makan buah-buahan yang mengandungi banyak zat potassium seperti pisang
4. lebihkan pengambilan susu, beras tanpa kanji dan bijan
5. Urut dan picit pada bahagian tapak kaki, ini dapat melegakan simpul biawak denga cepat
6. Picit pada bahagian ibu jari kaki dengan kuat selama 1 minit
7. Urut dan picit pergelangan kaki
8. Tarik kesemua jari kaki
9. Sapukan minyak panas pada kaki dan jari
Atau anda boleh mengambil beberapa supliment seperti OsteMatrix keluaran shaklee yang mengandungi Kalsium dan magnasium yang terbaik.
Selamat mencuba, semoga tips merawat simpul mengkarung ini dapat membantu anda semasa waktu kecemasan.

1 Comment for 9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to 9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Posted at

Sengsara sakit lutut dan sendi? Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat! Masalah sakit lutut dan sendi merupakan salah satu... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More