HOME
Home » Kesihatan » Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at | Categorised in Kesihatan

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang amat sangat secara tiba-tiba.

Buat beberapa ketika kesakitan yang amat sangat menggangu tidur anda, namun akan deda apabila diurut dengan minyak panas dan sebagainya.

Fenomena ini dianggap perkara biasa dan tidak berbahaya kepada diri, selalunya dikaitkan dengan ahli sukan yang memaksa anggota badan bekerja dengan keterlaluan dan berlebihan.

Namun simpul mengkarung ini juga boleh berlaku kepada anda yang selalu duduk, berdiri atau berbaring dalam jangka masa yang terlalu lama.

Ia menyebabkan otot meregang, menjadi keras dan sangat sakit seketika. Namun jika simpul mengkarung ini dibiarkan tanpa rawatan seperti megnurut, ia akan memerlukan amsa yang lama untuk kembali normal dan sangat membahayakan teruatam jika ianya berlaku ketika dengan berenang atau memandu.

Dr Zubaidi Ahmad dari Kumpulan Perubatan Penawar Johor Bahru memberitahu, simpul biawak terjadi kerana pengecutan otot secara tiba-tiba dan diluar kawalan. Ianya dikenali sebagai noctunal leg cramps yang menyebabkan kesakitan yang amat sangat dan tidak boleh bergerak.

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Menurutnya, simpul mengkarung bukan hanya boleh berlaku pada bahagian betis sahaja, malah boleh juga terjadi pada bahagian lain seperti paha, perut, tumit dan juga tapak kaki.

Kekejangan ini selalunya disebabkan keletihan otot yang digunakan dalam pergerakan yang berterusan dan menyebabkan pengumpulan asid laktik dalam otot berkenaan.

“Biasanya ia akan pulih dengan berehat yang akan memulihkan pengaliran darah ke otot berkenaan,” ujar Dr. Zubaidi.

Jelas Dr Zubaidi punca berlakunya simpul mengkarung ialah disebabkan dehidrasi, kurang pengambilan garam dan mineral seperti magnesium, potasium, sodium dan karbohidrat.

Sebab-sebab lain yang menjadi punca simpul mengkarung ialah ketegangan otot yang keterlaluan dan kurang pengaliran darah akibat posisi kaki yang salah semasa duduk atau berdiri.

Namun pendapat yang lebih banyak diterima ialah disebabkan keterujaan saraf otot (neural excitability) yang terlibat.

 

 

Kebiasaannya otot yang sering mengalami simpul mengkarung ialah pada bahagian betis, namu ada juga berlaku pada bahagian lain badan.

Simpul mengkarung ini amat sakit dan biasanya terjadi dengan serta-merta tanpa simtom.

Untuk mengurangkan kesakitan anda haruslah berdiri dan berjalan dengan meregangkan otot-otot yang sakit untuk membawa darah turun ke bahagian yang diserang. Ini dapat membantu menghilangkan ketegangan.

Selain dari itu boleh juga anda boleh juga membengkokkan kaki ke arah badan. Mula-mula akan terasa sakit dan akan merasa lega selepas seketika.

Dalam amsa yang sama urut betis secara perlahan-lahan dengan menggunakan tapak tanag dan minyak panas kemudian cuba berjalan menggunakan hujung tapak kaki.

Namun jika dengan teknik ini, kesakitan masih terasa, anda perlu berjumpa doktor kerana kebiasaan nya ada perkara lain yang lebih serius seperti darah beku yang menyebabkan kesakitan tidak mahu reda.

Serangan simpul mengkarung sering kali juga berlaku kepada wanita mengandung yang biasanya terjadi pada trimester kedua iaitu semasa kandungun berumur tiga bulan dan ke atas yang disebabkan oleh keadaan rahim yang membesar.

 

Kandungan yang berat akan menyebabkan tekanan kepada bahagian kaki dan boleh menyebabkan kekejangan. Bukan itu sahaja, keadaan rahim yang semakin membesar menyebabkan aliran darah turut terganggu yang boleh menyebabkan simpul mengkarung.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan dari berlakunya simptom ini, jangan berdiri dengan menyilangkan kaki dalam masa yang panjang. Cuba buat senaman regangan bahagian kaki sebelum tidur dan buatlah pergerakan sendi-sendi kaki dan jari supaya darah dapat mengalir dengan mudah.

 

 

Cara untuk hindarnya, minumlah air dengan cukup dan buatlah tuaman ais pada bahagian yang sakit jika ianya telah terjadi.

 

 

Ambilhah makanan yang mengandungi kabohidrat dan garam mineral yang mencukupi.

No comment for Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Posted at

Sengsara sakit lutut dan sendi? Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat! Masalah sakit lutut dan sendi merupakan salah satu... Read More

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More