HOME
Home » Kesihatan » Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at | Categorised in Kesihatan

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.”

Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar serangan simpul mengkarung sering berlaku kepada ibu-ibu yang hamil. Ini kerana badan semakain memberat apabila kandungan semakin membesar.

Ini memberi tekanan yang kuat kepada salur darah utama pda kaki hingga ke atas.

Simpul mengkarung atau dikenali juga dengan cramp selalu juga terkena pada ahli sukan seperti pemain bola atau atlit yang sentiasa berlari dan bergerak pantas.

Namun bagi ibu mengandung serangan berlaku selain dari berat badan berlebihan ianya juga kerana penghasilan hormon progesteron yang memberi kesan kepada sampingan kepada ketahanan otot kaki sewaktu tempoh itu.

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan simpul mengkarung yang berlaku pada waktu malam mungkin kerana disebabkan suhu yang sejuk, tubuh badan dalam keadaan relax dan tidak aktif atau mungkin anda melakukan pergerakan mengejut seperti mengeliat yang keterlaluan apabila merasa lenguh-lenguh badan.

Cramp pada betis semasa hamil mungkin disebabkan oleh cara pemakanan yang salah dan mungkin juga disebabkan oleh faktor-faktor lain, jadi bakal ibu perlulah mengambil langkah berjaga-jaga dan alert dengan simptom dan faktor-faktor yang menjadi penyebab serangan simpul mengkarung sewaktu hamil.

Contohnya:

1.    Otot betis yang keletihan.

2.    Tekanan yang keterlaluan pada urat saraf kaki.

3.    Peredaran darah yang tidak elok

4. Kekurangan dan tidak seimbang garam galian dan mineral dalam tubuh seperti kekurangan kalsium atau magnasium atau kandungan fosforus yang berlebihan. Namun maklumat mengenai faktor kekurangan garam dan mineral dalam tubuh ini agak sukar diperolehi.

Namun ada beberapa tips untuk mencegah serangan kekejangan otot dari berlaku walaupun maklumat yang kita terima tidak begitu lengkap. Anda boleh amalkan beberapa tip amalan yang baik ini untuk menghindarkan serangan simpul mengkarung ini dari berlaku.

1. Membuat Senaman Regangan 

Mengamalkan senaman regangan yang bersesuaian sebelum masuk tidur dapat membantu mengurangkan risiko serangan simpul mengkarung ketika kehamilan mahunpun sesiapa sahaja. Seeloknya regangan ditumpu pada bahagian betis. Caranya:

Berdiri menghadap dinding dan letakkan tapak tangan pada dinding, buat gerakan kaki kanan berada di belakang kaki kiri. Secara perlahan-lahan bengkokkan kaki kiri dengan membiarkan kaki kanan yang berada di belakang tetap lurus dan tapak kaki tetap pada lantai. Posisi badan hendaklah dalam keadaan lurus ke atas dan peha anda ke hadapan. Tahan pada posisi ini selam tiga puluh saat.

Setelah itu tukar kaki posisi kaki kanan di hadapan pula dan ulang-ulang senaman regangan ini selama lima hingga sepuluh minit.

Jerawat sewaktu mengandung, Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan.

2. Sentiasa bergerak aktif

Lakukanlah pergerakan-pergerakan yang bersesuaian dengan fizikal anda. Lakukan senaman atau apa sahaja aktivi yang memrlukan anda bergerak. Elakkan diri dari berdiri atau duduk terlalu dalam posisi kaki yang bersilang terlalu lama.

3. Pengambilan suplimen vitamin dan mineral

Pengambilan suplimen vitamin dan mineral tambahan juga sangat penting. Amalkan pengambilan mineral dan vitamin tambahan seperti vitamin C,magnasium, potassium dan kalsium secukupnya. Selain dari itu pengambilam makanan siaht yang kaya dengan magnesium seperti bijirin, kekacang dan buah-buahan boleh dilakukan.

Ambilah 10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan. Memakan buah pisang setiap hari amat digalakkan kerana kandungan potassiumnya yang tinggi dapat mengurangkan serangan simpul mengkarung pada otot. Selain dari itu ambillah susu atau pil kalsium untuk mendapat bekalan kalsium yang mencukupi sewaktu mengandung.

 

 

4. Pengambilan air yang mencukupi

Ramai yang tidak suka minum air yang banyak kerana kesukaran akan sering ke bilik air. Air yang mencukupi sangat penting untuk penghaidratan. Air yang cukup dapat membantu mengelakkan serangan simpul mengkarung. Anda boleh mengetahui samada bandan anda cukup air atau tidak dengan memerhatikan warna air kencing. Semakin pekat warna kuning air kencing anda bermakna semakin kurang air dalam badan.

 

Ambillah air secukupnya seperti yang disarankan oleh pakar-pakar, untuk menjaga kesihatan anda keseluruhannya.

 

No comment for Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Posted at

Sengsara sakit lutut dan sendi? Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat! Masalah sakit lutut dan sendi merupakan salah satu... Read More

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More