HOME
Home » Kehidupan » Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at | Categorised in Kehidupan

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan jeans kepala kain.

Saya tergamam bila seorang pelanggan saya bertanya “jeans kepala kain ke jeans biasa?” Dalam kepala otak saya “blank” sata tak tahu nak jawab. Jeans kepala kain ke atau jeans biasa.

Pada masa itu saya berjaya menjual sehelai Levi’s secara online dengan harga yang sangat murah. Pelanggan saya pasti tersenyum lebar bila melihat jeans yang diterimanya dari jenis jeans kepala kain. Saya pulak tepuk dahi kerana meletakkan harga yang terlalu murah.

Tu lah jika tak ada ilmu kan?

Anda pernah dengar kereta “Limited Edision”? Samalah juga jeans kepala kain ianya adalah edisi limited yang susah dicari. Harga kereta limited edision pastinya lebih mahal dari kereta biasa walaupun pada asasnya kereta itu sama jer..

Kepala kain atau  ‘selvedge’ dalam bahasa Inggeris bermaksud ‘self-edge’ yang bermaksud bahagian hujung sehelai kain. Di hujung tenunan kain terutama kain denim atau kain jeans mempunyai mempunyai jalur putih dan merah atau biru dan sebagainya. Pada bahagian inilah di panggil kepala kain atau selvedge yang sangat sukar diperolehi.

Hanya sebahagian kecil sahaja jeans dibuat dari bahagian ini yang menjadikannya “rare” dan limited. Jika barang yang rare dan limited sudah tentulah harganya jauh lebih mahal dari biasa.

Tenunan kain jeans kepala kain dan yang tidak kepala kain juga berbeza. Tenunan kepala kain lebih padat dan keras serta kemas. Anda lihat contoh pada gambar di bawah.

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Bidang kain juga berbeza antara kepala kain dan bukan kepala kain kerana kain jenis kepala kain digunakan untuk membuat seluar jeans secara mas-production.

Kebiasaannya jeans kepala kain anda diletakkan di tempat yang berasingan dari jeans biasa oleh peniaga yang tahu kualiti dan ‘rare’ sesuatu jeans. Jika anda seorang yang bertuan mendapat sehelai jeans kepala kain dengan harga yang murah, pastinya anda akan tersenyum lebar menbaca entri ini, seperti pelanggan saya dari Rompin ini.

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Itu dah rezeki dia, walau apapun saya ucapkan terima kasih kerana menyokong perniagaan saya. Jadi jika anda mempunyai jeans kepala kain jangan potong pada bahagian kakinya, pakai  dan lipatkan sahaja pada bahagian kaki. Tayang la sikit jeans kepala kain anda. Sebab dengan cari itu sahaja yang paling mudah untuk anda memberi tahu orang lain, anda mempunyai sehelai jeans yang mahal.

Mulai sekarang jika anda mahu membeli sehelai seluar jeans pilih dulu senyap-senyap, jika anda mendapati adan jalur putih dengan jahitan biru, merah atau apa saja, pilih dan terus buat bayaran. Jika anda bernasib baik, taukey kedai tersebut tak tahu nilai jean yang begitu. pastinya anda akan mendapat membeli dengan harga yang murah.

Antara jenama seluar jeans yang berharga malah ialah Samurai, Momotaro, Flat Head, Iron Heart, Denime dan Levi’s LVC. Perkara lain ialah seperti berat Oz kain dan buatan dari negeri mana. Made In Japan atau Made In USA salah satu faktor besar kenapa sehelai jeans berharga mahal.

So, mulai hari ini jangan segan pakai seluar yang berlipat pada bahagian kaki, jika ianya jeans kepala kain.

No comment for Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Udang Galah Perap Sedap Gila

Udang Galah Perap Sedap Gila Segar Terus Dari Sungai Perak

Posted at

Haha ada orang tengur usah bubuh “sedap gila”, nanti lepas makan jadi gila (?) Bubuh le udang galah sedap tak terkata, tapi saya rasa... Read More

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Posted at

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai Ragu-ragulah atas keraguan anda sebelum anda meragui iman anda. Itulah versi super-pendek nasihat... Read More

15 Tips Yang Boleh Menarik Perhatian Dengan Cara Terhormat

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat

Posted at

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat Jadilah diri anda yang sebenar. Jujurlah. Buat yang terbaik. Lakukan perkara yang membawa anda... Read More

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca!

Posted at

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER (NEW) ini sesuai dibaca oleh budak sekolah, budak matrikulasi, budak universiti, budak hipster, budak baru nak up, graduan... Read More

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube Cara Ke 7 Paling Kritikal

Posted at

Pada kesempatan kali ini saya nak kongsikan Cara Mudah Upload Video Ke Youtube. Ramai je yang ada banyak video nak upload, tapi tak tahu macam... Read More