HOME
Home » Kesihatan » Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at | Categorised in Kesihatan

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat.

Jerawat suatu masalah yang paling tidak digemari terutamanya bagi golongan remaja, apatah lagi bagi seorang wanita. Jerawat menyebabkan muka menjadi mengerutu dan hodoh! Yang lebih buruk lagi muka dipenuhi dengan bonjolan-bonjolan nanah yang boleh mengakibatkan kulit muka berlubang jika tidak ditangani dengan betul.

Banyak cara yang dilakukan untuk mengilangkan jerawat. Sebagai maklumat ringkas, jerawat adalah salah satu penyakit kulit yang dialami hampir semua orang di seluruh dunia. Ianya akan berlaku pada masa awal remaja dan mungkin akan berlarutan bertahun-tahun lamanya. Ianya bergantung kepada banyak faktor.

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Penyebab utama terjadinya jerawat

Secara umumnya jerawat mempunyai banyak jenis dan terdapat juga beberapa jenis yang merbahaya yang mungkin akan berlakunya pendarahan dan parut-parut yang kasar dan berlubang-lubang di muka. Inilah punca terjadinya jerawat dan cara mencagahnya yang berkesan:

 • Alahan terhadap makanan tertentu dan ubat-ubatan
 • Faktor keturunan
 • Bakteria dan kuman
 • Kulit muka tidak bersih
 • Pengeluaran minyak dimuka yang berlebihan
 • Kesan psikologi dan stress
 • Hormon yang berlebihan
 • Irritation pada bahagian wajah
 • Kurang minum air
 • Pengambilan rokok dan alkohol antara penyebab jerawat yang teruk
 • Kurang pengambilan vitamin B2, vitamin C dan vitamin A
 • Kesan cahaya ultraviolet (UV) dan
 • alahan kepada debu-debu yang berterbangan

Debu sebagai punca jerawat

Seperti yang dibincangkan, terdapat terlalu banyak faktor dan penyebab jerawat teruk di muka, namun salah satu yang palin utama dalam dunia yang serba membangun ini ialah debu. Kita tidak nampak debu-debu yang berterbangan, jadi kita mengambil sikap sambil lewa tentang perkara ini.

Bagi kulit muka yang sensitif lebih mudah diserang jerawat, muka yang terkena debu menyebabkan pori-pori tersumbat dan sistem badan mula bertindak balas. Mungkin juga debu itu sendiri terdiri dari bahan yang berbahaya yang memberikan kesan sampingan kepada kulit muka.

Apakah sebenarnya debu?

Debu adalah habuk-habuk yang sangat halus yang sentiasa berterbangan di udara. Samada ianya mrupakan debu tanah, simin, asap dari pembakaran dan sebagainya. Bukan sahaj debu terkena pada kulit muka tetapi juga kita menyedutnya ke dalam sistem pernafasan. Ini akan mengganggu sistem ketahanan badan dan akan menyebabkan berbagi-bagai gangguan termasuklah jerawat dan selsema.

Bagaimana debu menjadi punca kepada jerawat?

Debu menjadi punca masalah jerawat apabila ianya mula melekat ke kulit muka dan menutup liang-liang pori. Debu-debu ini mungkin saja membentuk tindak balas kimit dengan kulit wajah dan berlakunya infeksi dan terjadilah jerawat.

Terdapat berbagi jenis debu dalam persekitaran seperti debu pasir, debu tanah, debu yang dikeluarkan oleh asap kenderaan, debu dari kilang-kilang, debu bahan kimia dan banyak lagi.

Cara mencecah debu yang menyebabkan jerawat

Untuk mengatasi masalah jerawat yang berpunca deri debu dan cara mencegah jerawat akibat dari terkena debu, ikuti tips seperti di bawah:

1. Cegah Punca Terjadinya Jerawat terjadinya jerawat dengan topeng

Memakai topeng adalah salah satu cara paling berkesan untuk mencegah punca terjadinya jerawat. Dengan memakai topeng yang menutup sebahagian besar dari muka, anda telah mengurangkan debu dari melekat pada kulit muka. Anda bileh mendapatkan topeng-topeng yang dijual di kedai-kedai ubat dan farmasi.

2. Mengurangkan penggunaan alat solek

Menggunakan alat solek yangtebal juga menyebabkan debu-debu mudah melekat pada muka. Sesetengah alat solek bersifat melekit yang akan memerangkap debu-debu di muka. Semakin banyak debu yang melekat semakin tinggi risiko tumbulnya jerawat. Mungkin juga tindak balas debu dengan bahan alat solek tersebut memberi kesan sampingan yang tidak diingini. Gunalah kosmestik untuk wajah berjerawat yang sesuai dan mendapat nasihat dari pakar.

3. Membasuk muka dengan sabun jika terlalu lama berada di luar rumah

Cara yang paling mudah untuk mencegah punca terjadinya jerawat melalui habuk ialah dengan membasuh muka menggunakan sabun dan air bersih. Dengan selalu membasuh muka, debu tidak sempat melekat pada kulit muka, ianya lebih bersih dan berseri.

4. Mengambil makanan yang berkhasiat

Makanan yang berkhasiat dan mengandungi antioksida dan anti bakteria seperti buah-buahan dan sayur-sayuran sangat bermanafaat. Pengambilan makanan sihat akan menjadikan badan lebih sihat dan kuat dan berupaya melawan sebarang penyakit.

Selain dari itu pengambilan banyak buahan dan sayuran akan membantu mengawal pengeluaran hormon penyebab jerawat dengan cara ini dapat mencegah jerawat tumbuh kembali.

Tags :

No comment for Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Posted at

Sengsara sakit lutut dan sendi? Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat! Masalah sakit lutut dan sendi merupakan salah satu... Read More

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More