HOME
Home » Kewangan » Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Posted at | Categorised in Kewangan

 

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? – Korang dah graduate dan dah mula kerja? Tahniah atas usaha yang gila gila korang untuk berjaya. Korang dah mula terjun ke dunia pekerjaan.

Bila dah berkerjaya ni, korang mula termimpi-mimpi menerima gaji hujung bulan, setelah berpenat lelah sepanjang sebulan.

Hmm… tentunya yang tak sabar-sabar nak grab kereta, betul tak? Bila lagi ya tak?

Sabar dulu. Sebelum korang bayar deposit kereta, baca dulu dan praktikkan apa yang saya baca di blog ringgitplus.com ni.

Bila dah baca, mungkin korang akan hold dulu keinginan yang meluap-luap nak beli first car tu.

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu?

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu

Apakah perbezaan antara kelebihan beli kereta dan rumah?

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

gilahartanah.com

Perbandingan patut beli kereta dulu atau rumah dulu?

Carta di atas ni taklah lengkap sangat. Tapi jika korang teliti, pasti korang boleh nampak perbezaan di bahagian aset yang bawah sekali tu.

Pasti korang boleh teka kelebihan dan kekurangan bagi kedua-dua pinjaman ni.

Jika nak dibayangkan, bayaran muka untuk beli kereta, sangatlah rendah, harga kereta pun tak lah mahal sangat, dan korang boleh terus melaram.

Bila dah ada kereta sendiri, korang boleh ke sana ke mari tanpa batasan.

Nak buat duit lebih pun boleh, kan ada Uber dan GrabCar.., maintenance? hah ciput aje! (?)

Bajet-bajet pun korang terpaksa belanja RM500 setiap bulan, tengok jenis kereta gak, ada yang lebih ada yang kurang.

Tapi yang teruknya bila pakai kereta, susut nilai kereta ni terlampaulah cepatnya, suati hari pasti kena ganti jugak.

Masih tertanya-tanya lagi patut beli kereta dulu atau rumah dulu?

Inilah sebab kenapa ramai anak muda pilih beli kereta dulu

Tapi kalau beli rumah, nilainya semedangnya meningkat. Pulak tu korang hanya perlu beli sekali je, kecualilah kalau korang ada plan nak upgrade rumah.

Mesti korang nampak masalah nak bayar wang pendahuluan, betul tak? Sekali pandang memanglah agak tinggi dan korang pulak terpaksa menanggung bayaran bulanan dalam tempoh masa yang lama.

Pulak tu, korang terpaksa konsisten membayar walaupun dalam keadan ekonomi yang teruk.

Ada orang kata, lebih baik berjimat cermat dan beli rumah dulu, tapi ramai jugak yang kata, tunggu cukup duit down payment baru nak beli, masa tu pulak harag rumah dah melambung tinggi.

Atas kekeliruan inilah yang menyebabkan ramai memilih beli kereta dulu berbanding beli rumah.

Beli rumah bukan perkara mudah, kena komited 100%

Yang mana satu jawapan yang betul atau salah kita pun tak tahu.

Walaupun sifu-sifu kewangan mengesyorkan “lebih baik beli rumah” tapi tak ramai yang sanggup berkorban memberikan komitmen 100% untuk kesenangan masa depan.

Belum lagi sebut jika ada masalah kewangan yang teruk seperti kena buang kerja, gaji kena potong dan macam-macam lagi.

Long story make short, beli rumah perlukan komitment yang tinggi berbanding beli kereta, walaupun pada kedua-duanya merupakan pilihan yang melibatkan kewangan yang banyak.

Kalau korang betul-betul serius nak selamat, tanya diri sendiri dengan soalan-soalan di bawah ni untuk buat keputusan yang paling bijak.

#1 : “Mana satu yang patut anda utamakan?”

Jika korang sanggup “menumpang” rumah mak ayah sampai bila-bila atau sanggup duduk berhimpit macam ikan sardin menyewa rumah dengan kawan-kawan tapi kena bergelut dengan penumpang lain menggunakan pengangkutan awam ulang alik ke pejabat, beli kereta mungkin suatu pilihan yang terbaik.

Tapi jika korang ada perasaan dan pandangan masa depan nak bina kerjaya dan keluarga, menyewa rumah dalam suatu tempoh yang lama, amat merugikan.

Jika rasa kedua-duanya penting, cuba jawab soalan yang di bawah ni pulak!

#2 : “Ikut akal, atau ikut nafsu?”

Korang dah cukup duit simpanan untuk bayar deposit? Dah buat kiraan samada korang benar-benar berkemampuan nak terikat dengan bayaran bulanan rumah?

Biasa la, manusia. Semua benda dia nak, tapi hakikatnya, tak mampu pun!

Buat kajian mendalam dengan kemampuan kewangan korang. Dah confirm baru buat keputusan berdasarkan kemampuan kewangan sendiri, jangan hanya ikut keinginan nafsu semata-mata.

#3 : “Mana satu gaya hidup yang anda pilih?”

Mungkin menyewa rumah bukan masalah besar bagi sesetengah orang, tapi nak bergelut dengan pengangkutan awam yang menjadi mimpi ngeri.

Lagi pun jika korang pilih beli kereta, tak bermakna korang tak akan mampu beli rumah. Tapi ianya akan mengambil masa yang lama untuk kumpul duit muka rumah, bila dah ada hutang yang menunggu. Jika nak cepat kenalah buat duit sampingan, usaha kena lebih.

#4 : “Anda tak pernah berhutang?”

Nak buat pinjaman perumahan lebih rumit berbanding nak buat pinjaman beli kereta.

Sebab tu lah korang kena pandai-pandai rekod sejarah hutang korang baik-baik.

Anda tak pernah berhutang? Ada banyak juga kes orang yang tak pernah berhutang, tapi loan mereka kena reject macam tu aje.

Kenapa?

Sebab bank tak ada rekod sebagai panduan nak tengok cara korang bayar hutang.

Jadi, bagus juga kebaikan jika korang ada pinjaman kereta sendiri, yang boleh tunjukkan sejarah bayaran bulanan korang yang tepat pada masa dan tak pernah mis tiap bulan.

Boleh jer nak ada kereta dan rumah sekaligus. Tapi yang penting… 

Setiap orang ada style  dan kemahuan masing-masing. Jadi tak ada satu formula khusus yang boleh korang gunakan dalam membuat pilihan.

Sebab ramai je yang dah buktikan mereka mampu memiliki rumah dan kereta dalam masa yang sama, dan tak nampak pun mereka hidup susah melarat.

Jika dah bersuami isteri, boleh jer buat pinjaman secara berkongsi, guna dua nama, beban hutang tanggung bersama.

Yang penting “ukur baju di badan sendiri” , ambil kira kemampuan sebenar diri sendiri, supaya dapat meneruskan kehidupan bersama isteri dan anak-anak dengan  selesa.

Korang kena kaji dengan mendalam kemampuan kewangan korang, buat pilihan bijak, sebab kedua-duanya hutang, boleh mendatangkan kebaikan dan boleh mendatang keburukan.

Tak ada halangan jika ingin beli kedua-duak rumah da kereta, tapi jika nak kutangkan bebanan hutang tu, kena buat kerja lebih sikitlah. Buat bisnes online ke, apa ke..

Yang penting fikirkan masak-masak risiko yang akan ditanggung dengan tahap kewangan semasa korang. Semoga persoalan patut beli kereta dulu atau rumah dulu seba sedikit terungkai dan mendapat jawapan pasti.

No comment for Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Cara Menghasilkan Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas

Inilah Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas Yang Paling Mudah

Posted at

Buat duit dengan menjadi penulis bebas – Anda suka menulis dan ingin buat duit dari aktiviti penulisan? Jika jawapannya ya, jawapannya ialah dengan menjadi... Read More

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Posted at

Akhir-akhir ni aku tengok ramai orang Pakistan, orang Bangla buat bisnes aiskrim ronda dengan motorsikal. Ingat lagi masa zaman budak-budak dulu, ada seorang penjual... Read More

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3K Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja

Posted at

Hutang yang terlampau hingga susah nak buat loan rumah, Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3000 Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja Pernah tak... Read More

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Posted at

Bagaimana lelaki ini kumpul deposit rumah RM170K dalam masa kurang 3 tahun –  Panjang tajuk kali ini, mesti korang tertanya-tanyakan bagaimana nak kumpul deposit... Read More

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Posted at

Bagaimana cara mudah dapatkan duit di internet yang terbukti berhasil? Itulah bersoalan yang selalu bermain-main di fikiran setiap orang dan paling banyak pencarian di... Read More