HOME
Home » Kehidupan » Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Posted at | Categorised in Kehidupan

jana-pendapatan-dengan-menulis

Pengalaman bekerja di sebuah bank selama beberapa tahun banyak membuat saya berfikir sendirian, bagaimanakah pendapatan yang saya terima dan rezeki yang saya suapkan ke mulut anak isteri?

Setiap kali mendengar pengajian atau mendengar ceramah agama yang menyentuh isu riba, pastilah kami berpandangan sesama kami, gerun, takut, bimbang sebab Allah dan RasulNya istiharkan perang kepada orang-orang yang memakan riba termasuk juru tulisnya sekali.

Secara tiba-tiba kami mengambil keputusan meninggalkan pekerjaan itu.  Kerja di bank sekarang tidak macam dulu, hanya servis pelanggan di kaunter.  Tapi sekarang kena jual seribu satu jenis produk yang hampir kesemuanya terlibat dengan perkara yang dilarang agama.

Tak sanggup bila memikirkan “akan bangkit seperti orang kerasukan hantu” di akhirat kelak. Lantaran itu dengan hanya berbekalkan tawakal yang rezeki itu Allah sediakan di mana-mana, terus saja keluar dari industri yang dah sebati dengan kehidupan.

Sekarang dah berada di dunia luar, memang mencabar, bukan senang nak dapat pekerjaan di luar sana, umur pun dah “dewasa”, sekarang ni orang nak cari pekerja yang muda-muda sebab kos gaji yang murah.

Mungkin ada yang serupa dengan saya di luar sana, berhenti kerja dengan berbagai-bagai sebab dan alasan atau baru saja tamatkan pengajian di universiti atau kolej, samalah keadaannya, bukan senang nak dapat kerja.

Nak mulakan bisnes, hah… perlu ada modal besar, tapak niaga, dan yang lebih penting membina jenama, bukan mudah.

Ada banyak cara sebenarnya untuk mencari rezeki halal, contohnya dengan menulis. Tak semestinya perlu tahu menulis dengan bahasa yang tinggi-tinggi cukup dengan bahasa santai yang biasa-biasa, yang penting buat je.

Senang ke nak menulis? Mana ada benda yang senang dalam dunia ni, semuanya susah, tapi kalau mahu belajar dan cari ilmu menulis yang betul, semuanya tak mustahil.

Ramai di luar sana yang telah berjaya menjana pendapatan lumayan melalui penulisan samada penulisan e-book, novel, cerpen, blog dan sebaginya.

Tidak anda yang tidak boleh anda lakukan, semuanya terpulang kepada keinginan dan kemahuan yang kuat dan ilmu yang betul dari guru yang betul.

Membina perniagaan melalui penulisan tak memerlukan modal yang banyak, boleh dimulakan dari mana-mana tempat pun, boleh menulis secara kreatif atau non-kreatif.

Nak tahu apa itu penulisan keratif atau non-kreatif? dapatkan video percuma Ilmu menulis yang betul yang boleh menerangkannya kepada anda. Percuma, tak perlu modal pun….. yang penting anda sanggup belajar dan terus belajar.

Contoh mudah untuk jana pendapatan ialah melalui penulisan blog, sangat mudah dan tak perlu apa-apa syarat pun, yang penting menulis dan menulis… asah bakat secara semula jadi.

Sambil-sambil bina networking sambil layan blog-blog dan belajar dari blog mereka, sertai contest, contohnya seperti yang dianjurkan oleh SirapLimau.com,  yang banyak beri tip tentang kehidupan berumahtangga yang bermanafaat untuk masyarakat.

Tak menang pun tak apa, janji boleh menulis setiap hari dan skil penulisan akan bertambah baik setiap kali menulis.

Contest Review Blog SirapLimau.com ini dianjurkan oleh Encik Titan dan ditaja oleh SirapLimau.com dan Tareeq Al Jannah

No comment for Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Udang Galah Perap Sedap Gila

Udang Galah Perap Sedap Gila Segar Terus Dari Sungai Perak

Posted at

Haha ada orang tengur usah bubuh “sedap gila”, nanti lepas makan jadi gila (?) Bubuh le udang galah sedap tak terkata, tapi saya rasa... Read More

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Posted at

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai Ragu-ragulah atas keraguan anda sebelum anda meragui iman anda. Itulah versi super-pendek nasihat... Read More

15 Tips Yang Boleh Menarik Perhatian Dengan Cara Terhormat

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat

Posted at

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat Jadilah diri anda yang sebenar. Jujurlah. Buat yang terbaik. Lakukan perkara yang membawa anda... Read More

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca!

Posted at

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER (NEW) ini sesuai dibaca oleh budak sekolah, budak matrikulasi, budak universiti, budak hipster, budak baru nak up, graduan... Read More

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube Cara Ke 7 Paling Kritikal

Posted at

Pada kesempatan kali ini saya nak kongsikan Cara Mudah Upload Video Ke Youtube. Ramai je yang ada banyak video nak upload, tapi tak tahu macam... Read More