HOME
Home » Doa Mustajab » Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Posted at | Categorised in Doa Mustajab

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Salam sejahtera kepada anda yang sampai ke blog ini semoga allah lindungi anda dan keluarga anda dari kebakaran dan kecelakaan.  Pernah tak dengar doa Abu Dardak? Abu Dardak ialah seorang sahabar Rasulullah SAW yang mendapat keistimewaan dengan doa ini.

Doa pelindung kebakaran dan kecelakaan ini harus menjadi amalan harian kita dan sememangnya umat Islam digalakkan sentiasa berdoa kepada Allah untuk mendapat keselamatan dan kesejahteraan.

Tidak kira dalam musim panas atau hujan, kebakaran boleh terjadi pada bila-bila masa melalui tangan-tangan manusia yang sering terlalai dan terleka apatah lagi dalam zaman moden ini kita sering menggunakan peralatan elektrik yang terlalu banyak.

Inilah Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak:

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Kelebihan dan Fadilat Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak:

Fadilat doa Abu dardak ini Insyallah dapat menghindarkan kecelakaan terutama kebakaran berlaku secara tiba-tiba yang di luar jangkaan kita pada bila-bila masa.

Amalkanlah membaca doa ini setiap selepas solat Subun dan Maghrib.  Insyallah apabila dibaca selepas solat subuh akan terhindar dari kecelakaan sehingga tiba waktu Maghrib dan begitulah sebaliknya.

Diriwayatkan oleh Thalaq bin Habib dan dari riwayat at-Tabaraniy dalam Kitab al-Du’a dari Abdullah bin Ahmad bin Hanbal bahawa pernah terjadi seorang sahabat datang memberitahu Abu Darda` r.a bahawa kebakaran sedang berlaku pada kawasan rumahnya dengan berkata, “Wahai Abu Ad-Darda’, rumahmu terbakar!”

Namun Abu Dardak menafikannya dengan sangat yakin bahawa rumahnya tidak terbakar. Selang beberapa lama datang seorang lagi memberitahu hal yang sama namun tetap ditolaknya sehingga datanglah orang yang ketiga memberi tahu perkara yang sama tetap dinafikan oleh Abu Dardak dengan penuh yakin.

Diriwayatkan dari Thalaq bin Habib, Abu Darda’ menjawab, “Rumahku tidak terbakar, Allah tidak akan melakukan itu. Kerana kudengar dari Rasulullah ﷺ, “Sesiapa yang membaca kalimah (doa) di pagi hari, maka ia tidak akan ditimpa musibah hingga petang. Dan sesiapa membacanya di petang hari, maka ia tidak akan tertimpa musibah hingga pagi.”

Dalam riwayat at-Tabaraniy pula, Abu Darda r.a telah menjelaskan bahawa dia mendengar Rasulullah ﷺ bersabda: “Sesiapa yang mengamalkan doa ini dibacakan pada waktu pagi dan petang, dia tidak akan melihat sebarang perkara yang tidak disenanginya menimpa diri, anak-anak, pasangan dan rumahnya.”

Sehinggalah datang orang yang keempat datang membawa berita bahawa api yang marak itu telah terpadam denagn sendirinya apabila ia menghampiri rumah Abu Dardak.

Doa adalah senjata mukmin, ketahui 9 kelebihan membaca Doa Akasyah yang anda patut amalkan setiap hari.

doa agar dilindungi allah dari orang jahat,
doa minta perlindungan dari musibah,
doa mohon perlindungan dan keselamatan
doa perlindungan dari orang jahat,
doa mohon perlindungan dari kejahatan semua makhluk,
doa perlindungan diri,
doa mohon perlindungan keluarga,
doa minta perlindungan allah dari setan,

 

 

No comment for Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Khasiat Dan Fadhilat Surah Al-Ikhlas Dalam Kehidupan

Khasiat Dan Fadhilat Surah Al-Ikhlas Dalam Kehidupan

Posted at

Ramai yang tercari-cari khasiat dan fadhilat Surah Al-Ikhlas. Memang tidak dinafikan terlalu banyak khasiat dan fadhilat Surah Al-Ikhlas untuk kehidupan manusia yang lemah dan sentiasa... Read More

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian

Posted at

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian – Saya melihat gelagat pesakit yang berada di depan saya. Dia bercakap tanpa berhenti . Matanya terkelip-kelip, tangannya... Read More

Akasyah Sahabat Yang Dapat Mencium Pusat Rasulullah SAW

Akasyah, Jom Kenal Sahabat Rasulullah Yang Dijamin Syurga

Posted at

Akasyah, Jom Kenal Sahabat Rasulullah Yang Dijamin Syurga Akasyah Sahabat Rasulullah – Ketika saat ajal Rasulullah SAW datang menggamit, maka Rasulullah SAW meminta Bilal untuk... Read More

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini

Posted at

Amalkan zikir menarik rezeki ini jika dalam kesempitan rezeki – Seorang kawan saya diberhentikan kerja, duit simpanan hanya dalam 3 ribu ringgit sahaja.  Isteri baru melahirkan anak.... Read More

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah

Posted at

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah 7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah – Kehebatan zikir ini sangat menakjubkan... Read More