HOME
Home » Kewangan » Inilah Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas Yang Paling Mudah

Inilah Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas Yang Paling Mudah

Posted at | Categorised in Kewangan

Buat duit dengan menjadi penulis bebas – Anda suka menulis dan ingin buat duit dari aktiviti penulisan? Jika jawapannya ya, jawapannya ialah dengan menjadi penilis bebas (freelancer writer).

Pada pendapat saya permintaan khidmat penulisan artikel yang berkualiti sangat memberangsangkan kerana ramai di antara blogger tidak cukup masa untuk menulis blog mereka. Penulisan yang berterusan akan meningkatkan blog mereka ke tahap yang lebih baik.

Jika anda baru dalam dunia penulisan bebas, jangan bimbang. Dalam entri kali ini saya akan kongsikan strategi ampuh yang perlu anda laksanakan untuk buat duit sebagai penulis bebas. Strategi ini bukan teori semata-mata tetapi ianya menjadi sumber buat duit setiap bulan bagi diri saya.

Saya menggunakan duit hasil penulisan tersebut yang merupakan pendapatan tambahan bagi membiayai bil-bil utiliti seperti elektik, wifi dan sebagainya. Malah dapat juga menampung perbelanjaan pengajian 2 anak saya di kolej.

Jom kita mulakan sekarang!

buat duit dengan menjadi penulis bebas

Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas

7 Kelebihan Menjadi Penulis Bebas

Sebelum mengatur strategi jom saya kongsikan sebab kenapa anda harus memilih menjadi penulis bebas.

1. Masa Yang Fleksibel

Inilah yang paling menarik, segala-galanya anda yang tentukan. Tidak terikat dengan waktu pejabat, boleh menulis pada bila-bila masa tidak kira siang, malam, pagi atau petang. Tak perlu terkejar-kejar punch card. Namun bermakna anda bekerja sesuka hati tanpa peraturan, perlu sedikit disiplin menepati waktu penghantaran artikel seperti yang telah dipersetujui oleh pelanggan. Aturlah masa dengan bijaksana supaya artikel dapat dikirim sebelum tarikh yang ditetapkan.

2. Boleh Menulis Di Mana Sahaja

Ini juga sangat menarik, aktiviti menulis boleh dilakukan di mana sahaja. Tak perlu pejabat khusus, boleh sahaja dari atas katil, di cafe, di perpustakaan malah di lobi hotel.

Ianya bergantung kepada anda, anda yang tentukan di mana tempat yang paling selesa untuk menulis. Jika idea mudah “menjelma” di bilik tidur, pilihlah bilik tidur sebagai tempat untuk menulis.

3. Dapat Berkenalan Dengan Blogger Otai Dan Femes

Blogger yang ternama hampir sama macam artis, anda mungkin tidak kenal Amir Hassan, Hasrul Hassan, Cik Tom (nick name), Red Mummy (juga nick name) dan banyak lagi.

Layari blog mereka denaihati.com, hasrulhassan.com, ciktom.com dan redmummy.com.

Dari mereka anda boleh pelajari banyak ilmu buat duit dengan menjadi penulis bebas. Mungkin anda juga berpeluang menjadi salah seorang dari mereka. Untuk blogging bukan sekadar menulis sahaja, pelajari cara mereka menulis, ada banyak fesyen dan cara. Belajar menguruskan masa, malah belajar menguruskan perniagaan, blogging adalah perniagaan (jika anda tahu caranya). Tu lah yang kena belajar dari blogger otai, pakar seo Malaysia seperti  mereka.

 4. Potensi Buat Duit

Jangan pandang sebelah mata dengan penulisan. Jika kena dengan cara buat duit dengan menjadi penulis bebas, anda mampu buat duit besar. Bayangkan syarikat-syarikat besar membayar anda dengan bayaran yang lumayan hasil dari penulisan, apabila mereka menggunakan perkhidmatan penulisan anda.

Menulis merupakan KEPAKARAN YANG MAHAL! Jika anda berusaha bersungguh-sungguh anda mampu menjana duit besar!

5. Tidak Perlu Berhenti Kerja

Apabila menjadi penulis bebas, anda tak perlu risau kehilangan pekerjaan hakiki anda sekarang. Jika anda seorang guru, ada je banyak masa untuk menulis pada sebelah malam. Jika anda bekerja malam, luangkan sedikit masa menulis pada sebelah siang.

Sebenarnya terlal banyak masa luang yang boleh kita manafaatkan. Gantikan masa anda menonton Astro dengan menulis sampai pagi.

6. Anda akan menjadi lebih kreatif

Anda dapat mengasah bakat yang terpendam selama ini dan menjadi lebih kreatif lagi. Semakin banyak menulis semakin berkembang kreativiti anda.

Ramai je yang kebingungan tak tahu buat apa seharian, terutama masa cuti. Dengan menulis rasa kebingungan dan rasa s”kosong” di hati dapat di ini dengan sempurnanya. Otak akan terus berfikir untuk bahan yang akan anda tulis dan tidak lagi bercelaru dengan angan-angan kosong.

Bayangkan suatu hari nanti anda mungkin menjadi seorang penulis ternama  seperti Andrea Hirata.

“Regarded as Indonesia’s greatest living writer” –Byron News, Australia

“From Indonesia, an inspiring, record-breaking bestseller-and a modern fairy tale”– Amazon.com

7. Menjadi Polular

Pernah mendengar nama Dr Hamka? Inilah kata-kata hikmah dari beliau yang harus anda fikirkan.

“Tugas kita bukanlah untuk berhasil. Tugas kita adalah untuk mencuba, kerana di dalam mencuba itulah kita menemukan dan belajar membangunkan kesempatan untuk berhasil”

Namanya masih disebut-sebut sehingga kini, kerana beliau adalah seorang penulis walaupun bukan untuk buat duit.

Rahsia mudah jana RM1000 sebulan dengan menulis

Panduan Menjadi Penulis Bebas

Anda sudah maklum apa yang akan anda dapat sebagai seorang penulis bebas. Sekarang sampai masanya bagaimana cara buat duit dengan menjadi penulis bebas.

1. Miliki Perkara Asas Dalam Pernulisan

Perkara asas yang paling penting dalam dunia penulisan ialah membaca. Apatah lagi jika anda bercita-cita menulis untuk buat duit. Kurang membaca maka kuranglah idea. Malah blogger profesional pun ada ketikanya akan kekeringan idea. Bacalah dengan lebih banyak dalam niche yang anda pilih.

Dengan banyak membaca ianya akan mempengaruhi gaya penulisan anda, kerja anda akan menjadi lebih mudah, idea yang datang bagaikan air sungai yang mengalir, tinggal lagi ketik key board laptop anda dengan mesranya.

Jika malas membaca, yakinlah anda tak akan dapat menulis walau satu ayat pun.

Seorang penulis muda Aqif Azizan sering ditanya dengan soalan-soalan maut, antaranya:

“Apakah rahsia saya mampu menulis begitu banyak bahan dalam jangka waktu yang singkat?” 

“Bagaimanakah saya menjana pendapatan yang konsisten setiap bulan dengan hanya menjadi seorang penulis bebas?”

Beruntung anda! Jawapannya semua telah diberi anda hanya tinggal baca saja lagi. Beliau telah menulis topik teknik menulis dengan pantas dan bagaimana menjana pendapatan dengan penulisan. Semuanya ada di sini.

Saya bukanlah seorang yang ada bakat menulis, peringkat awal menulis sangatlah siksa rasanya. Tetapi hasil pembacaan saya tentang tajuk-tajuk pilihan seperti tutotial, tips, motivasa dan perniagaan, minat untuk menulis mula mendalam dan hasilnya sangat memberangsangkan.

2. Menulis Setiap Hari, Asah Bakat Anda

“Repeat make perfect” kata orang putih. Anda harus mengasah bakat menulis anda setiap hari.Jangan berhenti menulis selagi anda belum menjana pendapatan darinya. Cuba dan cuba lagi, bayangkan suatu hari nanti anda dapat menguasai teknik menulis dengan pantas, pada masa itu anda akan tersenyum riang.

Bacalah topik-topik yang anda minati, dan anda rasa mudah untuk menguasainya. Tulis je apa yang terlintas di fikiran kemudian edit berkali-kali sehingga anda rasa puas hati. Kemahiran menulis akan terpancar jika anda praktiskan teknik ini.

3. Minta Rakan-rakan Baca Tulisan Anda

Minta rakan-rakan baca tulisan anda. Itu cara buat duit dengan menjadi penulis bebas, tidak ada cara lain yang lebih mudah. Minta komen mereka, jika tulisan anda dapat menarik perhatian rakan-rakan, itulah petanda tulisan anda ada nilai komersial. Jika masih banyak kekurangan, jangan putus asa, teruskan mencuba.

Yang paling mudah untuk praktis menulis ialah dengan membina blog sendiri. Tulis saja di blog dan berikan link blog anda kepada rakan-rakan atau promosikan di facebook.

4. Bina Blog Sendiri

Zaman sekarang tak ada blog memang rugi besar! Sampai bila nak menumpang di facebook? Facebook pun dah pandai sekarang ni, post anda hanya appear 10% jer, nak lebih kena bayar fb ads. Jadi jalan penyelesaian buat saja blog free guna blogger.com dah pandai boleh guna wordpress pulak atau mula guna wordpress.com, bila dah pandai boleh guna hosting sendiri. Ada banyak tutorial membina blog wordpress lengkap di internet.

Yang terbaik pernah saya guna netkl.com, untuk permulaan kerana boleh berhubung dengan bahasa Melayu. Respond time pun cepat jika ada apa-apa masalah. Yang lain-lain pun ada, tapi nantilah saya cerita dalam entri webhosting terbaik Malaysia.

Dari platform blogging inilah penulis denaihati.com, hasrulhassan.com dan ciktom.com menyerlahkan kehebatan mereka dalam dunia penulisan.

5. Promosikan Kebolehan Anda

Anda boleh mempromosikan bisnes penulisan anda di facebook dengan mudah. Bina fanpage anda jangan harap hanya kepada profile anda, kerana di situ tempat bersosial. Bina fanpage lebih profesional, jika tak tahu anda boleh belajar di sini.

6. Mulalah Belajar Tentang SEO (Search Engine Optimisation)

SEO sangat penting dalam perniagaan penulisan. Tak perlu menjadi pakar SEO, cukup hanya dengan belajar asas SEO, bagaimana memanipulasi kata kunci. Sebagai contoh kata kunci yang banyak dicari di internet:

Buat duit dengan menulis
Buat duit dengan menulis cerpen
Buat duit dengan menulis novel
Buat duit dengan menulis buku
Buat duit dengan menulis ebook

7. Belajarlah Tepati Masa

Walaupun buat duit dengan menjadi penulis bebas ialah bebas, sebebas bebasnya, tak ada siapa yang control. Tapi satu faktor yang boleh menentukan kejayaan anda sebagai penulis bebas ialah disiplin diri menepati masa. Siapkan segala tempahan yang diterima, jangan sekali-kali melepasi masa yang ditetapkan. Ini akan menjatuhkan reputasi anda dan pastilah anda akan kehilangan pelanggan yang menjadi sumber buat duit dari penulisan anda.

Akhir kata, selamat mencuba menjadi penulis bebas, saya yakin anda boleh buat duit dengan menjadi penulis bebas dengan sedikit usaha.

No comment for Inilah Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas Yang Paling Mudah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Inilah Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas Yang Paling Mudah

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Posted at

Akhir-akhir ni aku tengok ramai orang Pakistan, orang Bangla buat bisnes aiskrim ronda dengan motorsikal. Ingat lagi masa zaman budak-budak dulu, ada seorang penjual... Read More

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3K Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja

Posted at

Hutang yang terlampau hingga susah nak buat loan rumah, Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3000 Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja Pernah tak... Read More

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Posted at

Bagaimana lelaki ini kumpul deposit rumah RM170K dalam masa kurang 3 tahun –  Panjang tajuk kali ini, mesti korang tertanya-tanyakan bagaimana nak kumpul deposit... Read More

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Posted at

  Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? – Korang dah graduate dan dah mula kerja? Tahniah atas usaha yang gila gila korang untuk... Read More

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Posted at

Bagaimana cara mudah dapatkan duit di internet yang terbukti berhasil? Itulah bersoalan yang selalu bermain-main di fikiran setiap orang dan paling banyak pencarian di... Read More