HOME
Home » Kesihatan » Sedikit RAHSIA Pinjaman Perumahan Yang Anda Patut Tahu

Sedikit RAHSIA Pinjaman Perumahan Yang Anda Patut Tahu

Posted at | Categorised in Kesihatan

Sedikit RAHSIA Pinjaman Perumahan Yang Anda Patut Tahu – Salah satu pembelian aset yang terbesar ialah rumah untuk didiami atau sebagai sumber pendapatan kedua dari sewaan.  Tahukan anda liabiliti yang paling tinggi dan lama ialah Pinjaman Perumahan.

Disebabkan keghairahan untuk memiliki rumah dan disebabkan kekurangan ilmu tentang selok belok pinjaman, ramai yang tergesa-gesa mengambil pinjaman yang ditawarkan.

Antara taktik yang digunakan oleh pihak bank untuk menarik perhatian pengguna ialah menawarkan kadar faedah yang rendah untuk beberapa tahun, melupuskan bayaran guaman dan memberi hadiah-hadiah percuma.

Apa yang pengguna perlu sedar ialah sebenarnya yang menentukan kehebatan sesuatu pakej pinjaman perumahan ialah darjah fleksibiliti dan bagaimana aliran tunai anda boleh digunakan untuk mengambil kesempatan bagi MEMENDEKKAN LAGI JANGKA MASA PINJAMAN.

Sedikit RAHSIA Pinjaman Perumahan Yang Anda Patut Tahu

Apabila anda menandatangani kontrak pinjaman perumahan, anda biasanya akan diberi tahu tentang jadual kadar faedah yang dikenakan.

Tetapi adakah tawaran  kadar faedah itu sebaik seperti yang diiklankan atau sebaik yang anda rasakan?

Dari bayaran bulanan yang anda akan bayar, adakah anda tahu berapa yang digunakan untuk mengurangkan pinjaman asal dan berapa pula pecahan untuk pembayaran faedah.

Satu lagi perkara yang mungkin tidak ditunjukkan dalam kontrak pinjaman ialah jumlah keseluruhan yang perlu anda bayar sebelum rumah tersebut menjadi milik anda sepenuhnya.  Jangan terkejut jika jumlahnya 2 atau 3 kali ganda dari harga belian asal.

Sebagai contoh jika anda mengambil satu pinjaman perumahan selama 30 tahun yang bernilai 100,000, jumlah pembayaran selama 30 tahun kepada bank akan menjangkau 300,000.  Cuma kira-kira 1/3 dari 300,000 itu ialah jumlah asal yang dipinjam, yang selebihnya sebanyak 200,000 ialah bayaran untuk faedah yang akan hangus begitu sahaja.

Ketahuilah, wang yang sebanyak itu yang sepatutnya menjadi milik anda akan pergi ke tangan orang lain.  Wang itu sepatutnya “bekerja” untuk anda untuk meningkatkan lagi taraf hidup keluarga anda.

Apakah anda akan berpeluk tubuh dan melihat sahaja “sedekah” anda kepada pihak ketiga?

Biar saya dedahkan satu lagi keganjilan dalam pengurusan kewangan masyarakat kita.  Sebelum itu saya nak tanya satu soalan, berapa kali anda rasa anda akan atau anda sudahpun buat “refinancing” rumah anda?

Secara puratanya di negara kita, 3 kali sepanjang hayat.

Biasanya bila refinance, kebanyakan orang akan mengambil pinjaman baru dan kembali ke takuk lama di mana 90% dari jumlah pembayaran mereka akan pergi ke membayar balik faedah .

Jika tabiat ini dikekalkan, kemungkinan anda tidak berupaya untuk memiliki sepenuhnya rumah anda sehingga akhir hayat.

Satu lagi “stretegi kewangan” yang digunakan oleh sesetengah orang ialah mengekalkan pinjaman mereka dalam tempoh sepanjang, mungkin kerana wang lebihan mereka boleh digunakan untuk pelaburan, misalnya unit amanah, saham atau sebarang instrumen kewangan yang membawa pulangan tinggi.

Strategi ini nampak logik dengan syarat anda tahu benar-benar apa yang anda lakukan dan tidak kisah jika mengalami kerugian sementara.

Tetapi jika anda kurang yakin dengan diri anda sendiri ataupun tidak sanggup mengambil risiko pelaburan, adalah lebih baik wang lebihan anda digunakan untuk memendekkan lagi tempoh pinjaman rumah anda.

Kuncinya terletak pada perkataan RISIKO.

Sekiranya wang lebihan anda dilaburkan dalam pasaran saham sebagai contoh, pulangan anda tidak dijamin dan anda mungkin akan mengalami kerugian.

Tetapi jika anda amalkan cadangan saya, anda boleh memperolehi kadar pulangan yang setara dengan kadar faedah pinjaman di samping kadar pulangan anda dijamin.

Jadi apakah kesimpulannya?

Cuba usahakan supaya tempoh pembayaran dan jumlah faedah yang “disedekahkan” kepada pihak bank dikurangkan mengikut kemampuan anda.

Hubungilah bank anda untuk membincangkan cara-cara yang wujud dan boleh dilaksanakan.  Kadang kala cuma beberapa bayaran ekstra boleh memendekkan satu pinjaman bertempoh 30 tahun kepada 21 tahun.

Jika anda masih memerlukan ilmu yang lebih dalam, anda boleh sahaja membacanya di sini.

Dari pengalaman saya sendiri yang telah berjaya menyelesaikan hutang perumahan saya ialah dengan mencari pendapatan tambahan sampingan melalui perniagaan yang sangat mudah.  Jika anda berminat boleh dapatkan maklumat di sini.

No comment for Sedikit RAHSIA Pinjaman Perumahan Yang Anda Patut Tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Sedikit RAHSIA Pinjaman Perumahan Yang Anda Patut Tahu

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Posted at

Sengsara sakit lutut dan sendi? Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat! Masalah sakit lutut dan sendi merupakan salah satu... Read More

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More