HOME
Home » Tips » Search Engine Optimisation Tutorial

Search Engine Optimisation Tutorial

Posted at | Categorised in Tips

Search Engine Optimisation Tutorial Do It Yourself SEO Tips

Search engine optimization tutorial Wow! tajuk pun Bahasa Inggeris, tapi apa boleh buat itulah term yang paling tepat buat masa ini. Saya bukanlah pandai sangat dalam bab SEO ni, tapi kata orang cara paling senang nak faham ialah dengan mengajar orang lain tentang tajuk itu.

Jadi saya tuliskan di sini tajuk Search engine optimization tutorial yang dapat memberikan ada sedikit tips dan idea bagaimana nak meningkatkan ranking in search engine Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah yang saya tulis sebelum ini dan teknik SEO ini boleh anda lakukan sendiri dari rumah.

Search engine optimisation (SEO) adalah proses langkah-langkah untuk memastikan lamanweb atau blog kita berada di ranking paling atas di muka surat pertama laman carian mengatasi pesaing-pesaing kita. Google, MSN dan Yahoo mendominasi enjin carian di internet.

Tetapi Google lebih popular sebab itu kebanyakan Tpis SEO banyak bertumpu kepada Google.

Search Engine Optimisation Tutorial

Search Engine Optimisation Tutorial

searchengineland.com

Dua Cara Search Engine Bekerja

Pada umumnya terdapat dua cara search engine bekerja, secara organik dan secara berbayar. Untuk mendapat tempat teratas muka pertama laman carian agak kritikal, orang-orang yang mencari maklumat hanya melihat muka pertama search engine berbanding muka kedua dan seterusnya.

Anda boleh menggunakan cara berbayar untuk menempatkan laman web anda di muka pertama melalui kempen pengiklanan Pay Per Click (PPC) seperti Google AdWords, Yahoo Sponsored atau Microsoft adCenter. Jika anda sanggup menawarkan bit yang tinggi berbanding pesaing, pastinya laman web anda berada di tempat teratas di muka pertama laman carian.

Sekali lagi Google AdWords lebih popular berbanding yang lain.

Keputusan Carian Organik adalah di mana laman web berada di laman pertama secara semulajadi, tanpa membayar apa-apa kos. Anda boleh menempatkan targeted keyword anda di 10 paling atas di muka pertama laman carian yang secara langsung meningkatkan trafik organik website, sekaligus meningkatkan jualan bagi perniagaan kek dari rumah anda.

Dengan membuat search engine optimisation fokus kepada keyword seperti perniagaan kek dari rumah akan meningkatkan organic search ranking anda.

SEO Organik Trafik adalah Seni dan Sains

Melakukan organik SEO untuk menarik trafik organik ke laman web anda adalah kombinasi antara seni dan sains. SEO dari sudut sains ialah memahami algorithms atau formula yang digunakan oleh engin carian menentukan di manakah ranking sesuatu laman web dan membuat keputusan mensasarkan keyword manakah yang paling banyak dicari oleh pencari.

Dari sudut seni pula, SEO ialah bagaimana anda melaksanakan atau menggunakan teknik bagi memastikan search engine “mencari” anda.

Malangnya, search engine algorithms sentiasa berubah-ubah dan search merahsiakan apakah algorithms dan teknik  mereka. Mengetahui dan memahami algorithms dan teknik tersebut samalah seperti anda mendapat password rahsia. Banyak informasi tentang ini di internet, tetapi ada yang boleh dipakai dan ada yang langsung tidak berguna.

Sesuai dengan tajuk Search Engine Optimisation Tutorial saya berikan beberapa perkara penting asas SEO untuk anda cuba sendiri.

Kajian Keyword  adalah proses untuk memahami apakah frasa atau kata kunci yang sering dicari oleh seseorang untuk mencari perniagaan anda, dan memilih imbangan antara imbangan kata kunci yang popular dengan jumlah bilangan kata kunci itu digunakan di laman carian dan persaingannya iaitu jumlah website yang menggunakan kata kunci yang sama dalam perlumbaan meletakkannya di ranking teratas di laman carian Google dan lain-lain.

Mendapatkan keyword yang selalu dicari tetapi kurang digunakan oleh blogger lain adalah amat mencabar. Ianya suatu asas dalam usaha SEO dan tidak boleh diabaikan.

Lakukan sendiri atau upah Pakar SEO melakukannya?

Tidak ada kaitan langsung dengan prinsip hidup..hahaha.. Pakar SEO (search engine optimisation) akan dapat melakukan white hat SEO dengan baik untuk trafik organik blog anda. Namun jika anda selesa dengan bahasa komputer dan kod-kod HTML anda boleh lakukannya sendiri.

Ada beberapa perkara penting yang perlu dilakukan untuk mengoptimisekan blog anda untuk mendapatkan lebih banyak trafik organik tanpa mengupah pakar SEO Malaysia atau luar negara untuk melakukannya untuk anda.

Melakukan sendiri untuk meningkatkan search engine ranking website anda lebih menjimatkan. Walaupun anda tidak mampu melakukan sebagaimana pakar SEO profesional melakukannya, namun melalui search engine optimisation tutorial ini dengan bajet yang terhad anda dapat meningkatkan jumlah trafik blog anda. Anda boleh melakukan beberapa Tips SEO dari website thebalance.com ini.

10 Tips Pantas Lakukan Sendiri Search Engine Optimisation Tutorial

Here are ten basic SEO tips included in the search engine optimization tutorial you might consider doing yourself to get better search rankings and increased site traffic:

Lakukan Sendiri Tips SEO 1 – Pilih keyword yang sesuai
Lakukan Sendiri Tips  SEO 2 – Pilih Domain yang betul sesuai dengan keyword
Lakukan Sendiri Tips  SEO 3 – Guna keywords dalam setiap file dan folder
Lakukan Sendiri Tips SEO 4 – Guna keywords pada tajuk blog
Lakukan Sendiri Tips SEO 5 – Guna text keyword  pada nevigasi
Lakukan Sendiri Tips SEO 6 – Tulis artikel yang menarik menggunakan keyword – berkali-kali
Lakukan Sendiri Tips SEO 7 – Jadikan keywords sebhagian dari META Description
Lakukan Sendiri Tips SEO 8 – Dapatkan backlink berkualiti
Lakukan Sendiri Tips SEO 9 – Gunakan keyword text (bukan “klik di sini”) pada setiap internal link
Lakukan Sendiri Tips SEO 10 – Bina site map

Walaupua ada banyak lagi teknik SEO yang digunakan oleh pakar SEO profesional yang boleh meningkatkan ranking website anda, Lakukan Sendiri Tips 10 SEO dari asas dari engine optimization tutorial dapat membantu anda berada di landasan yang betul, walaupun dengan bajet yang sangat terhad.

Bahkan website-website syarikat besar yang menggunakan Content Management System yang berupaya mengatasi pesaing mereka dalam cabaran SEO akan mendapat manafaat dengan mengikuti cadangan teknik SEO ini. Jika keyword berdaya saing yang tinggi, mungkin anda sukar untuk menempatkan website anda di 10 tangga teratas laman carian Google, tetapi anda pasti berjaya meningkatkan jumlah trafik organik anda dari semasa ke semasa.

Kesabaran dan Kegigihan Adalah Teknik SEO Yang Baik.

Sentiasa ingat, SEO mengambil masa yang lama. Jika anda tidak melihat pertambahan trafik organik blog anda dalam waktu yang singkat, jangan kecewa dan berasa jemu! Dan jangan anda fikir menggunakan Search Engine Optimisation Tutorial  hanya sekali dan terus tinggal. Jadikan amalan yang berterusan tips SEO ini setiap kali anda mengemaskini website anda, atan semasa membina website yang baru.

Anda kena ingat, populariti dan daya saing keyword sentiasa berubah-ubah, jadi periksa selalu samada keyword yang anda gunakan masih berupaya menarik trafik ke website atau blog anda.

No comment for Search Engine Optimisation Tutorial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Search Engine Optimisation Tutorial

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More