HOME
Home » Tips » Patah Tulang Cepat Sembuh Jika Anda Ikut Petua Lelaki Tua Ini

Patah Tulang Cepat Sembuh Jika Anda Ikut Petua Lelaki Tua Ini

Posted at | Categorised in Tips

Patah Tulang Cepat Sembuh Jika Anda Ikut Petus Lelaki Tua Ini

Assalamualaikum, Patah Tulang Cepat Sembuh mestilah bermain-main dalam fikiran pada sesiapa yang sedang alami patah tulang.  Tak ada lain dalam otak, hanya nak cepat sembuh. Kalau boleh hari ini patah tulang, esok dah sembuh.

Sabar sikit bro…! Patah tulang bukan macam cedera biasa, seminggu dua minggu dah sembuh seratus peratus.

Patah Tulang Akibat Kemalangan

Patah Tulang Cepat Sembuh Jika Anda Ikut Petua Lelaki Tua Ini

Tak semena-mena terlanggar bontot kereta yang nak belok kiri.  Dalam terbaring atas jalan raya tu, terasa lengan sebelah kanan sakit sangat dan nampak terbonjol! Otomatik tangan kiri terus pegang kuat-kuat bahagian yang sakit. Dalam kepala otak dah terakam “tangan aku dah patah”. Long story make shot…

Bila xray di hospital, doktor sahkan patah bukan terseliuh. Tulang lengan berhampiran dengan sendi patah betul-betul. Doktor bagi rating 5/8, agak teruk juga tu, tapi masih boleh disimin tak perlu masuk besi. (ngeri aku dengo masuk besi ni).

Pengalaman Patah Tulang Apa Yang Anda Akan Rasa?

Terror lah kalau tak rasa sakit, betul tak? tapi sakit yang macam mana? Pada bahagian yang patah akan terasa sakit yang teramat. Namun ada pengalaman seorang makcik yang tak rasa apa-apa langsung semasa dia patah lengan antara siku dan bahu.

Patah terus, tangan terkulai, sehingga tak merasa sakit dan rasa “tak bertangan”.

Ada yang akan pitam atau pengsan, mengikut kecederaan teruk atau tak, atau mengikut kekuatan diri sendiri.

Rasa takut tu dah pastilah, sentiasa berfikir, “boleh sambung ke ni” atau akan hilang terus anggota badan?

Rasa Hilang Sabar

Rasa hilang sabar memang cepat je nak menyelinap dalam hati. Dari tempat kejadian nak cepat ke sampai ke hospital, di hospital pula berjam-jam kena tunggu doktor pakar. Doktor-doktor ni dah tiga empat orang yang cek dah, laporan pun dah berjela-jela.

Sabar nak jawab soalan doktor, huhu.. soalan yang sama, macam mana boleh jatuh, langgar apa, dan macam-macam lagi soalan detail tentang kejadian untuk persediaan siasatan polis atau untuk tuntutan insurans.

Perlukan kesabaran yang sangat tinggi jika ada anggota yang disimen. Untuk cepat sembuh jika patah tulang haruslah bahagian yang patah disimen.  Dalam tempoh ini cabarannya “amatlah dahsyat” terutama jika patah tangan. Terpaksa mengendong beban simen seberat 1 hingga 2 kilogram, itu dah cukup merimaskan.

Minggu ke tiga, bahu dan tengkuk dah mula sakit…

Ramai yang tak tahu, semasa tangan disimen, double sided plaster dilekatkan ke kulit tangan, jika tak tahan, akan rasa gatal-gatal dan bukan setakat itu je, mungkin kulit akan melecur dan berair, lebih parah jika bernanah.

Ramai juga yang tak tahan sabar bila berlaku kemalangan patah tulang dan nak cepat sembuh. Tak hairanlah ramai yang “lari dari hospital” dan lebih rela berjumpa dengan sinseh atau bomoh patah.

Dalam kes saya… huhu memang rasa nak hilang sabar, simen bahagian atas lengan dah pun dipotong, dan ditebuk lubang pada bahagian siku sebab sakit walaupun doktor dah bagi amaran jangan “rosakkan” simen.

Apa rasanya bila tangan disimen?

Semasa disimen, Alhamdulillah… masa doktor tarik untuk betulkan tulang yang patah supaya letak di kedudukan asal, saya tak sedar kena bius. Tak rasa apa-apa, sebaik je dimasukkan ubat bius melalui tangan kiri, terus tertidur lena.

Oh ye, sebelum tu doktor suntik anti toksik dan ubat tahan sakit, sakit hilang tapi terasa sedikit loya. Selepas sedar, tak rasa sakit cuma rasa  tak selesa kerana tangan dah bersimen. Pergerakan tangan sangat terbatas. Doktor bekalkan ubat tahan sakit dan oleh balik.

Di rumah, “masalah” bermula, nak mandi, makan, salin pakaian, semuanya merimaskan. Nak tidur, terpaksa sendal sana sendal sini, kena ikut “angle” yang agak selesa (sebenarnya tak ada angle yang selesa pun).

Jari-jari membengkak kerana simen mencengkam bahagian lengan dan tapak tangan, ah! kebas usah cakaplah… sabar aje laa…

Luka Cepat Sembuh Dan Tulang Yang Patah Dah Tak Sakit Lagi

Jika anda patah tulang, doktor tak bagi apa-apa pun selain dari ubat penahan sakit. Jadi maknanya, untuk kesembuhan patah tulang 100% bergantung dari dalam diri kita. Tak cukup zat, tak cukup vitamin, lambat sembuhlah jawabnya.

Jadi kena usahakan sendiri jika nak cepat sembuh. Alhamdulillah tak sampai dua minggu luka-luka dah sembuh, yang bestnya langsung tak ada nanah dan langsung tak pernah cuci dengan detol ke apa. Dalam 3 minggu tulang pun dah rasa bersambung. Jari-jari dah boleh buat eksesais dah.

Nak Tahu Bagaimana Luka Dan Patah Tulang Saya Cepat Sembuh?

Mulanya saya minum jeli gamat, tapi tak nampak sebarang kesan pada luka. Kebetulan anak saya selalalu ambil suplimen Shaklee. Jadi kami pun buat kajian sikit di internet dan jumpa apa suplimen yang patut diambil.

Saya cuba ambil Zink Complex dan nampak sangat kesannya. Luka semakin kering dan sangat cepat sembuh. Untuk tulang, saya ambil Ostematrik. Ostematrik ni kalsium yang berkualiti tinggi, lengkap dengan vitamin D dan maknesium untuk cepatkan penyerapan ke dalam tulang.

Vitamin C sangat penting juga untuk menghasilkan kolagen dalam badan bagi mempercepatkan penyambungan tulang. Jadi saya ambil Vita C Shaklee.

Semua tu saya beli secara online je melalui laman web shaklee ni.

Protin juga sangat penting untuk kesembuhan, jadi dari senarai yang di beri, lengkap dah kecuali Zink Complex je yang tak ada.

Tentang harga tak usah risau, memang berbaloi-baloi, luka dan tulang yang patah cepat sangat sembuhnya. Lagipun boleh dapat harga murah jika kita join jadi ahli. Boleh buat duit lagi jika rajin promot pada kawan-kawan. Jika berminat isi borang pendaftaran ni “Borang Pendaftaran Keahlian Shaklee

PS: Kiriman Ibnu Firdaus – Anda ada cerita menarik? emelkan ke kelipkelip14[@]gmail.com

No comment for Patah Tulang Cepat Sembuh Jika Anda Ikut Petua Lelaki Tua Ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Patah Tulang Cepat Sembuh Jika Anda Ikut Petua Lelaki Tua Ini

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More