HOME
Home » Berita » “‘Patah’ boleh jadi kekal” Dr Ismail Thambi

“‘Patah’ boleh jadi kekal” Dr Ismail Thambi

Posted at | Categorised in Berita

ismail

‘Fracture’ atau ‘patah’ boleh berlaku pada alat kelamin lelaki hingga ada yang gagal mendapat ereksi penuh akibat kecederaan berkenaan.

Ada juga lelaki berdepan situasi bahagian kepala kemaluannya menjadi lembik berbanding pangkal akibat kecederaan itu.

Ia berlaku kerana kecederaan di bahagian tisu lembut zakar dan ia tidak boleh dibiarkan kerana bimbang berlaku perkara tidak diingini berkaitan kesihatan lelaki.

Istilah ‘fracture’ memang tepat jika zakar yang patah itu benar-benar keras seperti kayu, lebih-lebih lagi jika kepatahan itu lebih ke bahagian pangkal.
Jika berlaku berhampiran penghujung zakar selain ketika itu ia tidak begitu keras, kecederaannya tidak ketara. Apabila bengkak, cara melegakan keradangan ialah menuam dengan ais (seperti pek ais).
Seandainya bengkak itu ketara, lebih baik berjumpa doktor dan pesakit akan diperiksa bagi memastikan sama ada salur darah tercedera atau wujud darah beku di dalam otot zakar.

Jika rasa sakit berkurangan tetapi hujung zakar masih kelihatan kecut, itu menandakan otot hujungnya tidak kembang dan mungkin keadaan berubah apabila radang di bahagian itu reda.

Jangan biarkan masalah dialami tanpa rawatan atau ubat-ubatan kerana kemungkinan tanpa rawatan sebetulnya, zakar seseorang itu akan kekal bengkok apabila ereksi.

Keadaan berkenaan dikenali sebagai ‘Peyronie Disease’. Saya syorkan mereka yang mengalami masalah ini segera berjumpa pakar bedah atau urologis untuk menjalani pemeriksaan.

Jika perlu, doktor akan melakukan ujian ultrasound untuk mengesan jika salur darah turut tercedera. Hasil pemeriksaan itu, baru boleh diketahui jenis rawatan susulan diperlukan.

No comment for “‘Patah’ boleh jadi kekal” Dr Ismail Thambi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to “‘Patah’ boleh jadi kekal” Dr Ismail Thambi

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

Posted at

Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Video Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri berdurasi 2 jam setengah terbaik untuk hiburan di Hari Raya.... Read More

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Posted at

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat!! Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat  – Sopian alias Biring yang bekerja sebagai penjaga bilik mayat... Read More

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Posted at

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016 Peraturan cara baru bagi  renew road tax (cukai jalan) dan insuran kereta mulai 1... Read More

Senarai Program Pengajian Di UiT Seluruh Malaysia

Senarai Program Pengajian Di UiTM Seluruh Malaysia

Posted at

Senarai Program Pengajian Di UiTM Yang Ditawarkan Seluruh Malaysia Siapa sangaka rupa-rupanya ada sebanyak 163 Program Pengajian Di UiTM yang ditawarkan. Pengajian yang ditawarkan... Read More

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Posted at

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!! “Aku pun angkat ke meja, tiba tiba ‘prank’ , Habis berderai mangkuk aku….”... Read More