HOME
Home » Tips » Panduan Pilihan Terbaik Ini Pasti Mengubah Kehidupan Anda Selamanya

Panduan Pilihan Terbaik Ini Pasti Mengubah Kehidupan Anda Selamanya

Posted at | Categorised in Tips

Walau sehebat mana pun kita hidup di dunia ini, still kita punya kekurangan dan perlukan panduan. Panduan hidup yang paling utama tak lain dan tak bukan ialah Al-Quraan dan Hadis. Tetapi dalam memahami Al-Quraan juga kita masih memerlukan panduan. Tidak boleh semberono tanpa panduan dan bimbingan ustaz-ustaz dan orang-orang yang berkelayakan.

Hidup tanpa panduan umpama layang-layang putus tali. Boleh saja terbang setinggi awan, tetapi akhirnya akan jatuh juga ke tanah, jatuh ke laut malah mungkin juga akan jatuh ke dalam hutan yang penuh berduri. Kadang-kadang kita ingin hidup bebas tanpa panduan, ingin melakukan sesuatu sesuka hati tanpa sekatan dan larangan.

Namun naluri yang paling halus dalam jiwa tetap mencari-cari panduan dan dan tetap memerlukan panduan dalam perjalanan hidup. Jika tidak pastilah akan sesat dan menyesatkan. Tak semestinya dalam soal agama, malah dalam dalam pekerjaan harian pun kita memerlukan beribu-ribu panduan setiap hari.

Seorang lepasan kolej yang memegang title geraduan yang akan melangkah ke alam pekerjaan memerlukan panduan menghadiri temuduga walau pun telah belajar bertahun-tahun di universiti. Jika tidak mendapat panduan yang betul, pastilah beliau akan melakukan berbagai-bagai kesalahan sebaik sahaja ingin melangkah masuk ke bilik temuduga.

Untuk berjaya dalam peperiksaan, seorang pelajar terpaksa menghadapi berbagai-bagai panduan. Panduan membaca dan menulis dengan betul, panduan melakukan ulangkaji bersendirian, panduan melakukan ulangkaji berkumpulan dan sebagainya. Jika tidak mengikuti panduan yang betul, ulangkaji entah kemana group study entah ke mana.

Dalam alam pekerjaan juga, setiap hari akan ada sahaja memo dan panduan-panduan baru yang dikeluarkan untuk guide kakitangan dalam membuat kerja-kerja harian. Bermula dari prosedur dan tata-cara kerja hingga ke penjagaan keselamatan.

Bayangkan jika seserorang kakitangan enggan mematuhi panduan tatatertib ke pejabat, pastilah beliau akan berpakaian sesuka hati, berselipar dan berseluar pendek dan membuat bermacam-macam perkara lagi yang mengikut selera dan kemahuan sendiri. Akan hancurlah keharmonian sesebuah organisasi, jika ianya sebuah entiti perniagaan, pastilah ianya akan mengalami kerugian.

Namun tidak semua orang memerlukan semua panduan dan seseorang itu tidak memerlukan semua panduan dalam setiap masa.

Tetapi ada ketikanya kita akan mencari-cari panduan yang sangat-sangat kita perlukan pada ketika itu. Dan akan merasa gelabah jika tidak anda panduan dalam perkara-perkara yang sangat perlu kita lakukan pada ketika itu.

Atas dasar mengucapkan terima kasih kepada insan-insan isimewa yang telah menuliskan beberapa panduan berdasarkan pengalaman mereka untuk membantu anda yang memerlukan, kami senaraikan panduan-panduan tersebut untuk anda.

Kami tidak bermaksud menyenaraikan panduan ini mengikut ketogori tertentu, tetapi akan disenaraikan secara rawak. Mudah-mudahan ianya bermanafaat untuk anda.

Buku Panduan Pilihan Terbaik

Panduan Pilihan Terbaik Ini Akan Mengubah Kehidupan Anda Selama-lamanya

1 – Panduan Anak Cerdas –  Terbitan Shuth Network Sdn Bhd. mengorek segala rahsia dan memberikan panduan bagi ibu-biu yang mahukan anak pintar dan pandai membaca sebelum masuk ke tadika lagi. Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung dan yang mempunyai anak di bawah unur 5 tahun.

Mendidik anak dari dalam kandungan lagi. Itulah yang sebaik-baiknya. Manafaatkan Panduan Anak Cerdas ini sebaik mungkin. Anda pasti berbangga dengan pencapaian si comel anda.

Ingin anda anda pintar dan cerdas? Baca di sini

2 – Panduan Dekorasi Bajet – panduan dekorasi bajet, membaca tajuknya pun kita sudah kita sudah dapat meneka. Ramai yang berfikiran untuk membuat dekorasi yang cantik memerlukan belanja yang besar. Tetapi dengan Panduan Dekorasi Bajet, anda pasti terkejut dengan idea-idea yang dilontarkan, sehingga anda terkejut dengan modal yang sangat kecil dan hampir-hampir zero, anda dapat mencantikkan rumah anda.

Ingin rumah cantik dengan hasil tangan anda sendiri tanpa kos yang besar? Baca 77 Teknik Dekorasi Yang Efektif ini.

3 – Panduan Mendidik Anak – Andak adalah permata dalam kehidupan. Jangan sia-siakan anak, ia andalah harta yang sangat berharga tetapi juga racun yang sangat berbisa jika tidak dididik dengan betul dan sempurna. Sering kali kita mendengar berita anak-anak jadi samseng, pembuli dan membuat kerja-kerja yang tak senonoh.

Ia boleh dicegah dengan mudah jika anda tahu Ketahuilah Teknik Sebenar Mendidik Anak. Puan Suhaila Abu Kassim menceritakan segala-galanya bermula dari Perkembangan Fizikal dan Mental Anak-Anak, Panduan Membentuk Keperibadian Anak-Anak, Panduan Mengawal Tingkahlaku Anak-Anak, Cara Memberi Pendidikan Yang Sempurna Kepada Anak-Anak dan Panduan Kesihatan Dan Keselamatan Anak-Anak.

Itulah 5 topik penting yang dikupas secara profesional. Bukan setakat itu sahaja malah Puan Suhaila memberikan 101 tips mengatasi masalah anak kencing malam di atas katil secara percuma.  Dapatkannya sekarang!

4 – Panduan Kurus – Kurus tetapi buncit, itu bukanlah kurus namanya. Inilah topik yang paling banyak mendapat sambutan kerana terlalu ramai di luar sana yang berbadan gemuk dan nak sangat jadi kurus. Tetapi ramai yang merasa kecewa kerana apa-yang diidam-idamkan tidak menjadi.

Malah ada yang terpaksa dihantar ke hospital kerana kesan sampingan dari teknik dan pemakanan yang tidak betul dan sempurna. Nasihat saya, sebelum anda ingin melakukan sebarang teknik atau mengambil suppliment untuk kurus dapatkan panduan yang betul dari orang yang betul-betul pakar dan beliau sendiri telah mengamalkannya.

Saya seronok mengikuti panduan kurus yang dibuat oleh Nazrin Nasser yang benar-benar berkesan. Ramai yang telah berjaya dan mendapat “body shape” yang sempurna.

Nazrin Nasser adalah seorang instructur pakar kuruskan badan dan telah mendapat pengiktirafan dari The National Association for Strength Conditioning Reserch dengan mendapat pengiktirafan Certified Fitness Instructor.

Panduan Pilihan Terbaik Ini Akan Mengubah Kehidupan Anda Selama-lamanya

Hubungi Nazrin Nasser sekarang untuk jadi kurus dengan selamat!

5 – Panduan Beli Rumah – Ramai yang tertipu dengan pemaju perumahan, broker malah dengan pihak yang memberi pinjaman perumahan dengan berbagai-bagai tawaran yang hebat dan menarik. Akhirnya kecewa dan mengalami kerugian ribuan ringgit dan hampir menjadi gila! Serius…!

Semua orang ingin memiliki rumah sendiri, betapa seronoknya memiliki rumah sendiri. Sekurang-kurangnya ada tempat berlindung dan tidak bimbang tuan rumah menghalau keluar bila mereka nak naikkan sewa rumah. Ini terjadi pada kawan saya sendiri, bila beliau tak mampu lagi menanggung kadar sewa yang semakin mahal.

Namun anda harus berhati-hati jika ingin membeli rumah.

Saya nak pecahkan rahsia bagaimana nak beli rumah yang murah. Ya..! murah giler!!

Sahabat saya Ahmad Tarmizi Jusoh seorang Peguam dan Pelabur berpengalaman telah menulis panduan membeli rumah lelong. Yes…! inilah rahsianya bagaimana ramai yang mampu membeli rumah dengan harga yang sangat murah berbanding membeli melalui saluran biasa.

Anda cari rumah lelong..?

rumah usang

Tapi berhati-hati, anda perlu tahu selok-beloknya supaya tidak rugi. Jadi sebelum anda pergi ke bank bertanyakan rumah lelong, anda baca dulu panduan rumah lelong yang ditulis oleh sahabat saya ini. Rahsia Rumah Lelong, klik sini.

6 – Rahsia Sedekah – Ramai yang menyangka bila bersedekah duit atau harta akan habis, hidup akan jadi susah, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Jadi papa kedana..!

Pandangan yang begitu salah sebenarnya. Cuba kita lihat pada pokok yang kita tanam, semakin di cantas semakin lebat buahnya. Apbila di cantas, akan tumbuh dahan baru yang lebih banyak dan lebih segar, hasilnya dahan baru tadi akan mengeluarkan buah yang lebih banyak dan lebih baik.

Begitilah dengan sedekah, mengandungi rahsia yang sangat besar. Kenapa kita kedekut dan mementingkan diri sendiri? Kerana kita tidak tahu rahsia di sebalik sedekah.

Baca 32 Bab Rahsia Sedekah yang akan mengubah kehidupan anda menjadi senang sampai bila-bila. Anda takkan menyesal setalah membaca buku ini.

7 – Rahsia Temuduga Kerajaan – Tak kisahlah anda nak menghadiri temuduga kerajaan atau temuduga swasta, anda wajib membaca panduan ini. Ramai yang masuk ke bilik temuduga membuat kesilapan yang besar sejak dari rumah lagi.

Anda masuk ke bilik temuduga seolah-olah anda masuk ke salun kecantikan atau masuk ke restoran makanan. Dah sahlah anda akan gagal mendapatkan pekerjaan yang menjadi idaman selepas habil belajar di universiti.

Jud Jamil yang berkhidmat sebagai Ketua Unit Sumber Manusia di salah sebuah agensi kerajaan lebih dari  7 mempunyai banyak pengalaman yang melucukan dan yang menjengkelkan, akibatnya calon yang ditemuduga gagal memenuhi kretiria yang diperlukan oleh majikan.

Jadi beliau telah menulis 11 rahsia berjaya dalam temu duga kerja kerajaan untuk panduan anda supaya tidak gagal dalam temuduga.

8 – Teknik Berenang – Saya terbaca sebuah laman web yang mengajat teknik berenang. Senenarnya berenang amat menyeronikkan. Kebolehan mengapungkan diri di dalam air sangat menakjubkan. Berenang bukan hanya setakat suka-suka tetapi lebih dari itu, jika tidak mana mungkin Rasulullah menggalakkan mempelajari cara-cara berenang dan mengiktiraf berenang antara aktiviti yang terbaik selain dari memanah dan menunggang kuda.

Selain dari memberikan anda ketenangan dan mengurangkan keadaan stress, berenang juga mampu melahirkan insan yang tenang, berani dan tidak panik semasa menghadapi saat kecemasan.

Ramai orang tidak tahu berenang merupakan senaman yang paling sempurna. Apabila anda berenang, semua anggota akan digerakkan tanpa kecuali termasuk pernafasan dan jantung anda.

Jika anda seorang yang menghadapi masalah lebih berat badan atau kegemukan, kebanyakan doktor menyarankan pesakit obesiti menjalankan aktiviti berenang agar anda dapat menurunkan berat badan yang dimiliki.

Ketahui teknik-teknik berenang sebelum anda terjun ke kolam renang dengan membaca ebook belajar berenang gaya Breaststroke yang hebat ini.

9. Rahsia Penjagaan Kereta – Kereta menjadi sangat penting dalam kehidupan harian kita pada zaman ini. Dari yang muda hingga orang tua memerlukan kereta untuk bergerak ke sana sini atas seribu stau urusan. Setiap hari jalan raya semakin sesak dengan kenderaan terutamanya kereta.

Memiliki kereta merupakan suatu kemestian hampir kepada setiap orang.  Tetapi tidak ramai yang pandai dan tahu tentang cara-cara penjagaan kereta yang baik. Terutama golongan wanita, asal boleh hdupkan enjin sudah cukup.

Tidak hairanlah ramai pemilik kereta terutama wanita sering ditipu oleh sesetengah makenik kereta yang tidak bertanggungjawab mencari keuntungan besar dari kejahilan pelanggan mereka.

Penjagaan kereta tidaklah sesusah mana sebenarnya. hanya beberapa perkara penting yang kita perlu ambil tahu, membuat pemeriksaan dan penggantian berkala.

Ada pemilik kereta yang dikenakan bayaran tinggi yang tidak masuk akal oleh makenik yang mendakwa bahagian-bahagian tertentu kereta yang terpaksa diganti. Namu jika anda tahu seba sedikit tentang penjagaan dan alata-alatan pada kereta, anda mungkin boleh mengelakkan dari ditipu.

Saudara Nigel Ong, memberi tahu, kebanyakan kerosakan yang berlaku kepada kereta adalah akibat dari kurangnya ilmu tentang penjagaan kereta. Jika ada sedikit ilmu, kebanyakkan kerosakan boleh dielakkan.

Dari pengalamannya sendiri sebagai makenik, Nigel Ong telah mendedahkan secara terpeinci tentakg tips-tips penjagaan kereta.

Anda berhak untuk mendapatkan ilmu tersebut untuk mengelakkan dari ditipu. Baca ebook tersebut di sini.

10 – Rahsia Instagram – Anda mungkin memiliki akaun Instagram. Setakat ada akaun instagram  tetapi tidak tahu menggunakannya dengan maksimum tidak ada maknanya.

Tahukan anda ramai yang berjaya menjalankan bisnes online melalui Instagram? Mereka menggunakan instagram sebagai tempat untuk mempromosikan bisnes dan produk yang dijual.

Tidak ramai yang benar-benar pakar tentang penggunaan instagram, jika adapun mereka akan sembunyikan teknik dan taktik penggunaannya. Ini kerana Instagram adalah lubuk duit.

Jika anda berhajat untuk menggunakan instagram sebagai platform pemasaran perniagaan anda, ini ada berita baik. Anda boleh pelajarinya di sini tanpa syak lagi.

Inilah 10 perkara yang bermanafaat yang boleh anda pelajari untuk menambah baikkan kehidupan seharian. Jika anda rasakan ilmu ini dapat membantu seseorang, sila share entri ini. Semoga dengan akan lebih rama yang akan menerima manafaat darinya. Terima kasih

No comment for Panduan Pilihan Terbaik Ini Pasti Mengubah Kehidupan Anda Selamanya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Panduan Pilihan Terbaik Ini Pasti Mengubah Kehidupan Anda Selamanya

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More