HOME
Home » Kewangan » Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

Posted at | Categorised in Kewangan

Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress – WordPress adalah salah satu yang terbaik, jika tidakpun yang terbaik dalam “content management systems” apabila bercakap soal SEO (Search Engine Optimisation). Ramai Pakar SEO Malaysia juga berpendapat begitu.

Ada yang bependapat menghabiskan masa dalam membuat optimasi SEO WordPress hanya membazirkan masa sahaja.  Tetapi sebenarnya tidak.  Mengoptimasikan laman blog anda berpandukan garis panduan dalam artikel ini akan membantu anda meningkatkan ranking laman web anda di Laman Carian Google, memperolehi lebih banyak subscribers dan mempunyai laman web yang lebih baik secara umumnya.

1. Asas SEO WordPress

WordPress adalah satu sistem yang telah dioptimasikan dengan sangat baik dan dapat memberikan keputusan yang terbaik untuk membolehkan setiap halaman diindeks  berbanding dengan sistem CMS yang lain.

Namun ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk memberi keputusan SEO yang lebih cemerlang.

A. Struktur URL Permalink

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menukar struktur permalink.  Permalinks terdapat pada bahagian Dahsboard, Setting dan anda akan menemuinya di situ.  Permalink default adalah seperti berikut ?p=<postid>, tetapi sebaik-baiknya tukar kepada /post-name/ or /category/post-name/ atau yang terbaik gunakan  /%postname%/

Banyak blogger porfessional berpendapat pilihan ini ini adalah yang terbaik.

Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

Untuk memasukkan category ke dalam permalink, anda pilih “Custom Structure” dan tukarkan permalink anda ke /%category%/%postname%/.  Jika anda sebelum ini menggunakan ?p=<postid> sebagai permalink, WordPress akan melakukan lecongan permalink tersebut dengan sendirinya.

Ini juga akan berlaku jika anda menukar permalink  /%postname%/ ke /%category%/%postname%/.  Tetapi jika anda menukar lain-lain format permalink ianya tidak akan berlaku dan anda memerlukan tool yang lain untuk melakukannya.

B. Menggunakan www atau tidak menggunakan www

Anda perlu memikirkan samada ingin menggunakan www.contoh.com atau hanya contoh.com.  Ini boleh dilakukan di Setting, General:

Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

Anda juga perlu membuat setting yang sama di Google Webmaster Tools. Anda boleh jumpa setting ini di bahagian Setting, Preferred domain:

Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

C. Penggunaan Stop Word

 Apakah stop word?  Dalam Bahasa Inggeris huruf atau perkataan “a”, “the”, “and” dan sebagainya disebut stop word.  Dalam Bahasa Malaysia mungkin juga perkataan  “di”, “dan”, “atau” atau apa sahaja short form boleh dikategorikan sebagai stop word.

Untuk mencapai SEO (Search Engine Optimisation) yang baik perkataan-perkataan ini tidak harus berada dalam tajuk entri anda.

Namun dalam WordPress terdapat plugin yang dapat membuang stop word ini dari berada dalam permalink (slug) entri anda dan mengelakkan dari URL entri anda kelihatan hodoh apabila anda membuat tajuk yang menarik perhatian.

Permalink adalah sangat penting seumpama alamat rumah anda.  Jika anda menukarnya, surat yang dihantar tidak akan sampai ke rumah anda sebaliknya ia akan pergi ke tempat lain.

Anda perlu menggunakan plugin lain untuk melencongkan URL tersebut ke URL yang baru supaya anda tidak kehilangan pelawat kerana mereka akan diredirect ke “Page Not Found”.

D. Menggunakan SSL

Pada tahun 2014 Google telah mengumumkan, laman web yang menggunakan SSL (Secure Sockets Layer) akan mendapat kelebihan dari segi SEO dan meletakkan laman web anda di ranking teratas di Laman Carian Google.

Namun SSL adalah suatu perkhidmatan berbayar yang perlu anda langgani.

Bagi anda yang belum ada blog dan ingin membina blog WordPress pertama anda, diharap Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress dapat memberi manafaat kepada anda.

Namun jika anda ingin mendapatkan panduan yang lebih lengkap, saya sarankan anda membaca ebook Teknik Blog yang ditulis oleh saudara Mohd Zulfadli dan Azahari.

Saudara Mohd Zulfadli adalah seorang yang berpengalaman luas dalam dunia blogging dan merupakan seorang Trainer sepenuh masa di Irfan Khairi Sdn. Bhd. milik seorang Jutawan Internet Malaysia.

No comment for Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Panduan Muktamad Untuk Ranking Terbaik Blog WordPress

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Posted at

Bagaimana cara mudah dapatkan duit di internet yang terbukti berhasil? Itulah bersoalan yang selalu bermain-main di fikiran setiap orang dan paling banyak pencarian di... Read More

Bagaimana Memperolehi Pendapatan $100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Posted at

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense – Memperolehi pendapatan $100, $200 malah $300 setiap hari dari Google Adsense boleh dilakukan dari rumah.... Read More

Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Komisyen Ke 3 Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Posted at

Assalamualaikum, dah sebelas hari umat Islam seluruh dunia berpuasa. Alhamdulillah hari ni nak fokus pada rezeki melimpah ruah. Bukan apa ramai kawan-kawan yang mengeluh... Read More

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline

Posted at

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline Saban hari , kita membaca di dalam akhbar mengenai dengan kemerosotan ekonomi. Kita pun... Read More

7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

Posted at

Sebagai anak muda yang mempunyai cita-cita tinggi, tentulah anda mempunyai keinginan memiliki perniagaan atau perusahaan sendiri. Namun setelah sekian lama masa berlalu, anda masih... Read More