HOME
Home » Umum » Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Posted at | Categorised in Umum

jana-pendapatan-dengan-menulis

Pengalaman bekerja di sebuah bank selama beberapa tahun banyak membuat saya berfikir sendirian, bagaimanakah pendapatan yang saya terima dan rezeki yang saya suapkan ke mulut anak isteri?

Setiap kali mendengar pengajian atau mendengar ceramah agama yang menyentuh isu riba, pastilah kami berpandangan sesama kami, gerun, takut, bimbang sebab Allah dan RasulNya istiharkan perang kepada orang-orang yang memakan riba termasuk juru tulisnya sekali.

Secara tiba-tiba kami mengambil keputusan meninggalkan pekerjaan itu.  Kerja di bank sekarang tidak macam dulu, hanya servis pelanggan di kaunter.  Tapi sekarang kena jual seribu satu jenis produk yang hampir kesemuanya terlibat dengan perkara yang dilarang agama.

Tak sanggup bila memikirkan “akan bangkit seperti orang kerasukan hantu” di akhirat kelak. Lantaran itu dengan hanya berbekalkan tawakal yang rezeki itu Allah sediakan di mana-mana, terus saja keluar dari industri yang dah sebati dengan kehidupan.

Sekarang dah berada di dunia luar, memang mencabar, bukan senang nak dapat pekerjaan di luar sana, umur pun dah “dewasa”, sekarang ni orang nak cari pekerja yang muda-muda sebab kos gaji yang murah.

Mungkin ada yang serupa dengan saya di luar sana, berhenti kerja dengan berbagai-bagai sebab dan alasan atau baru saja tamatkan pengajian di universiti atau kolej, samalah keadaannya, bukan senang nak dapat kerja.

Nak mulakan bisnes, hah… perlu ada modal besar, tapak niaga, dan yang lebih penting membina jenama, bukan mudah.

Ada banyak cara sebenarnya untuk mencari rezeki halal, contohnya dengan menulis. Tak semestinya perlu tahu menulis dengan bahasa yang tinggi-tinggi cukup dengan bahasa santai yang biasa-biasa, yang penting buat je.

Senang ke nak menulis? Mana ada benda yang senang dalam dunia ni, semuanya susah, tapi kalau mahu belajar dan cari ilmu menulis yang betul, semuanya tak mustahil.

Ramai di luar sana yang telah berjaya menjana pendapatan lumayan melalui penulisan samada penulisan e-book, novel, cerpen, blog dan sebaginya.

Tidak anda yang tidak boleh anda lakukan, semuanya terpulang kepada keinginan dan kemahuan yang kuat dan ilmu yang betul dari guru yang betul.

Membina perniagaan melalui penulisan tak memerlukan modal yang banyak, boleh dimulakan dari mana-mana tempat pun, boleh menulis secara kreatif atau non-kreatif.

Nak tahu apa itu penulisan keratif atau non-kreatif? dapatkan video percuma Ilmu menulis yang betul yang boleh menerangkannya kepada anda. Percuma, tak perlu modal pun….. yang penting anda sanggup belajar dan terus belajar.

Contoh mudah untuk jana pendapatan ialah melalui penulisan blog, sangat mudah dan tak perlu apa-apa syarat pun, yang penting menulis dan menulis… asah bakat secara semula jadi.

Sambil-sambil bina networking sambil layan blog-blog dan belajar dari blog mereka, sertai contest, contohnya seperti yang dianjurkan oleh SirapLimau.com,  yang banyak beri tip tentang kehidupan berumahtangga yang bermanafaat untuk masyarakat.

Tak menang pun tak apa, janji boleh menulis setiap hari dan skil penulisan akan bertambah baik setiap kali menulis.

Contest Review Blog SirapLimau.com ini dianjurkan oleh Encik Titan dan ditaja oleh SirapLimau.com dan Tareeq Al Jannah

No comment for Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Menjana Pendapatan Lumayan Melalui Penulisan?

Berikhtiar Dengan Al-Fatihah Terpesong Akidah Ke?

Berikhtiar Dengan Al-Fatihah Terpesong Akidah Ke?

Posted at

Benar ke berikhtiar dengan Al-Fatihah terpesong akidah? Al-Fatihah bukan sembarangan, setiap hari setiap orang Islam yang mukalaf wajib baca 17 kali. Bayangkan seluruh dunia... Read More

Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Posted at

 Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati  Saad ibn Ubadah r.a berkata; “ Ya Rasulullah, ibuku  Ummu Saad telah meninggal dunia, apakah amal... Read More

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

Posted at

Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Video Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri berdurasi 2 jam setengah terbaik untuk hiburan di Hari Raya.... Read More

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Posted at

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat!! Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat  – Sopian alias Biring yang bekerja sebagai penjaga bilik mayat... Read More

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Posted at

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016 Peraturan cara baru bagi  renew road tax (cukai jalan) dan insuran kereta mulai 1... Read More