HOME
Home » Berita » Menguasai Muka Pertama Laman Carian Google

Menguasai Muka Pertama Laman Carian Google

Posted at | Categorised in Berita

Menguasai Muka Pertama Laman Carian Google – Bayangkan jika anda seorang penjual putu bambu dan putu piring. Anda inginkan setiap pelanggan di kawasan daerah tempat anda tinggal mengetahui tentang kedai putu bambu dan putu piring anda, bagaimanakah caranya?

Ada banyak cara sebenarnya, anda boleh saja membuat flyers dan upah taukey kedai surat khabar masukkan flyers anda dalam surat khabar setiap hujung minggu.  Atau menampal banner-banner di setiap persimpangan jalan, pokok-pokok dan di pagar-pagar masjid dan sekolah.

Buat business card dan beri pada setiap orang yang anda jumpa.  Banyak carakan? Tapi ada beberapa perkara yang perlu anda fikirkan dengan teknik promosi begini.  Antaranya kos, masa dan keberkesanan teknik promosi.

Anda boleh fikirkan sendiri…

Ada suatu teknik promosi yang tidak patut anda lepaskan iaitu menggunakan blog dan laman sosial seperti facebook. Namun saya lebih suka nak ceritakan teknik promosi menggunakan laman blog kerana ianya lebih terbuka dan boleh dibaca oleh sesiapa juga.

Katalah Karim seorang penggemar putu piring dan putu bambu di tempat anda dan  teringin nak makan kuih kegemarannya itu.  Beliau membuat carian di Google dan menaip “putu piring dan putu bambu” di internet dan di laman carian Google tersenarai nama anda ” Kak Minah Putu Piring Dan Putu Bambu Terlajak Sedap Buatan Tangan Dari Rumah” di muka pertama dan berada di bahagian atas sekali.

Pada pendapat anda, apakah kebarangkalian Karim untuk membeli putu piring dan putu bambu anda dan anda juga menyatakan “kami menyediakan perkhidamatan penghantaran ke rumah anda”.  Bagi saya Karim akan jadi 100% “milik” anda. Betul tak?

Tetapi bagaimana cara nak menguasai muka pertama laman carian Google dengan katakunci atau keyword “Putu Piring Dan Putu Bambu”?

Mudahnya Nak Kuasai Muka Pertama Laman Carian Google ni…kalau ada ilmu.

Menguasai Muka Pertama Laman Carian Google

Pertamanya anda perlu ada sebuah laman web atau blog, blog percuma seperti blogspot pun tak apa.  Tapi yang terbaik jika anda boleh membina blog WordPress, kerana ianya lebih profesional dan menyakinkan pelanggan. Itu akan saya ceritakan kemudian.

Jika anda tak pandai nak bina blogspot saya boleh bantu anda dari A to Z, cuma email saya di kelipkelip14[@].gmail.com kita boleh bincang.

Boleh ke kita nak menguasai muka pertama laman carian Google ni? Dulu saya pun berfikiran macam tu tapi selepas saya membaca buku panduan Teknik SEO Merah Jambu tulisan saudara Ahmad Faizal, tak sampai sebulan saya dah dapat meletakkan beberapa keyword di muka pertaman laman carian Google.

Contohnya,keyword Biskut Galleta atau resepi biskut raya Galleta, Teknik SEO Merah Jambu, kalau setakat hari ini, keyword Sumpah!! Ini bukan kitab Teknik Seo Merah Jambu berada di tempat kelima di muka pertama laman carian Google.

Antara lain ialah Tajuk entri ini sendiri, Menguasai Muka Pertama Laman Carian Google, blog kelipkelip.com berada di tempat pertama muka pertama laman carian Google.

Apakah kesannya?  Kesannya berbondong-bondong pengunjung blog kelipkelip.com datang dari keyword-keyword di atas.

Kalaulah saya seorang penjual putu piring dan putu bambu, bagaimana agaknya jualan saya pada hari ini?

Syyyt.. jangan cerita kat orang lain, inilah rahsia permainan pakar SEO Malaysia… yang saya tahu.

3 Comments for Menguasai Muka Pertama Laman Carian Google

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Menguasai Muka Pertama Laman Carian Google

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

Posted at

Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Video Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri berdurasi 2 jam setengah terbaik untuk hiburan di Hari Raya.... Read More

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Posted at

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat!! Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat  – Sopian alias Biring yang bekerja sebagai penjaga bilik mayat... Read More

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Posted at

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016 Peraturan cara baru bagi  renew road tax (cukai jalan) dan insuran kereta mulai 1... Read More

Senarai Program Pengajian Di UiT Seluruh Malaysia

Senarai Program Pengajian Di UiTM Seluruh Malaysia

Posted at

Senarai Program Pengajian Di UiTM Yang Ditawarkan Seluruh Malaysia Siapa sangaka rupa-rupanya ada sebanyak 163 Program Pengajian Di UiTM yang ditawarkan. Pengajian yang ditawarkan... Read More

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Posted at

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!! “Aku pun angkat ke meja, tiba tiba ‘prank’ , Habis berderai mangkuk aku….”... Read More