HOME
Home » Berita » Lelaki Kacak Ini Dipulau Gara-gara NERD, Sekarang Dah Bertunang Dengan Gadis Comel

Lelaki Kacak Ini Dipulau Gara-gara NERD, Sekarang Dah Bertunang Dengan Gadis Comel

Posted at | Categorised in Berita

Lelaki Kacak Ini Dipulau Gara-gara NERD, Sekarang Dah Bertunang Dengan Gadis Comel

Assalamualaikum, saya dulu seorang penuntut universiti awam di Shah Alam. Dari zaman sekolah rendah hingga ke zaman sekolah menengah saya memang tak ramai kawan. Semasa saya berumur 13tahun saya belajar di salah satu sekolah berasrama penuh yang terkenal. Tapi dari saya 13 tahun hingga 15 tahun saya hanya ada beberapa kawan. Yang selebihnya saya dipulaukan oleh rakan batch sebab mereka kata saya nerd.

Ya, saya berkaca mata tebal, pakai butang sampai atas, pakai songkok sepanjang masa. Tapi saya bukannya jenis ulat buku. Penampilan saya yang buat mereka panggil saya seorang nerd dan disebabkan itu mereka pinggirkan saya.

3 tahun saya merayu nak tukar sekolah. Bayangkanlah, dalam satu batch lelaki tu hanya 5 orang saja yang saya rapat. Yang lain semua memang pulaukan saya. Caci maki tu bagi saya dah biasa. Tapi biasalah, bila susah saya yang dicari.

Adat dunia, saya dah lali. Akhirnya selepas PMR saya berjaya pindah ke sekolah harian yang biasa. Saya ingatkan selepas itu saya tak akan rasa lagi situasi macam tu, tapi still, saya hanya menjadi kawan bila susah. Masa senang memang saya seperti seorg pendiam.

Setiap kali rehat saya akan ke kelas sebelah, ada la a few kawan yang rapat di situ. Saya pun tak tau kenapa saya masih dilayan macam tu. Tapi sebabkan saya tak rapat degan pelajar lelaki batch saya, saya rapat pula dengan perempuan batch setahun bawah dari saya.

Lelaki Kacak Ini Dipulau Gara-gara NERD

Bila berkawan dengan perempuan-perempuan muda setahun ni rupanya saya lagi tak disukai oleh batch lelaki saya. Saya pun tidak faham kenapa dan apa salah saya sehinggakan ada seorang kawan saya beritahu yang saya tak macam diorang dan ada perasaan iri hati sebabkan saya rapat degan pelajar-pelajar perempuan.

Biasalah lelaki umur 17 tahun. Kebanyakan suka futsal, sukan, enjoy, huha huha sana sini. Saya memang lain dari yang lain. Saya tak suka bolasepak atau apa-apa sukan. Saya tak suka untuk lepak lama-lama yang tak ada hala tuju.

Umur saya ketika tu 17 tahun tapi cara saya berfikir mcm lelaki dewasa berumur 25 tahun. Umur 13-15 dipulau sebab saya ni nerd. 16-17 sebab saya tak macam diorang yang lain.

Selepas SPM, Alhamdulillah saya dapat menuntut di universiti awam di Selangor dan syukur Alhamdulillah saya telah berjumpa degan ramai sahabat dunia akhirat. Susah, senang semua sama-sama. Kalau saya ada masalah seperti tak ada duit mereka akan cover, kalau mereka tak ada duit saya cover, senang cerita segala masalah yang saya hadapi mereka sentiasa ada. Kami macam adik beradik. Pergi mana-mana mesti bersama-sama.

Sy belajar tak smpai degree tapi Alhamdulillah, setahun saya push belajar selok belok investment banking seorang diri dan berkat doa ibu ayah saya, saya sekarang bekerja di UK sebagai Fund Manager di sana. Tapi, perkara yang tak seronok tentang kerja di negara lain ni dah lama saya tak jumpa sahabat-sahabat saya.

Rindu, setiap hari tak akan lupa kenangan saya dengan mereka. Susah nak jumpa sahabat yang betul-betul kita boleh percaya. Sahabat macam tu boleh dikatakan satu dalam seribu.

Tujuan saya kongsikan cerita ini, nak pesan kepada anda yang kalau anda ada seorang kawan yang ‘nerd’ yang tak minat bola, sukan, jagann pulau diorang disebabkan atas dasar yang macam tu. Tak semestinya dia macam tu dia bukannya orang yang tak baik.

Baca juga:

9 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Harus Ketahui 

Kisah Seorang Lelaki Cina Dan Sedekah Yang Anda Takkan Percaya

Bila saya balik ke Malaysia dan terjumpa degann orang yang pulaukan saya dulu muka mereka penuh degan malu dan rasa bersalah. Dulu saya seorang nerd, tapi sekarang ni saya dah ada kerja bagus, beberapa rumah, tunang yang baik, keluarga yang baik dan sahabat yang sangat baik.

Semua dalam umur awal 20-an. Saya bukannya nak boasting atau nak balas dendam pada mereka yang pulaukan saya dulu tapi saya yakin semua yang terjadi kepada saya ada sebab yang Allah beri.

Kedua, kalau anda sekrang ni ada sahabat dunia akhirat, janganlah sia-siakan mereka sebab, trust me rasa macam nak je setiap minggu hop in kapal terbang sebab nak jumpa parents dengan mereka.

Kalau anda sekarang ni dalam pergaduhan dengan sahabat anda tolong rendahkan ego dan betulkan apa yang silap.

Bila kita dah tak dspat jumpa sahabat kita, sampai bila-bila kita akan kenang pada mereka. Ingat ya, di dunia ni ramai orang. Tapi nak jumpa sahabat sejati tersangatlah susah. Hargai sahabat anda.

– Encik A. IIUM

Lelaki Kacak Ini Dipulau Gara-gara NERD, Sekarang Dah Bertunang Dengan Gadis Comel

No comment for Lelaki Kacak Ini Dipulau Gara-gara NERD, Sekarang Dah Bertunang Dengan Gadis Comel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Lelaki Kacak Ini Dipulau Gara-gara NERD, Sekarang Dah Bertunang Dengan Gadis Comel

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

Posted at

Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Video Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri berdurasi 2 jam setengah terbaik untuk hiburan di Hari Raya.... Read More

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Posted at

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat!! Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat  – Sopian alias Biring yang bekerja sebagai penjaga bilik mayat... Read More

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Posted at

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016 Peraturan cara baru bagi  renew road tax (cukai jalan) dan insuran kereta mulai 1... Read More

Senarai Program Pengajian Di UiT Seluruh Malaysia

Senarai Program Pengajian Di UiTM Seluruh Malaysia

Posted at

Senarai Program Pengajian Di UiTM Yang Ditawarkan Seluruh Malaysia Siapa sangaka rupa-rupanya ada sebanyak 163 Program Pengajian Di UiTM yang ditawarkan. Pengajian yang ditawarkan... Read More

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Posted at

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!! “Aku pun angkat ke meja, tiba tiba ‘prank’ , Habis berderai mangkuk aku….”... Read More