HOME
Home » Resepi » Kongsi Resepi Red Velved Cookies

Kongsi Resepi Red Velved Cookies

Posted at | Categorised in Resepi

Dah nak hampir raya ni pasti ramai cari resepi biskut yang sedap, tadi jalan-jalan kat facebook jumpa wall Dari Dapur Seorang Amatur, so kita Kongsi Resepi Red Velved Cookies resepinya di sini.

RED VELVET COOKIES

125g butter (setengah buku buttr)
50g gula perang (brown sugar)
25g gula castor
1 bj telur kuning B
120g tepung gandum*
1 sudu besar tepung susu*
1 sudu besar tepung jagung*
1 sudu besar serbuk koko*
1 sudu besar pewarna merah

Hiasan:
100g badam cincang
100g choc chips

Bahan2 bertanda * diayak bersama trlebih dahulu.

Cara:

1. Pukul butter, gula perang dn gula castor hingga sebati. Tak perlu pukul sampai kembang yee…

2. Masukkn kuning telur dn pukul sebati.

3. Masukkn bahan2 ayak bertanda * sedikit demi sedikit sambil GAUL sebati. Gaul pkai spatula atau senduk… tak payah guna mixer. Doh yg amat lembut akan terhasil.

4. Masukkn doh ke dlm piping bag… paip ats dulang yg dh di gris… Hiaslah dgn badam cincang dn choc chips ikut suka hati sis2.

5. Bakar suhu 170°c, api ats dn bwh selama 15 – 20 mnt… atau ikut keadaan oven masing2.

Kongsi Resepi Red Velved Cookies

Kongsi Resepi Red Velved Cookies Kongsi Resepi Red Velved Cookies

biskut raya3

 

Kongsi Resepi Red Velved Cookies

Kongsi Resepi Red Velved Cookies

Soal Jawab:

Soal: Sy nk ganti dgn margerin sbb kt dapur xde butter?
Jwb: boleh je sis… buat cookies x byk cekadak sgt, so… suka hati nk pkai apapun… Jgn pkai minyak sapi sudah.
Cuma buttr semestinyalah yg trbaeekkk…

Soal: Apa tu gula perang? Perlu ke pakai?
Jwb: kebyakkn cookies pkai gula perang ni… Dia sama je mcm gula castor yg putih, cuma warna peranglah kann…
Ia menyumbang sedikit rasa yg berlainan… beza rasa klau pkai gula castor semata.
Tp agak2 xmo pkai, atau rasa x reti nk cari… belasah je gula castor smua pn blh.

Soal: Susu tepung? Tepung susu? Apa tu?
Jwb: Tepung susu ni ada jual kt kdai brg2 kek…
Tp klau nk guna susu bancuhan biasa yg org dewasa minum tu pn blh… nespray, everyday, dutch lady… yg paling sedap fernleaf
Guna susu anak boleh?
Hehee… suka hatilah! No komen…

Soal: Perlu ke sy ayak bhn2 kering tu? Tak ayak, tak boleh?
Jwb: Sbnrnya mengayak tepung ni satu perkara yg wajib klau nk bake apa sekalipun… tak kiralah kek atau cookies…
Kenapa ayak?
*Supaya tepung kita terurai dgn cntik… tk berketul2… jd hasil baking kita lbh cntik, ringan dn gebu.
*Bila diayak, tepung akn lbh mudah disebatikn jd adunan.
*Mana tau ada bendasing dlm tepung tuu… semut ke, ulat ke.. takde la kita teruli sekali kann… (blh bayangkn tak? Huhuu)

Soal: Sy tak pandai pakai piping bag, macamana?
Jwb: senduk je pkai sudu sis… pastu tepek2 la ats dulang, tamat kisah…

Soal: Satu adunan berapa pcs?
Jwb: ikut cara sis paip… Jgn la dibantai paip sebesar tapak tgn… Agak2 la kann…
Klau saiz cookies biasa tu blh la dpt dlm 60 – 70 pcs…

Soal: Bagaimana nk dpt kan warna RV Cookies yg merah?
Jwb: Sy pakai 1 sudu teh warna merah… 1 sudu teh warna oren dn 1 sudu teh warna pink… (ini rahsia kerajaan, jgn bgtau sape2 tau… hehee ^_^)

Soal: Sy nk tambah lg bahan2 utk hiasan blh?
Jwb: tambah la sis selagi larat… Tp yg biasa digunakan utk hias RV Cookies ni Choc chips la, blh juga guna choc chips yg warna putih supaya nmpak kontra dgn warna merah.

Disbbkn kt dapur sy hari ni hape pn xde… Jin tanduk 3 pun boleh lahhhh….

Dari Dapur Seorang Amatur

No comment for Kongsi Resepi Red Velved Cookies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Kongsi Resepi Red Velved Cookies

Resipi Cupcake Cip Coklat Mentega Kacang

Resipi Cupcake Cip Coklat Mentega Kacang

Posted at

Resipi Cupcake Cip Coklat Mentega Kacang Ramuan Resipi Cupcake Cip Coklat Mentega Kacang Untuk cupcake cip coklat mentega kacang: 150g mentega tanpa garam 140g gula... Read More

Resipi Chicken Pot Pie

Resipi Chicken Pot Pie

Posted at

Resipi Chicken Pot Pie Ramuan: Untuk isian: 1 lobak merah besar (200g), dikupas dan dipotong kepada kiub bersaiz 2sm 2 kentang besar (lebih kurang... Read More

Resipi Mee Hokkien Halal

Resipi Mee Hokkien Halal

Posted at

Resipi Mee Hokkien Halal Ramuan: 1 paket mee kuning, dibilas dengan air panas sehingga masak 1 paket kek ikan, dihiris 300g udang bersaiz sederhana,... Read More

Bisnes Online Perbezaan Antara Pemasaran Affiliate Dropship Dan Reseller

Rahsia Resepi Char Kuey Teow Paling Sedap

Posted at

Resepi Char Kuey Teow Paling Sedap – Teringat semasa saya bertugas di pekan Hutan Melintang sebagai seorang kakitangan bank di situ makan Char Kuey... Read More

Respi Biskut Marble Susu Cappucino

Posted at

Respi Biskut Marble Susu Cappucino Bahan-bahan Respi Biskut Marble Susu Cappucino 125 gram mentega lembut 95 gram susu pekat 1/2 sudu besar gula halus 1 3/4... Read More