HOME
Home » Kewangan » Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?

Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?

Posted at | Categorised in Kewangan

Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?  Hah lega! ringan! pantas… tadi komputer lembab, selalu keluar alert, program not responding, wait or kill page.  Selalu tak, dapat message program not responding?  Apa korang rasa? Sakit hatikan.. semua kerja tergendala, target nak buat 5 entri sehari tak tercapai kerana komputer hang, hang dan hang!

Aku dah delete banyak gambar dalam gallary, video pun dah  buang tapi komputer masih hang dan message program  not responding masih keluar lagi. Sekali aku google “apa nak buat kalau komputer not responding” atau dalam kata lain hang.

Terjumpa blog syurgaituindah.blogspot.com yang berikan beberapa tips membebaskan komputer dari masalah hang up.

Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?

Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?Antaranya cuba cek program mana yang beri masalah hang ni dengan tekan butang ctrl+alt+delete serentak.  Pada pendapat syurgaituindah, program atau perisian Mozila Firefox yang selalu beri masalah komputer hang selain dari microsoft word dan Window Media Player.

Nasihat dia jangan buka banyak tab dalam satu-satu masa mengguna Firefox.  Window Media Player boleh digantikan dengan perisian lain yang lebih ringan.  Yang gemar bermain dengan movie maker dinasihatkan menutup program-program lain yang tidak digunakan bagi membebaskan program movie maker dari menjadi hang.

Sekiranya masih lagi berlaku komputer hang, setelah korang laksanakan perintah di atas, mungkin kelembapan komputer disebabkan oleh kepanasan. Jadi sediakan sebuah bilik aircond..:) kalau tak mampu dapatkan laptop cooler.  Elakkan meletak laptop di atas katil tempat anda berbaring kerana ruang pengaliran udara panas tersumbat oleh cadar korang yang cantik tu dan berbau harum tu! atau mungkin dia kelemasan bau cadar yang tak dibasuh hampir 3 bulan….

Dalam keadaan yang lebih parah, laptop hang kerana telah dijangkiti virus.  Untuk mengelakkan keadaan demikian selalulah update avtivarus korang.

Saya telah membuang anti virus Trust Port yang bersaiz besar dan berat tu dan digantikan dengan antivirus Avira yang lebih ringan dan menggunakan fail yang kecil sahaja.

Seperti yang syurgaituindah katakan, saya juga pernah menggunakan antivirus kaspersky berbayar dan sering kali mengahadapi masalah laptop hang.

Saya setuju sangat dengan pendapat syurgaituindah, tak perlulah nak format laptop setiap kali masalah hang berlaku.  Kemungkinan berlakunya laptop hang adalah disebabkan terlalu banyak program yang berjalan semasa proses start up, jadi boleh dibuang beberapa program dengan menggunakan perisian HiJackThis.

Tetapi mungkin akan mengahadapi masalah lain sekiranya anda tidak berhati-hati melakukannya jika anda terbuang start up yang penting-penting.  Pilihan yang lebih baih mendapatkan nasihat pakar atau dari rakan yang berpengetahuan yang agak mendapat dalam dalam penggunaan HiJeckThis.

Jangan lupa update antivirus setiap hari untuk mengelakkan komputer anda mengumpul virus sehingga tak mampu di buang lagi melainkan dengan cara format semula, maka terbanglah empat lima puluh ringgit.

Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?

2 Comments for Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Komputer Hang Apa Perlu Dilakukan?

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Posted at

Bagaimana cara mudah dapatkan duit di internet yang terbukti berhasil? Itulah bersoalan yang selalu bermain-main di fikiran setiap orang dan paling banyak pencarian di... Read More

Bagaimana Memperolehi Pendapatan $100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Posted at

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense – Memperolehi pendapatan $100, $200 malah $300 setiap hari dari Google Adsense boleh dilakukan dari rumah.... Read More

Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Komisyen Ke 3 Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Posted at

Assalamualaikum, dah sebelas hari umat Islam seluruh dunia berpuasa. Alhamdulillah hari ni nak fokus pada rezeki melimpah ruah. Bukan apa ramai kawan-kawan yang mengeluh... Read More

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline

Posted at

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline Saban hari , kita membaca di dalam akhbar mengenai dengan kemerosotan ekonomi. Kita pun... Read More

7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

Posted at

Sebagai anak muda yang mempunyai cita-cita tinggi, tentulah anda mempunyai keinginan memiliki perniagaan atau perusahaan sendiri. Namun setelah sekian lama masa berlalu, anda masih... Read More