HOME
Home » Berita » Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Posted at | Categorised in Berita

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat!!

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat  – Sopian alias Biring yang bekerja sebagai penjaga bilik mayat Rumah Sakit Dr Pirngadi Medan mengaku kalau dirinya kerap mendapat pengalaman pelik selama bekerja sebagai penjaga ruang menympan jenazah di RSU Pirngadi Medan.

“Kalau ditanya tentang pengalaman menakutkan pasti ya banyak,” ujarnya tatkala mengingat satu kejadian yang secara logik akal,  hal itu susah diterima dan pengalaman itu selalu melekat di fikirannya.

Dia pun memulakan ceritanya semasa pertama kali bertugas di bilik mayat. Dipindahkan semasa nyenyak tidur, entah oleh siapa, beliau pun tak tahu.

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat:

“Waktu pertama saya tidur di sini, pagi hari saya terbangun sudah dipindahkan ke dekat comberan selokan. Padahal saya tidur di kamar yang letaknya persis di dekat kamar mayat,” ujarnya sambil tersenyum

“Waktu magrib ketika saya mandi, pernah pintunya diketuk dari luar. Waktu saya panggil tidak ada yang menjawab, akhirnya saya buka dan tidak ada siapa-siapa,” ujarnya lagi.

Ia mengaku, dirinya pernah bertanya kepada ustaz mengenai pengalaman dirinya yang selalalu diganggu.

Kata ustaz, sebenarnya mereka (mayat) ingin mengucapkan terima kasih.

“Tapi mungkin begitu cara mereka. Ya, biasanya kalau ada mayat yang masuk, saya terus bersihkan mayat dan terus saya berikan kain untuk menutup badan mayat,”ujarnya.

Sekarang, katanya, dirinya tidak pernah lagi diganggu. “Kecuali kalau ada masuk mayat baru, biasanya kami kenalan terlebih dahulu,” katanya.

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mr X

Biring mengaku apabila ada mayat yang tidak diketahui identitinya atau sering disebut MrX, dirinya akan menunggu paling tidak sekitar tiga minggu. Biasanya, kata lelaki berusia 52 tahun ini, pihak rumah sakit akan menyimpan mayat yang belum diambil keluarganya di dalam tempat pendingin mayat.

“Apabila tidak ada juga keluarga yang datang, maka pihak rumah sakit mengambil langkah untuk menguburkan mayat tersebut di tempat perkuburan yang ada di Delitua,”katanya.

Ia mengaku hampir setiap hari ada mayat yang masuk ke kamar mayat RSU dr Pirngadi Medan.

“Tapi kalau MrX biasanya dihantar oleh polis dan sangat jarang berlaku. Tidak menafikan kemungkinan ada juga masyarakat sekeliling yang mengantar,” ujarnya.

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Biring juga menjelaskan bahwa pekerjaan seorang penjaga bilik mayat bukan semudah yang dibayangkan. Ia harus bersiap sedia pada bila-bila masa, ketika datang mayat ke sini. Ia juga bertugas mengangkat dan membersihkan tubuh mayat.

“Dibilang susah ya tidak juga, tapi juga tidak mudah. Nanti kadang jam tiga pagi datang mayat kita harus siap. Setelah ada perintah dari orang Forensik, langsung kita bersihkan mayatnya,” ujarnya.

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat:

“Ada kemarin mayat korban kecelakaan kereta api. Mayatnya hancur lebur, perut dan kepalanya sudah seperti bubur. Setelah dijahit oleh dokter, langsung saya bersihkan. Saya ikat tangan dan kakinya. Lalu saya balut tubuhnya dengan kain panjang biar tidak terbuka,” tambahnya.

“Selama ini kebanyakan mayat yang dibawa ke sini adalah lelaki. Sangat jarang mayat perempuan. Begitu juga dengan mayat yang tidak ada identiti atau tidak mempunyai keluarga, kebanyakannya lelaki,”katanya.

Sebelum ini, bekerja sebagai penjaga bilik mayat atau ruang mayat bagi kebayakan orang merupakan perkara yang amat menakutkan. Namun perkara itu tidak bagi Sopian alias Biring. Lelaki yang tinggal di Jalan Gurila Kecamatan Medan Perjuangan itu telah 8 tahun menjadi penjaga bilik mayat di RSU dr Pirngadi Medan.

Bermulanya Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat:

Lelaki berumur  52 tahun ini mengaku memulai kerjayanya sebagai penjaga bilik mayat karena adanya tawaran dari pihak rumah sakit drPirngadi Medan 8 tahun lalu.

Sebelum menjaga bilik mayat, lelaki beranak satu ini merupakan penarik beca yang selalu menunggu pelanggan di depan RSU dr Pirngadi Medan. Ia menceritakan, pada awalnya dia hanya membantu penjaga bilik mayat yang lama, Alm Wak Mijan untuk mengangkat mayat yang datang.

“Setelah beberapa kali saya membantu mengangkat mayat, akhirnya saya ditawarkan untuk menjadi penjaga bilik mayat. Ya!, tanpa pikir panjang saya terus menerimanya,”kata lelaki berambut putih itu

Ia mengatakan, beliau menjadi penjaga bilik mayat bukanlah bertujuan apa-apa, selain niatnya membantu keluarga orang yang terkorban.

“Saya tidak pernah merasa takut karena saya mengerjakan pekerjaan saya dengan ikhlas,” ujarnya.

Tags :

No comment for Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

Posted at

Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Video Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri berdurasi 2 jam setengah terbaik untuk hiburan di Hari Raya.... Read More

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Posted at

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016 Peraturan cara baru bagi  renew road tax (cukai jalan) dan insuran kereta mulai 1... Read More

Senarai Program Pengajian Di UiT Seluruh Malaysia

Senarai Program Pengajian Di UiTM Seluruh Malaysia

Posted at

Senarai Program Pengajian Di UiTM Yang Ditawarkan Seluruh Malaysia Siapa sangaka rupa-rupanya ada sebanyak 163 Program Pengajian Di UiTM yang ditawarkan. Pengajian yang ditawarkan... Read More

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Posted at

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!! “Aku pun angkat ke meja, tiba tiba ‘prank’ , Habis berderai mangkuk aku….”... Read More

Kisah pelik mayat orang GEMUK tetapi jenazahnya terlalu RINGAN!!

Kisah pelik mayat orang GEMUK tetapi jenazahnya terlalu RINGAN!!

Posted at

Kisah pelik mayat orang GEMUK tetapi jenazahnya terlalu RINGAN!! Ada dua kisah yang ingin saya ceritakan di sini tapi kedua-duanya mempunyai kaitan antara satu... Read More