HOME
Home » Doa Mustajab » Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah

Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah

Posted at | Categorised in Doa Mustajab

Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah – Adakah hadis yang mengatakan tentang membaca surah Al Waqiah tidak akan ditimpa kemiskinan dan adakah hadis ini soheh.

Jika masih ada lagi yang rasa ragu-ragu dengan kewujudan hadis ini dan kesahehannya, Ustaz Azhar Idrus telah menjawabnya dengan sangat yakin.  Jadi tak sepatutnya kita merasa ragu-ragu dengan hadis ini dan kelebihan memabaca surah al waqiah.

Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah

Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah

Di salam surah Al Waqiah mengandungi banyak fadhilat  dan khasiat di antaranya:

Fadhilat  dan Khasiat Surah Al Waqiah

  1. Sesiapa yang menjadikan amalan harian sebagai wirid surah Al Waqiah akan beroleh kesenangan selama-lamanya.
  2. Apabila seseorang mengamalkan membaca sekali setiap malam surah Al-Waqiah ianya akan dijauhkan dari kemiskinan selama-lamanya.
  3. Sesiapa yang mengamalkan membaca surah Al-Waqiah sebanyak 14 kali setiap selepas Solat Asar, akan dianugerahkan dengan kekayaan dan rezeki yang melimpah-limpah.
  4. Membaca surah Al-Waqiah sebanyak 41 kali dalam satu majils, dengan izin Allah akan tertunai segala hajatnya terutama yang berkenaaan dengan rezeki.
  5. Amalkan membaca surah Al-Waqiah sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isyak, In Syaa Allah tidak berlalu dalam masa setahun itu melainkan ia akan menjadi seorang hartawan dan dermawan.
  6. Dikurniakan kecantikan dan kebahagian rumah tangga,

Amalkan membaca surah ini selepas solat Isyak, khaifiatnya seperti berikut:

Sediakan segelas air lantas dibacakan surah Al-Fatihah sekali, Ayat Kursi sekali dan surah Al-Waqiah ayat 35 hingga 38 sebanyak 7 kali.  Tiupkan pada air dan minum sambil berniat menjaga kecantikan diri dan kebahagian rumah tangga.

Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”

      7.  Membaca surah Al-Waqiah kepada orang yang sedang nazak, In Syaa Allah memudahkan roh keluar dari jasad. Membaca surah ini di sisi orang sakit, In Syaa Allah diringankan kesakitannya.  Boleh juga dibacakan kepada orang yang hendak bersalin sebagai selusuh untuk memudahkan bersalin.

Inilah antara Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah yang harus kita amalkan untuk kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat. Namun yang terbaik ambillah Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah dengan memahami maknanya .  

No comment for Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Kelebihan Membaca Surah Al Waqiah

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian

Posted at

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian – Saya melihat gelagat pesakit yang berada di depan saya. Dia bercakap tanpa berhenti . Matanya terkelip-kelip, tangannya... Read More

Akasyah Sahabat Yang Dapat Mencium Pusat Rasulullah SAW

Akasyah, Jom Kenal Sahabat Rasulullah Yang Dijamin Syurga

Posted at

Akasyah, Jom Kenal Sahabat Rasulullah Yang Dijamin Syurga Akasyah Sahabat Rasulullah – Ketika saat ajal Rasulullah SAW datang menggamit, maka Rasulullah SAW meminta Bilal untuk... Read More

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Posted at

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak Salam sejahtera kepada anda yang sampai ke blog ini semoga allah lindungi anda dan keluarga anda dari... Read More

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini

Posted at

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini – Seorang kawan saya diberhentikan kerja, duit simpanan hanya dalam 3 ribu ringgit sahaja.  Isteri baru... Read More

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah

Posted at

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah 7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah – Kehebatan zikir ini sangat menakjubkan... Read More