HOME
Home » Kewangan » Istimewa Untuk Wanita Kuasailah Urusan Kewangan Anda

Istimewa Untuk Wanita Kuasailah Urusan Kewangan Anda

Posted at | Categorised in Kewangan

Istimewa Untuk Wanita Kuasailah Urusan Kewangan Anda – Kenapa entri kali ini di tujukan kepada wanita?  Wanita saja ke yang ada masalah kewangan lelaki tak ada masalah?

Berdasarkan sejarah, lelaki merupakan perencana kewangan utama dan dalam kebanyakan situasi, juga pembuat keputusan tentang strategi kewangan keluarga.

Produk-produk kewangan pula biasanya direka dengan menggunakan maklumbalas daripada situasi lelaki.  Contohnya produk insurans hayat yang bertujuan untuk menggantikan pendapatan pencari nafkahn sekiranya dia meninggal dunia semenjak 100 tahun dulu adalah “biased” terhadap lelaki.

Tapi pada masa ini pendapatan yang diperolehi oleh isteri akan juga menjadi punca utama untuk menentukan perbelanjaan isi rumah.  Oleh itu, kini adalah PENTING BAGI WANITA untuk mempunyai perlindungan yang secukupnya bagi melindungi diri mereka dan keluarga.

Wanita menghadapi banyak kenyataan asas hidup yang sangat berbeza berbanding apa yang dihadapi oleh lelaki.

Istimewa Untuk Wanita Kuasailah Urusan Kewangan Anda
Istimewa Untuk Wanita Kuasailah Urusan Kewangan Anda

Pertimbangkan statistik di bawah:

 1. Purata jangka hayat wanita adalah 4 hingga 5 tahun lebih lama dari lelaki.  Secara purata wanita akan menghabiskan akhir 1/3 hayat dengan tidak berkahwin, samada bujang, bercerai atau kematian suami.
 2. Hampir 85% orang tua adalah wanita
 3. 80% penghuni rumah kebajikan atau penjagaan adalah wanita
 4. 60% wanita tidak mempunyai pencen
 5. Wanita masih lagi mempunyai pendapatan 20% hingga 40% kurang dari lelaki walaupun mempunyai taraf pekerjaan yang sama.
 6. Di antara wanita berumur 35 hingga 55 tahun, hampir 1/3 dan 2/3 akan menjadi miskin ketika mencapai umur 70 tahun.
 7. Untuk setiap tahun yang diperuntukkan oleh wanita untuk menjaga anak, mereka mesti bekerja 5 tahun tambahan untuk mendapatkan balik pendapatan yang hilang, pencen yang kecil dan kenaikan pangkat kerjaya.
 8. Dalam satu kajian, 18 peratus wanita tidak menyimpan untuk persaraan.
 9. 20 peratus dari wanita tidak pernah berkahwin

Berikut beberapa situasi dan fakta tambahan untuk menaikkan semangat anda:

Wanita Bujang

Samada anda bujang tidak pernah berkahwin atau cerai tanpa anak, keperluan anda adalah lebih dari wanita yang berkahwin kerana sebagai seorang bujang dah tentulah anda akan bertanggungjawab atas segala masalah.

Mungkin anda ada pinjaman , menggung orang tuan serta adik beradik dan lain-lain.  Semua kewajipan ing tak mungkin boleh diserahkan sepenuhnya kepada ibu dan ayah atau orang yang tersayang.

Dengan perancangan kewangan yang bijak anda boleh melindungi jaminan masa depan bila umur semakin tuan. Sekiranya ada jodoh dan berkahwin perancangan ini akan dapat “melindungi” suami dan juga anak-anak.

Tapi jika nak terus membujang program kewangan yang terancang boleh bertindakn untuk menjaga persaraan anda.

Berkahwin – 2 Sumber Pendapatan Keluarga

61 peratus wanita yang berkahwin membawa pulang gaji.  Suami dan isteri menjadi “pasangan ekonomi” bersama yang menjadi trend pendapatan keluarga bergantung kepada kedua-dua pendapatan suami dan isteri.

Untuk kehidupan yang ideal, pengetahuan kewangan yang mencukupi akan menghilangkan ketidakpastian dan akan membantu menjamin keselamatan kewangan keluarga.

Berkahwin – Suri Rumah Sepenuh Masa

Agak-agaknya bagaimana suami dan anak-anak akan diuruskan jika anda tak ada?  2 dari 5 orang wanita yang berkahwin adalah suri rumah tangga sepenuh masa.  Inilah pentingnya perkongsian yang memerlukan usahasama antara dua orang untuk membentuk fungsi rumah tangga.  Jadi khidmat suri rumah sepenuh masa adalah sangat berharga.

Janda Bercerai – Merupakan Ketua Rumah Tangga

Pada hakikatnya anda mempunyai tanggungjawab kewangan kepada keluarga.  Sebagai ibu tunggal, andalah satu-satunya pencari nafkah dan bertanggungjawab untuk menjaga menyara dan menjaga anak-anak.

Wanita Bersara

Wanita yang hidup lebih lama dari lelaki sememangnya memberi kesan yang besar terhadap perancangan kewangan seorang wanita.

Oleh kerana fakta ini, seorang wanita sudah tentu memerlukan wang yang lebih banyak berbanding lelaki untuk menampung kehidupan semasa persaraan.

Rawatan Penyakit

Apapun juga bentuk penyakit terutamanya kanser yang menggangu wanita seluruh dunia setiap tahun, fakta yang penting ialah pengetahuan ialah senjata yang paling kuat untuk melawan merebaknya penyakit tersebut.

Biasanya wanita tidak mengambil tahu tentang pencegahan, di mana pemeriksaan dan mengesaninya yang lebih awal, adalah lebih baik dari mengubatinya.

Contoh, apabila kanser dapat dikesan lebih awal, peluang untuk mengawal dan mengubatinya pesakit adalah lebih cerah berbanding jika lambat dikesan.

Mahu atau tidak situasi ini memerluakan kewangan yang banyak.

Kesimpulan yang dapat diambil, keperluan wanita terhadap perancangan kewangan tidak diberi perhatian yang secukupnya yang akan memberi kesan kepada masalah kewangan yang amat serius.

“Mencari Duit Yang Lebih Adalah Lebih Baik dari Berjimat” Dr Fadilah Kamsah

 

1 Comment for Istimewa Untuk Wanita Kuasailah Urusan Kewangan Anda

 • azwans says:

  Saya bersetuju dengan ungkapan “Mencari duit yang lebih adalah lebih baik dari berjimat” Selain dato, ramai pakar kewangan mengesyorkan perkara yang sama. Saya lebih suka menganggap situasi ini seperti permainan bola, menyerang dan bertahan. Walaupun menyerang untuk mencari gol merupakan cara terbaik untuk mengesahkan kemenangan, dalam masa yang sama bertahan itu juga penting untuk mengelakkan gol yang telah diperolehi di sia-siakan. Dalam konteks ini, bertahan itu ialah berjimat. Mungkin bukan berjimat sehingga menggangu keperluan, tapi mengelakkan belanja yang tidak perlu dapat menyelamatkan setiap sen yang kita cari.
  azwansInfo terbaru…Penakrifan Semula Ibu Tunggal; tiga kategori ibu tunggalMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Istimewa Untuk Wanita Kuasailah Urusan Kewangan Anda

Cara Menghasilkan Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas

Inilah Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas Yang Paling Mudah

Posted at

Buat duit dengan menjadi penulis bebas – Anda suka menulis dan ingin buat duit dari aktiviti penulisan? Jika jawapannya ya, jawapannya ialah dengan menjadi... Read More

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Posted at

Akhir-akhir ni aku tengok ramai orang Pakistan, orang Bangla buat bisnes aiskrim ronda dengan motorsikal. Ingat lagi masa zaman budak-budak dulu, ada seorang penjual... Read More

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3K Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja

Posted at

Hutang yang terlampau hingga susah nak buat loan rumah, Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3000 Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja Pernah tak... Read More

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Posted at

Bagaimana lelaki ini kumpul deposit rumah RM170K dalam masa kurang 3 tahun –  Panjang tajuk kali ini, mesti korang tertanya-tanyakan bagaimana nak kumpul deposit... Read More

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Posted at

  Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? – Korang dah graduate dan dah mula kerja? Tahniah atas usaha yang gila gila korang untuk... Read More