HOME
Home » Kesihatan » Inilah Rahsia Cara Pantas Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat!

Inilah Rahsia Cara Pantas Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat!

Posted at | Categorised in Kesihatan

Inilah Rahsia Cara Pantas Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat!

Anda ada masalah Untuk Kurangkan Berat Badan? Tiada gimik, tiada penipuan – Inlah 11 CARA PINTAS berasaskan sains untuk kurangkan berat badan dari tunjuk ajar guru Jim Karas.

Masalah dalam dalam berdiet, saya mendengar ramai wanita berkata “lamanya masa berdiet”. “Jika saya sedang bersedia meyambut ulang tahun perkahwinan pada bulan depan, saya wajib mula menurunkan berat badan mulai awal bulan ini”.

Sekarang saya hanya fokus kepada “sudah terlambat untuk berdied”. Mungkin ianya betul atau salah. Mengambil pendekatan langkah jangka panjang untuk kurangkan berat badan adalah langkah yang bijak. Ini kerana berat badan anda akan berkurangan perlahan-lahan dan berterusan.

Tetapi ada beberapa cara di mana anda boleh mempercepatkan proses metabolisma, jadi tubuh anda dapat membakar kalori dan menjadi kurus dengan pantas. Lihat cara kegemaran saya untuk anda bermula dengan segera!

Perhatikan Air Yang Anda Minum

1. Minum Teh Hijau – Mulakan sekarang. Dalam satu kajian baru-baru ini mendapati perbandingan kesan metabolisma extract teh hijau dengan placebo, para penyelidik mendapati para peminum teh hijau membakar 70 lebihan kalori dalam badan dalam tempoh 24 jam.

Ketahuilah, 70 kalori sehari bersamaan 7.3 paun lemak setahun. Ini bukanlah silap mata, ini adalah fakta sains. Para penyelidik mempercayai perbezaan ini adalah disebabkan proses meningkatkan antioksidan yang dikenal sebagai catechins yang terdapat pada teh hijau.

2. Elakkan kalori dari dalam gelas – para saintis telah mengetahui, tubuh tidak bertindakbalas dengan kelori dalam bentuk cecair seperti mana tindakbalas terhadap klori bentuk pepejal. Meminum kopi mocha dengan banyaknya dalam satu-satu masa tidak membuat anda merasa kenyang. Tidak sebagaimana anda mengambil kalori pepejal dari semangkuk pasta.

Ini bermakna walaupun kopi mocha mengandungi jumlah kalori yang banyak dari pasta, anda masih terasa untuk meminumnya untuk cawan yang kedua. Jadi awasi jumlah pengambilan juice, soda dan minuman kopi. Jika anda mengambil setiap jenis minuman tersebut dalam tempoh sehari, ana sebenarnya telah mengambil 800 kalori pada hari tersebut walaupun anda masih terasa lapar.

Mulakan Senaman Mengangkat Berat Dan Mula Kurangkan Berat Badan

Inilah Rahsia Cara Pantas Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat!

3. Belilah alat senaman ringkas “five-pound weights” bagi kurangkan berat badan. Ini adalah pelaburan sekali seumur hidup dan anda tak akan menyesal memilikinya. Kenapa? Latihan kekuatan membina tisu otot tanpa lemak, di mana ia mambakar banyak kalori samada anda sedang bekerja atau berihat – 24 jam sehari, tujuh hari seminggu.

Lebih banyak otot pejal tanpa lemak yang anda ada, lebih pantas anda akan kurus. Bagaimana anda nak mulakan latihan kekuatan ini? Cuba lakukan latihan tekan tubi dan squats or lunges. Gunakan masa lapang untuk buat latihan ‘simple biceps curls or triceps pulls right‘ samada di rumah atau di pejabat. Lakukan latihan ini sebanyak 3 atau 4 kali seminggu, dalam masa yang singkat anda akan nampak perubahan ketara terhadap fizikal anda.

Jangan Terlalu Masin

kurangkan berat badan

merdeka.com

4. Kurangkan pengambilan garam baik untuk kurangkan berat badan- Sodium menyumbang kepada pengekalan air, membuat anda kelihatan dan berasa kembung. Adakah anda makan terlalu banyak garam? Mungkin – nilai harian mencadangkan tidak lebih daripada 2,400 miligram natrium setiap hari (atau kira-kira satu sudu teh).

Tetapi kebanyakan dari kita mengambil lebih daripada dua kali ganda jumlah itu. Jadi memerhatikan pengambilan natrium anda, dan ianya tidak hanya bermakna pengambilan dari “balang” garam anda.

Tetapi dari sumber tersembunyi termasuk sup, makanan dalam tin dan minuman (adakah anda tahu satu hidangan jus V8 tetap mempunyai 800 mg natrium?), makanan ringan yang masin seperti kerepek dan ‘pretzels’ dan makanan ‘prepackaged’.

Pedaskan Masakan Anda

 Cara Pantas Kurangkan Berat Badan

5. Lebihkan pengambilan lada (hot papper) boleh Kurangkan Berat Badan – Angelo Tremblay, Ph.D., pengarah bahagian kinesiology di Universiti Laval, Kanada, mendapati bahawa makan lada panas boleh meningkatkan metabolisme seseorang. (jumlah kalori dalam tubuh dibakar walaupun ada sedang berehat).

Kenapa? Capsaicin, suatu sebatian dijumpai di dalam cili merah, boleh meningkatkan penghasilan hormon adrenalin yang mengurangkan stress. Ini boleh mempercepatkan metabolisme anda dan keupayaan anda tubuh untuk membakar kalori.

Jadi apa tunggu lagi, makan cili boleh mengurangkan selera makan anda, Tremblay berkata, membantu untuk membendung keinginan anda untuk makan. Jadi pedaskan sayur goreng anda, makan cili rendah kalori atau sambal (cuba dengan salad dan kentang panggang). Anda akan lihat berat badan turun dengan lebih cepat.

Dapatkan Tidur Yang Cukup

Cara Pantas Kurangkan Berat Badan

physicalculturist.ca

6. Tidur Yang Cukup Kurangkan Berat Badan– Nampak macam lucu je bunyinya. Tetapi tahukah anda kekurangan tidur boleh menyebabkan kegemukan. Bukan hanya kerana anda aklan terdedah kepada mengambil makanan berlebihan( munchies) lewat malam (walaupun agak keterlaluan).

Wanita yang tidur kurang dari 4 jam setiap malam, mempunyai proses metabolisme yang lebih perlahan daripada mereka yang penuh selama lapan jam, ini menurut penyelidik di Universiti Chicago. Jadi jangan abaikan tidur anda, tidurlah dengan cukup, anda akan mendapat anaugerah berat badan anda akan turun kurang dengan cepat.

Senaman Petang Untuk Kurangkan Berat Badan

turunkan berat badan

7. Lakukan Senaman Petang – Lakukan pergerakan pada sebelah petang. Pergilah berjalan-jalan di padang atau di pantai pada sebelah petang. Jangan salah faham, bersenam pada bila-bila masa sangat baik untuk anda. Tetapi proses metabolisma sangat menurun pada sebelah petang pada kebanyakan orang.

Tiga puluh minit senam aerobik sebelum makan malam dapat meningkatkan proses metabolisma dan boleh kekal selama dua atau tiga jam walaupun anda sudah berehat. Ini memberi keputusan terbaik untuk anda, kalori makan malam anda tidak sempat berkumpul di pinggang anda!

Makan Jangan Tak Makan

Kurangkan Berat Badan

 

8. Makanlah Mengikut Jadual Mampu Kurangkan Berat Badan – Dengar sini! Menafikan makan tengah hari anda tidak akan mengurangkan berat badan. Strategi ini akan memakan diri kerana tubuh anda ‘fikir’ makanan tidak mencukupi. Jadi ian memperlahankan metabolisma untuk menjimatkan tenaga. Selepas waktu itu, jika anda mengambil makanan walaupun mengikut jumlah yang sama, tubuh anda akan memperlahankan penggunaan “bahan api”. Sekaligus ia akan menjadi dan mengumpulkan lemak-lemak yang tidak dikehendaki.

Walau anda sibuk macam mana sekali pun, ambillah biskut atau buah-buahan yang tersimpan dalam handbag Chanel atau Judith Leiber anda.

Lakukan Senaman Ringan

kurangkan berat badan

digitalrojak.wordpress.com

9. Lakukan Senaman 20 Setiap Hari Pasti Boleh Kurangkan Berat Badan – Jika anda masih berdiet, mungkin anda akan melakukan kerja-kerja luar pejabat beberapa kali seminggu. “Tak ada? Anda patut mulakan sekarang!”. Tetapi samada anda bersenam  atau tidak, anda harus bergerak dengan berjalan kaki seperti mana kebanyakan lakukan dengan melakukan sedikit extra dari biasa setiap hari.

Gunakan tangga berbanding menaiki lift di pejabat, berjalan kaki ke hentian bas atau LRT, atau berjalan kaki dari rumah ke pejabat (jarak yang munasabah). Yang bestnya lakukan window shopping dengan kawan-kawan, itu lebih baik dari lepak-lepak minum kopi. Berjalan-jalanlah di taman atau lakukan pembersihan kawasan rumah, ini dapat meningkatkan pembakaran kalori tubuh anda.

Anda tak perlu pergi jogging setengah mati (walaupun inany sangat membantu) untuk kurangkan berat badan dengan pantas. Dua puluh minit sehari dengan senaman ringan, anda telah berjaya membakar 700 kalori dari tubuh anda.

10. Minum Dan Minum Lagi!

 Kurangkan Berat Badan

Minum air kosong – Anda sudah dengar ini dan kini anda diberitahu lagi. Ini kerana melakukan pinum 1.89271 liter air sehari salah satu cara pantas mengurangkan berat badan. Tubuh anda memerlukan cukup air untuk melakukan proses metabolisma dengan sempurna.

Jika tubuh kekurangan air, anda telah memperlahankan proses tersebut. Bermakna semakin sukar untuk anda membakar kalori. Sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari akan melancarkan sistem badan berfungsi.

Jangan Cepat Terpedaya!

kurangkan berat badan

obesitypanacea.com

 

11. Jangan Terpedaya Dengan Gimik! – Pada setiap masa, terdapat beratus-ratus program dan produk yang mengembar-gemburkan kejayaan mengurangkan berat badan secara pantas di pasaran. Ada yang mendakwa boleh kurangkan berat badan sehingga 5 kilo dalam masa 10 hari atau apa saja!.

Keadaan terdesak boleh menggoda kita lakukan apa saja. Tetapi saya dan anda sama-sama tahu cara mereka tidak berkesan. Jimatkan wang anda, tetapi apa yang lebih penting lagi, selamatkan diri anda dari tekanan jiwa apabila gimik itu gagal.

Jadilah seorang yang realistik. Mulakan dengan segera dan bersungguh-sungguh progran kurangkan berat badan di atas. Anda bukansahaja menjadi lebih kurus tetapi anda akan lebih gembira.

Baca: Formula kurus

No comment for Inilah Rahsia Cara Pantas Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Inilah Rahsia Cara Pantas Kurangkan Berat Badan Dengan Selamat!

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More