HOME
Home » Tips » Inilah Rahsia Cantikkan Gigi Yang Hasilkan Senyuman Menawan

Inilah Rahsia Cantikkan Gigi Yang Hasilkan Senyuman Menawan

Posted at | Categorised in Tips

Inilah Rahsia Cantikkan Gigi Yang Hasilkan Senyuman Menawan

Rahsia Cantikkan Gigi – Gigi yang putih dan cantik sememangnya menjadi dambaan setiap orang. Pastinya senyuman lebih menarik dengan menampakkan susunan gigi yang kemas. Bagi anda yang dikurniakan dengan gigi yang cantik dan putih bersih, anda sememang nya beruntung.

Namun begitu bagaimana pula sebaliknya?

Usah bimbang kini terdapat pelbagai jenis rawatan gigi yang boleh anda lakukan. Prosedur dan kosnya juga berbeza untuk pilihan bijak anda. Salah satu tujuan rawatan gigi ini ialah untuk kecantikan. Ada kalanya ia dipanggil sebagai ‘kosmetik gigi’.

Teknologi rawatan gigi kini terarah kepada dunia kecantikan. Namun begitu sebelum membuat keputusan, berbincanglah lebih dahulu dengan pakar pilihan anda. Sama ada anda ingin memilih cara yang segera atau pun yang mengambil jangka masa yang lama.  Semuanya terletak di tangan anda.

Berikut ini beberapa jenis rawatan gigi untuk anda yang inginkan mempnyai gigi yang putih, bersih dan cantik. Buatlah pilihn yang tepat mengikut kemampuan kewangan anda.

Inilah Rahsia Cantikkan Gigi Yang Hasilkan Senyuman Menawan

Rahsia Cantikkan Gigi Dengan Pemutihan (Whitening)

Rawatan ini sememangnya menjadi kegemaran sehingga kini. Anda hanya perlu memilih sama ada rawatan jenis gel, pelekat pemutih gigi atau pun laser. Rawatan ini mengambil masa yang singkat sahaja. Selepas usai rawatan, gigi anda akan kelihatan lebih putih dan cantik.

Cantikkan Gigi Pemutihan dengan Gel Adalah

Sebelum melakukan pemutihan, gigi akan melalui proses pemeriksaan untuk melihat keadaannya terlebih dahulu. Sekiranya terdapat gigi yang berlubang, gigi tersebut akan ditampal terlebih dahulu untuk mengelakkan iritasi atau kerengsaan. Ini kerana gel yang masuk ke dalam celah gigi dan gusi akan menyebabkan rasa ngilu yang amat kuat.

Selepas proses penampalan dilakukan, proses pemutihan akan dibuat dengan teliti dan sempurna. Setelah beberapa hari, sampel tray akan siap dan kosmetik gigi akan dilakukan dengan gel yang boleh dilakukan di rumah. Ada banyak perisa yang boleh anda pilih seperti perisa pudina, pisang dan sebagainya.

Cantikkan Gigi Pemutihan Dengan Laser

Pemutihan dengan cara laser biasanya dilakukan untuk masalah gigi yang lebih serius bukan hanya sekadar nak cantikkan gigi sahaja. Ianya perlu dilakukan di klinik dengan bantuan doktor gigi kerana kandungan pemutih gigi yang sangat tinggi berbanding dengan komposisi gel dalam pemutih gel yang lebih rendah. Sekiranya tidak dilakukan secara profesional dan berhati-hati akan mengakibatkan rasa ngilu yang kuat dan boleh menyebabkan berlakunya iritasi pada gusi.

Dalam kes ini, doktor akan memberikan suntikan pelali terlebih dahulu pada bahagian gusi.

Langkah seterusnya, gusi akan disinari dengan sinar yang khusus beberapa kali yang diselang seli dengan bilasan air. Perubahan pada gigi dapat dilihat dalam tempoh sejam. Untuk hasil yang lebih baik, pesakit perlu melakukan rawatan gigi seperti biasa dan menggosok gigi secara betul dan teratur.

Pemutihan Dengan Pelekat Pemutih Gigi

Inilah proses dan Rahsia Cantikkan Gigi Yang Paling Pantas. Hanya memerlukan jangka masa setengah jam, namun begitu hasilnya tidak dapat bertahan lama. Jika rawatan pemutihanlain mampu bertahan sekurang-kurangnya tiga tahun namun dengan rawatan ini ia hanya mampu bertahan selama beberapa hari sahaja.

Pelekat akan dilekatkan di bahagian gigi selama setengah jam. Selepas dibuka, gigi akan kelihatan lebih putih. Cara ini juga dikenaki sebagai cara sekali pakai, sekiranya warna gigi berubah, pemasangan pelekat boleh digunakan semula.

Kesempurnaan Stuktur Gigi

Senyuman yang menawan bermula dengan gigi yang putih bersih. Di samping kesempurnaan struktur gigi serta terdapatnya rahang penunjang yang ideal. Kedua-duanya saling berkaitan kerana bentuk rahang sangat menyokong susunan gigi di atasnya.

Kaedah yang cukup popular ialah Orthodontic, crown/beide cosmetic (penjeketan atau pembuatan jambatan gigi tiruan) serta temporomandibular joint (terapi melembutkan bentuk rahang dengan alat spin).

Pemutihan Dan Rawatan Implan

Teknik rawatan ini agak baru dalam teknologi rawatan gigi. Ia dikenali sebagai tooth replacement therapy. Bukan hanya menggantikan satu batang gigi tetapi semuanya demi kesempurnaan. Gigi baru hasil dari rawatan ini boleh dilakukan seperti gigi asal dan jauh dari kesan tiruan. Sama ada lebih kecil atau sederhana.

Kaedah rawatan ini juga dilengkapi dengan akar gigi yang boleh berdiri kukuh pada gusi malah sensitivitinya hampir menyamai gigi asal. Masa yang diperlukan ialah selama tiga bulan untuk menyelesaikan kaedah ini.

Lagi Rahsia…..

Derita Kesempitan Rezeki Ini Rahsia Tertinggi Menarik Rezeki
Rahsia Formula Menarik Rezeki Melimpah Ruah Yang Terbukti Berjaya Dibongkar
Rahsia Resepi Char Kuey Teow Paling Sedap

Rahsia Cantikkan Gigi

Gosok gigi secara teratur, selain membersihkan permukaan gigi, juga membantu menguatkan gigi. Lakukan dengan cara yang betul bermula dari bahagian sebelah dalam, kemudian sebelah luar dan bahagian sisi. Pastikan celah-celah gigi juga dibersihkan. Elakkan dari menggosok gigi terlalu kuat kerana tindakan ini boleh menipiskan gigi dan menyebabkan gusi berdarah. Gosok gigi 2 kali sehari sebaik-baiknya lepas makan. Gosok gigi anda secara perlahan dan berkumurlah dengan betul. Minum air selepas menggosok gigi untuk nafas yang lebih segar.

Amalkan berkumur setiap kali selepas makan untuk membuang segala sisa makanan yang masih terlekat di celah gigi bagi mengelakkan bakteria membiak yang boleh menyebabkan mulut berbau yang tidak menyenangkan.

Cuba sedaya upaya mengelak dari memakan makanan yang keras kerana berisiko besar gigi menjadi nipis, retak atau patah. Mengunyah makanan yang keras terlalu lama juga boleh menyebabkan gigi menjadi senget.

Hindarkan dari tabiat suka menggigit benda-benda yang tidak perlu seperti mengigit kuku, pensel dan sebagasinya.

Anda penggemar kopi dan penghisap rokok? Amalan minum kopi dan menghisap rokok boleh menyebabkan warna gigi berkarat. Jika ingin memutihnya semula, gunakan ubat gigi khas untuk perokok.

Dapatkan pemeriksan doktor gigi secara berkala sekurang-kurangnya 6 bulan sekali. Doktor akan memberikan nasihat penjagaan gigi yang betul dan gigi anda akan lebih sihat dan cantik kerana mendapat penjagaan yang betul.

Elahkan Dari Perkara Ini!

Elakkan dari mengambil antibiotik yang kerap terutama yang mengandungi tetrasiklin yang boleh menjadikan gigi kehitam-hitaman.

Tabiat menghisap rokok dan meminum alkohor boleh menyebabkan plak di bahagian gigi. Ingin behenti merokok? Baca di  Panduan Berhenti Merokok.

Elakkan dari mendapatkan rawatan gigi yang menyebabkan ngilu atau jangkitan kuman.

No comment for Inilah Rahsia Cantikkan Gigi Yang Hasilkan Senyuman Menawan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Inilah Rahsia Cantikkan Gigi Yang Hasilkan Senyuman Menawan

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More