HOME
Home » Tips » Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

Posted at | Categorised in Tips

Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa – Hati rasa tak tenteram, kecewa, terluka dan terasa sangat lemah?

Dalam dunia yang fana ini tiada siapa yang ingin merasa kecewa, jika boleh biarlah sepanjang hayat hidup tenteram aman bahagia.  Sering kalinya kita merasa lemah, kecewa dan tak tenang yang mengundang mengalirnya air mata kesedihan.

Itulah lumrah kehidupan selalu saja menjadi lemah akibat permainan perasaan yang datang tak diundang secara tiba-tiba.

Naknya jika sedang bercinta.. ada orang berkata cinta itu ada pasang surutnya.  Setiap pertemuan pasti ada perpisahan.

Tapi kekecewaan dan tidak tenang hati bukanlah sebab bercinta atau masalah semata-mata.  Ada 1001 perkara yang boleh menyebabkan kita merasa kecewa, mungkin kegagalan mendapat keputusan yang terbaik dalam peperiksaan seperti yang diimpikan.

Mungkin juga rasa kecewa kerana kegagalan dalam usaha perniagaan dan kerjaya, tidak seperti orang lain yang menempa kejayaan demi kejayaan.

Bagi ibubapa mungkin hati terluka kerana sikap anak yang tak mendengar kata dan bagi si anak merasa kecewa dengan kemahuan ibubapa yang memaksa.

Pendek kata terlalu banyak perkara dalam kehidupan ini yang membuatkan hati kita menjadi luluh dek kekecewaan dan hidup kita bertukar menjadi lemah selemah-lemahnya.

Menenangkan hati Kecewa

Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa:

Kita ingin orang pandang kita kuat, ceria sepanjang masa, tapi sebenarnya jiwa kita tersiksa, lemah, namun dikuatkan juga walau tak berdaya melawan pedih peritnya hati.  Sampai bila kita harus begini? Sampai bila harus hidup dalam kepura-puraan?

Sebagai manusia biasa, ingatlah kita semua dianugerahkan dengan hati dan perasaan.  Ada perasaan suka dan duka. Mungkin agaknya ketika ini sedang dilambung perasaan kecewa dan duka yang melemahkan, apa yang dibuat serba tak kena, lantas anda mencari-cari di facebook dan google apakah jawapannya Cara Terbaik Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa,

…dan anda berjumpa dengan artikel ini yang saya persembahkan seadanya .  Mudah-mudahan perkongsian ini dapat merawat dan memberikan Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

La Tahzan… Jangan Bersedih!

1. Membaca Al-Quran

Cuba renung-renungkan mungkin sebelum ini kita jauh dari Al-Quran dan jarang membacanya.  Agak mudah nak faham kenapa dengan membaca Al-Quran hati akan merasa tenang.  Dalam Al-Quran sendiri Allah sebutkan “”(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan ‘zikrullah’ itu, tenang tenteramlah hati manusia”. Ar-Ra’du ayat 28.  Bukankah membaca Al-Quraan itu salalah satu dari zikrullah?

Ini pengalaman saya sendiri apabila berdepan dengan masalah kerungsingan dan kecewa apabila isteri yang terkena penyakit misteri selama sepuluh tahun.  Bayangkanlah bila setiap tengah malam dia diganggu dengan berbagai rasa sakit, dan sebagai suami tentu saja akan ‘bercelaru’, rasa sedih dan kecewa tak dapat membantu.

Namun sebagai hambaNya yang pasrah, saya menjadikan Al-Quraan sebagai teman.  Antara surah yang banyak saya baca ialah surah Yasin.  Alhamdulillah, Allah berikan kekuatan dan ketenangan dalam menghadapi masalah yang ‘menakutkan’ ini.

Di samping itu juga saya mengamalkan beberapa surah lain yang membantu menyembuhkan masalah sihir dan gangguan jin.

Antara surah yang saya mewajibkan diri untuk membacanya setiap hari ialah Surah Ar-Rahman, Surah Al-Waqiah, Surah Al-Mulk dan Surah Jin.

Al-Quran itu mukjizat Rasulullah SAW yang paling agung, janganlah ragu-ragu lagi.. mulakan sekarang membacanya, Insyallah hati akan menjadi tenang.

2. Solat Sunat Tahajjud

Manisnya rasa dan tenangnya jiwa jika anda telah biasa membuat solat malam atau solat sunat Tahajjud.  Memang susahlah pada peringkat permulaan kerana bangun di tengah malam jam 3, 4 pagi ‘bertentangan dengan nafsu’. Tetapi kenalah “paksa diri’ dulu sehingga biasa kerana di masa itu kita telah mendapat kekuatan jiwa dan orang yang kuat jiwanya akan sentiasa mendapat Ketenangan Hati dalam menghadapi segala ujian kehidupan.

Solat Tahajjud antara ibadah yang sangat disukai oleh Rasulullah SAW dan para sahabat baginda.

Cara Terbaik Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

“USHALLI SUNNATAT TAHAJJUDI RAK’ATAINI LILLAAHI TA’AALAA”.

Sahaja Aku Solat Sunah Tahajud Dua Rakaat Kerana Allah Ta’ala.

Solat sunat Tahajjud hanya dua rakaat dan satu salam.  Namun tiada had bilangan rakaat, buatlah mengikut kemampuan. Selepas solat Berdoalah untuk Urusan Apa Pun asalkan perkara yang baik-baik.  Jangan lupa mintalah ketenangan hati.

3. Banyakkanlah Istighfar

Boleh saja beristighfar seperti biasa seperti:

Tenangkan Hati

“Aku mohon ampun kepada Allah yang Maha Agung, yang tiada Tuhan melainkan Dia yang Maha Hidup lagi Maha Mengurus dan aku bertaubat kepadanya.”

Atau amalkan Penghulu Istighfar ini:

Cara Terbaik Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

“Sesiapa yang membacanya dengan penuh keyakinan ketika petang kemudian dia mati pada malamnya, dia akan dapat masuk syurga. Demikian juga jika dia membacanya pada waktu pagi” Hadis al-Bukhari 7/150

Yakinlah setelah puas beristighfar memohon ampun dari Allah, hati akan merasa tenang.

4. Banyakkan Berzikir

Tenangkan Hati

“(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan ‘zikrullah’ itu, tenang tenteramlah hati manusia.” Ar-Ra’d 13:28

Antara zikir yang sangat ampuh memberikan ketenangan hati dalam keadaan apa sekali pun yang selalu saya amalkan tak kira dalam berduka atau gembira ialah:

ketenagan hati

Hasniallah wanikmal wakil nikmal maula wanikmannasir
“Cukuplah Allah bagi kami sebaik-baik tempat berserah, Dialah sebaik-baik Penjaga dan sebaik-baik Penolong.

Berzikirlah dengan “mendalam di hati dan jiwa” janganlah hanya sekadar di bibir saja, barulah tercapai nikmat ketenangan hati yang dicari.

Semasa berzikir, lupakan segala-galanya kecuali Allah, jika syaitan datang mengganggu cepat-cepat “potong” dan fokus semula kepada zikir kepada Allah.

Demikianlah sedikit tips yang dapat saya kongsikan dari pengalaman melalui ujian yang sangat getir selama 10 tahun apa bila isteri terkena sihir.  Alhamdulillah, bukan saja mendapat ketenangan hati tapi isteri saya kian sembuh dari gangguan jin laknatullah.

Jika anda rasa artikel ini bermanafaat mohonlah share, mudah-mudahan lebih ramai yang akan mendapat manafaat darinya.

 

No comment for Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More