HOME
Home » Bantuan » Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Posted at | Categorised in Bantuan

 Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

 Saad ibn Ubadah r.a berkata; “ Ya Rasulullah, ibuku  Ummu Saad telah meninggal dunia, apakah amal jariah yang terbaik bagi pihaknya?” Rasulullah SAW menjawab, “Air.” Maka Saad pun membina sebuah perigi dan berkata, ”Inilah untuk ibuku Ummu Saad.” Riwayat Abu Daud, an-Nasa’i, ibn Majah dan Ahmad

Teringat masa sekolah rendah dulu, bila tiba musim panas, semua perigi di kampung kering kontang.  Time itulah penduduk kampung mengambil kesempatan mendalamkan lagi perigi masing-masing. Time tulah juga kami bergotong royong mengorek perigi guru mengaji Al-Quran yang dah sebu.

Dua tiga orang turun je dalam perigi dan yang selebihnya menghulurkan timba untuk mengangkat tanah liat yang menimbus dan menutup mata air. Semua dilakukan dengan tenaga empat kerat.

Semua itu dah tak ada lagi, sekarang semua orang dah guna paip dan pili yang tak pernah kering. Itu di negara kita, tapi di Kemboja perigi masih lagi digunakan sebagai sumber utama mendapatkan air.

Ketika kita sangat mewah dengan air, ada orang yang sangat sukar nak dapatkannya. Kadang-kadang kerana terlalu mudahnya mendapatkan air kita terlupa untuk bersyukur, air dibazir-bazirkan dengan sekehendak hati.

Cuba tanya diri, apakah bekalan kita setelah mati? Baca hadis di atas berulang kali, tidakkah teringin memberikan sedikit sumbangan yang akhirnya memberikan kebaikan pada diri sendiri.

Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

 Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Cuaca di Kemboja tidak sama dengan negara kita yang hujan sepanjang tahun. Jika kemarau pun tak lama. Di sana hujan hanya turun dalam beberapa bulan sahaja sepanjang tahun, selebihnya musim kering yang sangat mencabar kepada penduduk di sana.

Penduduknya sangat miskin dan daif, tak ada pun bekalan paip air bersih. Yang ada cuma perigi yang di wakafkan oleh umat Islam dari seluruh dunia.

Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Fadhilat Wakaf Perigi

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang Rasulullah SAW telah bersabda: “Antara amal jariah yang akan sampai pahalanya kepada seseorang Muslim selepas matinya ialah: Ilmu yang dipelajari dan disebarkan; Anak soleh yang mendoakannya; naskhah al-Quran yang diwakafkannya; masjid yang dibinanya; rumah tumpangan yang dibinanya untuk golongan musafir; kolam air yang dikoreknya; sedekah yang diberi semasa sihatnya. Amal-amal ini akan sampai  untuknya selepas dia mati.”

Riwayat Ibn Majah, dianggap sahih oleh Ibnu Khuzaymah

Ibn al-Qayyim berkata: “Amal yang terbaik adalah memenuhi keperluan seseorang secara berterusan.”

Kenapa anda harus mewakafkan perigi di Kemboja?

Pertama, melalui hadis tadi ternyata mewakafkan sumber air memberi manafat yang sangat besar kepada umat Islam di sana. Ianya juga memberikan pahala yang berterusan kepada kita selagi perigi tersebut masih digunakan untuk minuman dan bersuci.

Kedua, tak perlu kita ke Kemboja kerana telah ada sebuah organisasi yang berpengalaman menguruskannya.

Ketiga, Pengurusan yang Mudah, Murah dan Diyakini : Hanya RM150 untuk satu bahagian wakaf perigi. Sebuah perigi terdiri dengan tujuh bahagian wakaf perigi. Ini bermakna sebuah tandas wakaf keseluruhannya bernilai RM1050.

Dengan cara ini penyertaan wakaf tandas menjadi mudah dan murah. Ini disokong pula oleh sistem pengurusan Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd yang kemas dan berpengalaman lebih 20 tahun mengurus amal jariah di Kemboja.

Baiknya melaksanakan amal jariah di Kemboja adalah disebabkan penglibatan langsung Mufti Kerajaan Kemboja sendiri. Aspek pemantauan menjadi lebih mudah serta tempat pelaksanaan juga dapat ditentukan berdasarkan keperluan.

Nak buat Amal Jariah Terbaik? klik di sini

Ja

No comment for Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Bantu Adik Qayyum Mengidap Sakit Bengkok Tulang Belakang

Bantu Adik Qayyum Mengidap Sakit Bengkok Tulang Belakang

Posted at

Bantu Adik Qayyum Mengidap Sakit Bengkok Tulang Belakang Mari kita BANTU anak ini, namanya Qayyum, berumur 7 tahun dilahirkn kembar..(tak ingat pula nama kembarnya)... Read More

Ziarah Amal Kelab Kebajikan Dan Sukarelawan Sosial Skuad Kedah

Ziarah Kelab Kebajikan Dan Sukarelawan Sosial Skuad Kedah

Posted at

 Ziarah Kelab Kebajikan Dan Sukarelawan Sosial Skuad Kedah Menziarah keluarga kehilangan anak sulong lemas di taliair -Kehilangan.. Kerisauan ibu bila anaknya tidak pulang selepas... Read More

ADIK QISYA PERLUKAN RM160K Untuk Pemindahan Hati

Posted at

ADIK QISYA PERLUKAN RM160K Untuk Pemindahan Hati ADIK QISYA PERLUKAN RM160K Untuk Pemindahan Hati Kota Bharu- “Abah ngan mama nak adik sembuh,nak adik dapat membesar... Read More