HOME
Home » Tips » Inilah 4 Cara Allah Memberi Rezeki Mengikut Al-Quran

Inilah 4 Cara Allah Memberi Rezeki Mengikut Al-Quran

Posted at | Categorised in Tips

Inilah 4 Cara Allah Memberi Rezeki Mengikut Al-Quran

Kita selalu merasa kesempitan kewangan dan terasa sempitnya jalan mencari rezeki. Dalam banyak keadaan kita banyak menunggu rezeki berbanding berusaha sekuat mungkin untuk mendapatkan rezeki. Setiap yang hidup Allah telah tetapkan rezeki, hatta ulat di dalam batu pun telah ditentukan rezekinya. Tapi kita bukan ulat, betul tak? Cara Allah Memberi Rezeki kepada manusia dan ulat tentulah berbeza. Kita perlu mencari dan belajar ilmu menjemput rezeki.

Ada orang senang lenang, menghabiskan masa di rumah dan di masjid, tapi hidupnya tenang, tidak kelam-kabut setiap hari memburu rezeki. Keluar pagi pulang petang, tak cukup lagi, sambung hingga ke malam buat part time gila-gila! Itulah Cara Allah Memberi Rezeki bukan saja berbeza antara manusia dan haiwan, antara manusia dan manusia lain pun berbeza. Subhanallah!

Subhanallah!

Kenapa ya? orang lain nampak mudah mendapat rezeki, sedang kita terasa sempit, sukar dan tersekat-sekat. Dalam ebook Formula Menarik Rezeki, penulisnya puan Nora menceritakan pengalamannya sendiri. Dari seorang yang agak ‘lega’ rezekinya, tiba-tiba bertukar menjadi ‘kelam kabut’. Duit ribuan ringgit lesap dari akaun bank menjadikan beliau kebingungan.

Tapi mujurlah Allah memberikan petunjuk jalan memperbetulkan keadaan. Selepas membuat koreksi dan pembetulan akhirnya beliau berjaya mengubah kehidupannya 500%. Rezeki datang sendiri tak payah dicari-cari.

Bukan setakat mengubah diri sendiri, dengan tekat yang ikhlas nak membantu saudara seagama yang banyak buat silap dalam soal rezeki, puan Nora menulis 3 buah ebook yang menceritakan segala-gala rahsianya. Ratusan orang telah membaca 3 ebook formula tarik rezeki melimpah ruah ini dan hasilnya mengembirakan semua orang.

Jika ingin dapatkan 3 ebook tersebut beserta 2 bonus percuma klik gambar burung di bawah. Mudah sahaja, isi nama dan emel dan klik butang “KLIK UNTUK DAPATKAN TIPS PERCUMA SELAMA 30 HARI!”. Selain dari 5 ebook di atas anda juga akan dapat 30 tips yang dihantar setiap hari, taklah membebankan nak hadam semua sekali serentak, boleh hadam hari demi hari.

Jom kita selongkar 4 Cara Allah Memberi Rezeki Mengikut Al-Quran sebagai tambahan dari 111 Formula Tarik Rezeki.

1. Tingkatan Rezeki Pertama – Rezeki Yang Dijamin Oleh Allah

A006

Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan). (Hud 11:6)

Nampak tak? dengan jelas sekali Allah beri jaminan, setiap orang yang lahir ke dunia ini telah disertakan dengan rezekinya sekali. Makan minum dan kesihatan adalah rezeki yang paling asas.

2. Tingkatan Rezeki Kedua – Rezeki Yang Bersesuaian Dengan Usaha

A039

Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa yang diusahakannya; (An-Najm 53:39)

 

Cara Allah Memberi Rezeki yang kedua ini bersesuaian dengan apa yang kita usahakan. Jika berusaha 4 jam, kita akan dapat hasil yang empat jam itu sajalah, tak lebik tak kurang. Tetapi jika kita berusaha dengan tempoh yang lebih panjang, lebih rajin, tambah pulak ilmu, buat sunguh-sungguh, rezeki akan datang dengan lebih banyak lagi.

Tidak kira apa agama atau pegangan seseorang.

3. Tingkatan Rezeki Ketiga – Lebih Banyak Bersyukur Lebih Banyaklah Limpahan Rezeki

A007

Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah (Ibrahim 14:7)

Rezeki bahagian inilah yang banyak diajarkan dalam ebook Formula Tarik Rezeki tulisan puan Nora. Bersyukur tidak bererti kita mengucapkan Alhamdulillah dengan bibir semata-mata, tetapi lebih jauh dari itu. Jika kita pandai bersyukur dan ada ilmu bagaimana nak bersyukur, Allah akan tambah rezeki melimpah ruah, rezeki yang bagai dijemput-jumput. Mencari rezeki dengan menjemput rezeki sangat jauh perbezaannya.

Itulah yang nak di ajarkan oleh puan Nora, bagaimana menjemput rezeki.

Jika kita telah pandai “menjemput rezeki” tidak perlu kita membanting tulang 4 kerat sehingga tak tidur malam sibuk bekerja.

4. Tingkatan Rezeki Keempat – Rezeki Yang Tak Disangka-sangka Datangnya

Cara Allah Memberi Rezeki

…dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya) (At-Talaaq 65:2) 

A003

Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya. Dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang dikehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu. (At-Talaaq 65:3) 

Pernah tak kita dengar cerita seorang perempuan yang sangat bertaqwa, dengan amalan membaca Basmalah setiap permulaan melakukan sesuatu, seekor ular yang diletakkan oleh suaminya di dalam karung gumi bertukar menjadi ketulan-ketulan emas?

Dan Kisah Pelik Jenazah Disolatkan Oleh 70 Ribu Malaikat semacamnya tidak ada kaitan dengan rezeki. Tapi kerahmatan dan keredaan Allah itu juga rezeki yang tidak ada tolok bandingnya. Sikit atau banyak orang yang menyembahyangkan jenazah kita bergantung kepada tingkat ketaqwaan kita.

Jadi belajarlah untuk mendapat kunci rezeki dari guru-guru dan orang berpengalaman dan memang telah dibuktikan oleh ramai orang yang belajar darinya.

Wallah hu ‘aklam. Semoga anda yang membaca  entri Cara Allah Memberi Rezeki ini di Rahmati Allah SAW.     Tekan butang share supaya lebih ramai yang akan mendapat ilmu, mudah-mudahan esok pagi rezekimu melimpah ruah. amin..

Inilah 4 Cara Allah Memberi Rezeki Mengikut Al-Quran

No comment for Inilah 4 Cara Allah Memberi Rezeki Mengikut Al-Quran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Inilah 4 Cara Allah Memberi Rezeki Mengikut Al-Quran

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More