HOME
Home » Umum » Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara, Ramai Yang Abaikan Sekelumit Yang Cari

Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara, Ramai Yang Abaikan Sekelumit Yang Cari

Posted at | Categorised in Umum

Ramai orang merungut harga barang naik, harga minyak naik, harga itu naik harga ini naik, tapi tak buat apa-apa, hanya sekadar merungut.

Sukarnya kehidupan dalam dunia moden sekarang ini kerana semua benda kena bayar, semua perkhidmatan kena bayar, hinggakan nak masuk lubang kubur pun kena bayar.

Setiap hari orang sibuk bekejar ke sana ke sini mencari rezeki, namun apa yang dikejar kadang-kadang tak memadai, habis duit minyak saja ke hulu ke hilir tanpa hasil.

Ada pulak yang berhabis-habisan melabur di sana sini, konon-konon akan dapat pulangan jutaan ringgit.  Baru-baru ni seorang kawan telefon isteri saya inform ada peluang baik.  Ada kumpulan bijak pandai yang sedang kumpul dana nak ambil harta milik kerajaan Malaysia di England yang terbiar sejak zaman British dulu.

Pengambilan melalui proses undang-undang katanya, jadi perlukan modal yang besar.  So diaorang pun pakat ramai-ramai “melabur” ada yang seribu ada yang sepuluh ribu dan ada yang berpuluh-puluh ribu, dengan harapan yang menggunung akan dapat keuntungan berlipat kali ganda.

Yang peliknya sahabat saya ini sanggup berhutang dengan bank untuk melabur dalam “projek pelik” ini.  Saya cakap kat isteri, “mintak maaflah, dulu dah pernah kena sekali, melabur dengan syarikat sdn bhd, siap sign perjanjian lagi.  Last last syarikat lenyap, habuk pun tak dapat…

Itu cerita lama 20 tahun dulu, sekarang tak teringin lagi nak melabur dalam skim-skim yang sememangnya merujakan orang-orang yang ada rasa tamak dalam hati.

Haaa… itulah keyword atau kata kunci kenapa skim-skim cepat kaya ini wujud, walaupun kadang-kadang projeknya tak masuk dek akal.

Tapi kenapa ye… bila kita ajak orang berjimat cermat menyimpan setiap bulan untuk persediaan semasa sakit, 99.9% pasti menolak dengan berbagai-bagai alasan.  Bukan ke Rasulullah s.a.w dah pesan supaya kita ingat lima perkara sebelum lima perkara.  Antaranya sihat sebelum sakit?

Tambahan pula kos perubatan sekarang ni sangat-sangat mahal,  kalau kita tak beringat dari sekarang, bila kita perlukan rawatan pastilah menyesal tak sudah sebab satu ketika dulu bila orang unjukkan flyer Takaful kita tolak mentah-mentah, kalau ambil pun kita buang ke tong sampah atau tinggalkan atas mesen ATM di bank.

Janganlah begitu kawan, seeloknya ambil baca dan dapatkan penerangan lanjut dari mereka yang nak membantu kita supaya sedar Islam menggalakkan supaya kita berjimat cermat dan beringat-ingat semasa senang supaya tidak kepayahan semasa sakit.flyers500

Bukan nak promot, tapi kesian flyer ni ditinggalkan di atas mesen ATM, mungkin dengan menyebarkan gambar ni dapat membantu ramai orang yang memerlukan.  Ramai yang ignore tapi ada juga sekelumit yang tercari-cari kerana mereka tahu manafaat yang tersurat dan tersirat.

No comment for Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara, Ramai Yang Abaikan Sekelumit Yang Cari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Ingat 5 Perkara Sebelum 5 Perkara, Ramai Yang Abaikan Sekelumit Yang Cari

Berikhtiar Dengan Al-Fatihah Terpesong Akidah Ke?

Berikhtiar Dengan Al-Fatihah Terpesong Akidah Ke?

Posted at

Benar ke berikhtiar dengan Al-Fatihah terpesong akidah? Al-Fatihah bukan sembarangan, setiap hari setiap orang Islam yang mukalaf wajib baca 17 kali. Bayangkan seluruh dunia... Read More

Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati

Posted at

 Inilah Amal Jariah Terbaik Buat Orang Yang Telah Mati  Saad ibn Ubadah r.a berkata; “ Ya Rasulullah, ibuku  Ummu Saad telah meninggal dunia, apakah amal... Read More

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

Posted at

Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Video Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri berdurasi 2 jam setengah terbaik untuk hiburan di Hari Raya.... Read More

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Posted at

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat!! Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat  – Sopian alias Biring yang bekerja sebagai penjaga bilik mayat... Read More

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Posted at

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016 Peraturan cara baru bagi  renew road tax (cukai jalan) dan insuran kereta mulai 1... Read More