HOME
Home » Kesihatan » Endometriosis Darah Haid Tumpah, Adakah Anda Perlu Dibedah?

Endometriosis Darah Haid Tumpah, Adakah Anda Perlu Dibedah?

Posted at | Categorised in Kesihatan

Endometriosis Darah Haid Tumpah, Adakah Anda Perlu Dibedah?

Jadi wanita yang sihat memanglah seronok, hidup ceria dan bahagia. Tapi bagaimana kalau diri tergolong yang mempunyai masalah terutama masalah tentang kewanitaan. Haid dan wanita tak dapat dipisahkan, haid itu sendiri menjadi salah satu tanda seseorang wanita itu sihat. Tapi bgaimana dengan endometriosis iaitu darah haid yang terlalu banyak, adakah itu juga tanda anda sakit? Darah Haid Tumpah, Adakah Anda Perlu Dibedah?

Ini adalah soalan dari seorang wanita kepada Dr Fauziah Hasan, Pakar Perunding Perbidanan Dan Sakit Puan.

Soalan: Saya berumur 35 tahun dan masih belum berkahwin mempunyai masalah sengugut yang teruk. Baru-baru ini saya menjalani beberapa ujian dan mendapati ada ketumbuhan di kedua-dua ovari. Kata doktor, itu darah haid saya punca berlebihan dan memerlukan saya membuat pembedahan. Adakah itu benar dan perlukah saya menjalani pembedahan itu?

Jawapan Dar Dr Fauziah Hasan

Penyakit yang saudari alami itu ialah “endometriosis”. sejumlah 20% dari wanita yang masih produktif akan mengalami penyakit ini. Terdapat kaitan keturunan dalam masalah ini. Jika seseorang wanita mempunyai ibu, kakak atau adik yang bermasalah endometriosis, dia juga berisiko sebanyak 7 kali ganda untuk menghidapinya dari wanita biasa.

Endometriosis Darah Haid Tumpah, Adakah Anda Perlu Dibedah?

Apakah Endometriosis?

Perkataan endomeriosis berasal dari “endometrium” yang bermaksud tisu di bahagian dinding rahim, tisu yang diransang setiap bulan oleh kedua hormon wanita dalam persediaan untuk menerima janin jika kehamilan berlaku. Apabila tidak berlakunya kehamilan, tisu itu digugurkan sebagai pendarahan haid. Bagi wanita yang mempunyai masalah endomeriosis, tisu endonetrium ini selain berada di dinding rahimterdapat di bahagian lain di luar daripada dinding rahim seperti di bahagian ovari, tiub fallopia, usus, perut dan paru-paru.

Antara organ yang paling lazim terdapatnya tisu dinding rahim ini ialah ovari, tiub fallopia dan pada dinding pelvis. Apabila tisu endometrium di luar rahim ini juga dirangsang oleh hormon wanita, ini akan menyebabkan pendarahan yang akan mejadi ketulan, lekatan yang berparut kerana pendarahan di bahagian selain dari endometrium pada dinding rahim tidak mempunyai lluan keluar seperti faraj.

Keadaan inilah yang menyebabkan kesakitan semasa pendarahan haid – senggugut yang teruk, kesakitan semasa berjimak dan begitu juga kesukaran untuk hamil.

Ketumbuhan yan disebabkan oleh pendarahanyang berulang-ulang pada bahagian ovari boleh menyebabkan sista ovari membesar dan kesakitan yang kronik. Ini boleh menyebabkan kesukaran untuk hamil kerana tiub fallopia terjejas dalam proses pembentukan parut apabila pendarahan berlaku.  Penyakit endometriosis tidak menyebabkan penyakit barah pada organ reproduktif seperti rahim ataupun ovari.

Apakah Tanda-tanda Penyakit Endometriosis?

1. Senggugut yang teruk yang kadang-kadang lama. Adakalanya kesakitan ini berlaku sebelum dan semasa pendarahan haid. (50%)

2. Kesakitan semasa bersetubuh (10-20%)

3. Kesukaran untuk hamil ( 30 – 40%)

4. Pendarah haid yang tidak teratur atau pendarahan yang berpanjangan

5. Kesakitan semasa membuang air besar, cirit birit atau sembelit semasa pendarahan haid (jika endometriosis pada usus)

6. Tiada apa-apa tanda, hanya dikesan melalui ujian ultrasound secara tidak sengaja yang dilakukan disebabkan faktor lain.

Kadar kesakitan tidak semestinya berkait rapat dengan saiz ketumbuhan sista pada ovari. Ketumbuhan yang kecilmasih boleh menghasilkan prostaglandin yang aktif dan menyebabkan gejala-gejala yang teruk. Prostaglandin adalah bahan yang dihasilkan oleh badan kita dan terlibat dalam beberapa fungsi dan dipercayai bertanggungjawab menghasilkan banyak gejala endomertiosis.

Bagaimana Cara Mengesan Penyakit Endometriosis ini?

Kebiasaannya doktor akan membuat ujian laparoskopi, iaitu suatu prosedur pembedahan untuk memasukkan kamera ke dalam abdomen pesakit supaya doktor boleh meriksa organ-organ dalam abdomen dan mencari atau melihat tisu endometrium yang tertanan di dalamnya.

Dengan melakukan pembedahan ini, doktor boleh melakukan rawatan terhadap kedua-dua sista yang terdapat pada wanita tersebut sebagaimana yang telah dikesan dengan ujian ultrasound.

Melalui prosedur ini doktor boleh membuat diagnosa dan memberi rawatan terus. Tisu dinding sista ovari yang dikeluarkan akan dihantar untuk pemeriksaan histologi, iaitu pemeriksaan di bawah mikroskope dan akan dipastikan diagnosanya apabila terdapat tisu endometrium pada sista itu.

Apakah Rawatan Yang Berkesan Untuk Penyakit Endometriosis?

Rawatan bergantung kepada keinginan untuk hamil dan objektif utama merawat penyskit ini ialah untuk memperbaiki kualiti hidup seseorang wanita, sembuh dari kesakitan dan kehamilan.

1. Rawatan Cara Pembedahan

a. Pembedahan pembuangan rahim dan kedua-dua kilang ovari adalah satu-satunya cara mutlak untuk sembuh 100% dari penyakit ini. Pembedahan ini dilakukan untuk mencapai status menopos (surgically menopaused). Begitu juga apabila seseorang wanita itu menopos secara tabii, penyakit endometriosis akan sembuh kerana sudah tiada pengeluaran hormon wanita dari kilang ovari.

b. Pembedahan Membuang Sista Ovari

c. Pembedahan untuk memisahkan parut-parut Adhesionalysis. Pembedahan ini boleh dilakukan secara laparoskopi atau secara biasa (laparotomy) iaitu membuat pemotongan yang panjang pada kulit perut.

2. Rawatan Dengan Ubat-ubatan.

Terdapat pelbagai jenis hormon yang boleh diberikan untuk merawat penyakit endometriosis. Hormon diberi bertujuan untuk menghentikan proses ovulasi selama mungkin. Keadaan ini menyerupai monopos untuk sementara waktu dan ini akan mengecutkan ketulan-ketulan endometriosis. Rawatan ini boleh diberi secara makan ubat, suntikan sebulan atau tiga bulan sekali ataupun melalui spray kedalam hidung.

3. Melalui Cara Kehamilan

Lazimnya wanita yang mengalami penyakit ini sukar untuk hamil. Jika hamil boleh menjadi rawatan kerana semasa hamil tidak terdapat proses ovulasi dan ketiadaan pendarahan haid. Keadaan ini boleh menolong dalam pengecutan endometriosis.

Baca tajuk menarik ini juga:

Bagaimana “memprojekkan”suami anda supaya menjadi Suami Unggul!!
10 Gejala Bahaya Kanser Rahim Bagi Wanita, Tolong Jangan Abaikan Ini

Perlu difahami walaupun sudah melalui pembedahan dan rawatan hormon, penyakit endometriosis boleh berulang lagi. Selagi seseorang wanita itu tidak monopos, selagi itulah terdapat kemungkinan ianya berulang. Wanita yang berpenyakit endometriosis kadang-kadang terpaksa melalui pembedahan berulang kali disebabkan masalah yang sama.

Pembedahan uang berulang-ulang mengundang komplikasi yang lebih kerana pembedahan menjadi lebih susah.

No comment for Endometriosis Darah Haid Tumpah, Adakah Anda Perlu Dibedah?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Endometriosis Darah Haid Tumpah, Adakah Anda Perlu Dibedah?

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More