HOME
Home » Tips » Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at | Categorised in Tips

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.

Namun sebenarnya anda boleh menggunakan bahan-bahan semulajadi yang lebih selamat untuk kulit muka anda agar tidak menjadi lebih teruk. Ini ada beberapa tips cara mudah hilangkan parut jerawat secara semulajadi.

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Madu Asli untuk parut jerawat

Madu adalah salah satu bahan semulajadi yang terbaik untuk merawat partu jerawat yang harus anda cuba. Berikut adalah langkah demi langkah bagaimana menggunakan madu untuk hilangkan parut jerawat di kulit wajah.

  • Letakkan sedikit madu pada parut jerawat sebelum tidur dan biarkan ia semalaman dan cuci apabila bangun pagi.
  • Campurkan 1/4 cawan oatmeal bersama 2 sudu makan madu, dan terapkan pada parut jerawat selam 15 hingga 20 minit, kemudian basuh dengan air suam.
  • Cara yang ketiga, campurkan 1 sudu makan madi dengan serbuk kulit kayu manis dan sapukan pada parut jerawat dan biarkan selama satu jam, atau semalaman kemudia basuh dengan air biasa.

Minyak zaitun untuk hilangkan parut jerawat

Minyak zaitun mengandungi banyak khasiat dan vitamin, sepertu A, C, D, E, B1 dan B2, antioksidan dan zat besi yang sangat baik untuk menghilangkan parut jerawat di wajah.

Ambil sedikit minyak zaitun, sapukan pada wajah, fokus pada parut jerawat yang ingin dihilangkan. Oleskan perlahan-lahan beberapiaminit sehingga terasa minyak zaitun meresap masuk ke kulit. Ambil kain bersih dan celup dalam air suam, perah dan pekapkan kain tersebut pada parut jerawat beberapa minit. Lap kesan minyak yang brerlebihan dengan perlahan-lahan. Setelah itu basuh muka dengan air bersih dan keringkan.

Menggunakan Lidah Buaya bagi hilangkan parut jerawat

Alovera atau lidah buaya dapat membantu mengantikan sel-sel kulit yang rosak dan mempercepatkan proses penyembuhan. Berikut adalah cara mudah menggunakan lidah buaya untuk menghilangkan parut jerawat.

Ambil jel yang terkandung dalam daun lidah buaya dan sapukan pada parut jerawat yang hendak dihilangkan. Biarkan selama 30 minit kemudian cuci dengan air bersih. Disyorkan menggunakan cara ini 2 kali sehari untuk mendapat keputusan yang lebih baik.

Baking Soda untuk menghilangkan parut jerawat di muka

Berikut adalah langkah mudah untuk menggunakan baking soda sebagai ubat menghilangkan parut jerawat di wajah. Ambil beberapa sudu baking soda dan campurkan sedikit air sehingga menjadi bancuhan yang pekat. Urutkan bancuhan tersebut perlahan-lahan ke bahagian parut jerawat selama1 hingga 2 minit atau biarkan terperap di situ selama beberapa minit lagi.

Kemudian cuci dengan air suam dan sapukan pelembab muka kesukaan anda atau boleh saja menggunakan minyak zaiton. Ulang proses rawatan ini sebanyak 2 hingga 3 kali seminggu. Selamat mencuba…

Semoga informasi ini bermanafaat ” Share jika anda ingin lebih ramai mendapat mafaatnya”.

No comment for Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More

Bina Pendapatan Dari Blog - 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya!

Bina Pendapatan Dari Blog – 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya!

Posted at

Bina Pendapatan Dari Blog – 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya! Ramai orang yang ingin menjadi blogger meninggalkan kerjaya ini kerana mereka GAGAL... Read More