HOME
Home » Tips » Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah

Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah

Posted at | Categorised in Tips

Informasi mengenai Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah.

Ramai peniaga kecil dari rumah biasa mendengar atau membaca tentang blogging tetapi tidak pernah melakukannya. Sebenarnya aktiviti blogging amat mudah dan sangat kos efektif untuk menarik minat bagi mendapatkan trafik melawat website perniagaan mereka. Sebenarnya blogging itulah perniagaan dari rumah anda.

Tetapi mempunyai sebuah blog yang berkaitan dengan perniagaan anda sahaja tidak mencukupi untuk membina trafik organik apatah lagi untuk  membuat jualan.

Inilah yang nak saya ceritakan, bagaimana dengan blogging kita boleh mejadikannya “effective marketing tool”.

Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah

Blogging Sebagai Medium Pemasaran Efektif Yang Mampu Milik!

Kebanyakan orang yang menjalankan perniagaan dari rumah pernah mendengar perkataan “marketing” atau “pemasaran”. Mereka mula memikirkan tentang kos pemasaran yang tinggi dan merasa “kedekut” untuk mengeluarkan perbelanjaan untuk pengiklanan.

Jangan panik.. cuma ingat, membuat pemasaran adalah sangat-sangat penting untuk menarik pelanggan dan merupakan “nafas” untuk perniagaan anda terus hidup.

Bercakap tentang kos, pemasaran blog atau blog marketing merupakan satu medium pemasaran yang paling murah selepas rujukan dari mulut ke mulut. Pada asasnya membina dan menguruskan blog boleh dibuat secara percuma.

Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah

Bagaimana Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah?

Dalam usaha untuk mendapatkan yang terbaik daripada usaha blogging anda

Ketahui Hasil Yang Bakal Anda Dapat – Blogging hanya suka-suka dengan penulisan yang merapu-rapu tidak efektif untuk pemasaran. Cara anda blogging harus ada tujuan. Apabila anda menulis artikel, anda harus mempunyai sensitiviti bagaimana nak promote perniagaan anda, seperti menjalinkan perhubungan dengan pasaran, membina kredebiliti atau berkongsi tentang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.

Cara blogging harus ‘bergelumang’ dengan mesia sosial yang akan dapat memudahkan pembaca ‘enggage’ dengan anda.

Pastikan pada setiap posting diakhiri dengan “call to action” samada meminta pembaca memberikan komen pengalaman mereka, memberi idea, tips atau feedback tentang apa yang anda tulis.

Tulis tentang apa yang orang mahu – Kuncinya ialah menulis tentang informasi yang fokus kepada perniagaan anda seperti manafaat produk, perkhidmatan atau tentang industri  secara keseluruhan yang menarik secara keseluruhannya.

Ideanya di sini ialah mempromosikan diri anda, perniagaan dari rumah anda yang menampakkan kepakaran anda dalam topik yang anda persembahkan. Tulislah konten yang berkaitan, topik yang menarik dan dari hati yang tulus ikhlas.

Perlu diingat informasi yang anda tilis di blog termasuklah, artikel, berita yang berkaitan, senarai kebaikan, tips “bagaimana”, video malah mungkin juga sedikit kisah lucu.

Jika informasi yang ditulis bermanafaat, segar dan menarik, ini memberi peluang untuk blogger-blogger lain “link” dengan anda. Secara langsung anda telah membawa trafik yang banyak ke blog dan website anda, dan meningkatkan search enging ranking bagi kedua-dua blog dan website anda, secara tak langsung akan meningkatkan perluang pencari maklumat menemui perniagaan dari rumah anda.

Inilah Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah

Searah Engine Optimization

Cuba gunakan Search Engine Optimisation (SEO) apabila anda memberikan informasi dalam bolg anda. Bermaksud, fokus isi kandungan blog anda dengan tajuk dan keyword yang mungkin akan digunakan oleh prospek dalam mencari maklumat. Ini bermakna sentiasa menggunakan tips SEO dalam blogging.

Pilik keyword dan frasa yang berkaitan dan ‘bekerja’ dengan mereka secara semulajadi. Menulis keyword yang terlalu banyak dalam sesuatu artikel akan menjatuhkan kualiti dan memberi kesan buruk kepada search engine traffic. Akhirnya Google akan menyenarai hitam blog anda jika konten, keyword dan link tidak berpadanan.

Walau bagaimanapun, keyword adalah sangat penting kerana manusia menggunakan engin carian atau search engine untuk mencari perniagaan dari rumah atau produk anda, gunakan keyword dengan pelbagai variasi pada tajuk blog dan isi kandungan, ini akan membantu Google membantu pelawat menjumpai blog anda.

Buat promosi, survey, kontes atau kuis yang sesuai untuk perniagaan dari rumah anda. Teknik pemasaran menggunakan blog ini akan lebih berjaya jika blogger-blogger lain membaca dan menyebarkannya di internet melalui back link yang mereka bina untuk menyertai kontes anda.

Tools yang akan membantu penyebaran ini berlaku termasuklah media sosial, sidang akhbar dan termasuklah pertandingan atau contest yang anda anjurkan dan submit ke sosial bookmarking sites seperti Digg atau StumbleUpon.

Iklankan dan bina backlink. Walaupun kempen iklan pay-per-click advertising digunakan untuk mempromosikan website, tetapi ianya juga boleh digunakan untuk mempromosikan blog di mana kosnya agak rendah dan dapat meningkatkan trafik blog.

Boleh jadi kempen melalui pengiklanan ini sangat bernilai kepada blog kerana orang yang klik kepada iklan anda benar-benar mencari produk yang anda jual, jadi mereka akan terus menjadi pelanggan anda.

Anda juga boleh ‘mengiklankan’ blog anda melalui membuat komen di blog-blog dan forum-forum atau meletakkan iklan di blog bertrafik tinggi secara berbayar. Atau minta mereka membuat review tentang perniagaan anda dan meletakkan link blog anda.

 

No comment for Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Cara Blogging Yang Berkesan Untuk Perniagaan Dari Rumah

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More