HOME
Home » Berita » Berapa bil handphone anda sebulan?

Berapa bil handphone anda sebulan?

Posted at | Categorised in Berita

Berapa bil handphone anda sebulan? Tiga ratus? empat ratus? siapa yang anda call, apa yang anda cakap sampai bil handphone cecah empat ratus ringgit? Tak terasa ke itu membazir?

Belum cakap pasal handphone yang anda gunakan.. jenama Samsung, Nokia, Blackberry dan entah apa-apa lagi jenama lain.  Berapa harga handphone anda?… seribu hingga tiga ribu ringgit!  Setahun berapa kali tukar handphone?  Ada yang dua tiga kali tukar handphone.

Tak perasankah anda dah buang duit di situ?  Apa manafaatnya?  Tak ada! hanya seronok borak-borak dengan kawan, jual ayat power pada awek cun… bergayut sampai pagi dengan buah hati. Manafaatnya?  tak ada!

Itulah gelagat orang kita hanya layan perasaan dan nafsu, tak kisah duit yang susah nak dapat dibuang setiap hari, beli topup, tukar handphone.  Bukan nak marah, bangsa lain pun beli topup jugak, tukar telefon bimbit jugak, tapi mereka ingat masa depan, mereka merancang kewangan mereka.

Berapa bil handphone anda sebulan?

Berapa bil handphone anda sebulan?

Belikan saya Kad Perubatan kan bagus…

Mereka fikir bila masa sakit, bila masa perlukan rawatan perubatan, mereka fikir itu semua. Tapi kita, banyak habiskan duit pada handphone, itu baru cakap pasal handphone, belum cakap pasal sport rim kereta, bukan sport rim je selalu tukar, kereta pun tukar tiap-tiap tahun.  hah… ruginya…

Bukan nak membebel tapi cuba la ingat sikit bila tiba masa kita sakit, mana nak korek wang bayar bil perubatan.  Masa sihat bila orang offer ambil Kad Perubatan, tarik muka masam, pada hal kad perubatan terbaik yang ditawarkan.

Boleh setel semua bil hospital, boleh dapat rawatan di hospital pakar, tak perlu tunggu-tunggu, unjuk kad perubatan, boleh terus masuk wad, doktor terus beri rawatan.

Berapa bil handphone anda sebulan? 

Bila dah nak, terfikir-fikir pulak nak pilih kad perubatan yang mana yang terbaik, pada hal orang dah cerita panjang lebar, berbuih-buih mulut, kad Perubatan Purdential BSN Takaful adalah antara yang paling baik. Ada kawan siap tulis berjela-jela di blog lagi… kad perubatan terbaik, kad perubatan terbaik…., tapi masih tak faham-faham lagi.

Hah.. malas nak tulis panjang-panjang pasal kad perubatan ni, cuma nak sedarkan orang kita betapa pentingnya merancang kewangan termasuk ketika kita sakit.  Taklah nanti menyusahkan sanak saudara, pinjam sana pinjam sini, akhirnya diri sendiri yang tanggung beban hutang.

Itu hutang dengan sanak saudara, dengan kad kredit?  memanglah menempah maut kalau bayar bil rawatan di hospital guna kad kredit sedangkan dah ada kad perubatan terbaik Prudential BSN Takaful, cuma kurangkan sikit beli topup tiap bulan, tahan sikit nafsu tukar telefon bimbit….

2 Comments for Berapa bil handphone anda sebulan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Berapa bil handphone anda sebulan?

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Click and Play

Posted at

Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri Video Video 40 Lagu Terbaik Hari Raya Aidilfitri berdurasi 2 jam setengah terbaik untuk hiburan di Hari Raya.... Read More

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat

Posted at

Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat Mengaku Berkenalan Dengan Mayat!! Kisah Pelik Penjaga Bilik Mayat  – Sopian alias Biring yang bekerja sebagai penjaga bilik mayat... Read More

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016

Posted at

Cara Baharu Renew Road Tax Dan Insuran Kereta Mulai 1.9.2016 Peraturan cara baru bagi  renew road tax (cukai jalan) dan insuran kereta mulai 1... Read More

Senarai Program Pengajian Di UiT Seluruh Malaysia

Senarai Program Pengajian Di UiTM Seluruh Malaysia

Posted at

Senarai Program Pengajian Di UiTM Yang Ditawarkan Seluruh Malaysia Siapa sangaka rupa-rupanya ada sebanyak 163 Program Pengajian Di UiTM yang ditawarkan. Pengajian yang ditawarkan... Read More

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!!

Posted at

Kisah Pelik Bulan Ramadan, NYARIS Berbuka Puasa Dengan Sup TAK HALAL!! “Aku pun angkat ke meja, tiba tiba ‘prank’ , Habis berderai mangkuk aku….”... Read More