HOME
Home » Kewangan » Belian Secara Online Prubahan Trend Yang Patut Anda Cuba

Belian Secara Online Prubahan Trend Yang Patut Anda Cuba

Posted at | Categorised in Kewangan

Minggu lepas saya terkejut menerima satu bungkusan poslaju tertulis nama anak saya yang baru dalam tingkatan empat.  Saya mengambil keputusan tidak membuka bungkusan tu dan menunggu hingga anak saya balik dari sekolah untuk mengetahui kandungannya.

Belian Secara Online Prubahan Trend Yang Patut Anda Cuba

Saya juga sering menerima bungkusan hampir setiap minggu untuk anak perempuan saya yang nampaknya sudah “mahir” membuat belian secara online.  Ini tidak membimbangkan saya kerana kebanyakan barangan yang dibelinya ialah untuk keperluan perniagaan boarding kucing yang dijalankannya.

Saya juga sering membuat belian secara online melalui internet pada produk-produk tertentu dan saya juga biasa membuat penghantaran produk yang saya jual melalui online kepada pelanggan-pelanggan saya.

Perlu berhati-hati semasa membuat belian secara online

Trend semakin berubah, jika dulu orang takut untuk membuat belian secara online tetapi kini, hampir setiap hari jiran-jiran saya menerima bungkusan barangan yang mereka beli melalui internet.  Dah biasa sangat dah…

Namun anda masih juga perlu berhati-hati semasa membuat belian secara online berikutan banyak penipuan yang berlaku.  Pernah menjadi viral di facebook seorang remaja yang membeli handphone hanya menerima kotak kosong sahaja.

Belian Secara Online Prubahan Trend Yang Patut Anda Cuba

Bagi saya membeli secara online ini sangat memudahkan.  Sebelum membuat belian saya, akan search di Google tentang produk, harga, pembekal atau penjual terlebih dahulu.  Kemudian membuat perbandingan harga dan kredebiliti seseorang penjual.

Mengetahui kredebiliti seseorang penjual adalah amat penting kerana ianya akan menjamin produk yang anda beli akan anda terima dengan selamat.  Dalam kata lain beliau adalah seorang “genuine businessman“.

Belian Secara Online Prubahan Trend Yang Patut Anda CubaEmmm.. jam tangan hasil belian secara online..

Apa yang saya perlu ada untuk membuat belian secara online?

Anda hanya perlu ada duit, itu saja.

Setelah berpuas hati tentang produk dan anda yakin dengan si penjual, anda hanya perlu “bankin” wang ke akaun penjual.  tetapi jangan lupa memberikan maklumat nama, alamat dan transaksi anda melalui nombor telefon yang diberi.  Sesetengah penjual yang agak advance ada menyediakan borang belian dan bukti pembayaran.

Mungkin anda merasa takut atau tidak yakin untuk memberli secara online, tetapi trend semakin berubah, mungkin suatu hari nanti kita tak perlu langsung keluar rumah untuk “shopping” kerana semuanya boleh dibeli secara online.

No comment for Belian Secara Online Prubahan Trend Yang Patut Anda Cuba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to Belian Secara Online Prubahan Trend Yang Patut Anda Cuba

Cara Menghasilkan Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas

Inilah Cara Buat Duit Dengan Menjadi Penulis Bebas Yang Paling Mudah

Posted at

Buat duit dengan menjadi penulis bebas – Anda suka menulis dan ingin buat duit dari aktiviti penulisan? Jika jawapannya ya, jawapannya ialah dengan menjadi... Read More

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Inilah Rahsia Bisnes Aiskrim Jana Untung Besar Setiap Bulan

Posted at

Akhir-akhir ni aku tengok ramai orang Pakistan, orang Bangla buat bisnes aiskrim ronda dengan motorsikal. Ingat lagi masa zaman budak-budak dulu, ada seorang penjual... Read More

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3K Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja

Posted at

Hutang yang terlampau hingga susah nak buat loan rumah, Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3000 Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja Pernah tak... Read More

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Posted at

Bagaimana lelaki ini kumpul deposit rumah RM170K dalam masa kurang 3 tahun –  Panjang tajuk kali ini, mesti korang tertanya-tanyakan bagaimana nak kumpul deposit... Read More

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Posted at

  Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? – Korang dah graduate dan dah mula kerja? Tahniah atas usaha yang gila gila korang untuk... Read More