HOME
Home » Tips » Beli Rumah Sendiri Keputusan Tepat Saya 20 Tahun Dulu Nak Tahu Kenapa?

Beli Rumah Sendiri Keputusan Tepat Saya 20 Tahun Dulu Nak Tahu Kenapa?

Posted at | Categorised in Tips

Suatu keputusan yang tepat yang saya buat lebih 20 tahun dulu ialah beli rumah sendiri. Masa mula-mula kerja gaji pun rendah, duduk rumah sewa. Tiap-tiap bulan bayar RM120, masa tu seratus dua puluh tu dah tinggi sangat dah sama macan tujuh lapan ratus duit sekarang.

Bila difikir-fikirkan, “ish..ruginya aku duduk di rumah orang”, bayar tiap-tiap bulan tapi akhirnya rumah tu tetap jadi rumah orang. Saya pun duduk bincang dengan isteri, masa tu anak baru dua, seorang masih tadika dan seorang lagi baru setahun lebih.

Ambil kalkularor, kami pun kira, setahun kami bayar RM1,440,  sepuluh tahun, RM14,400, 30 tahun? tak RM43,200 banyak tu. Tapi takkan tuan rumah dan kekal kadar sewa macam tu je sampai bila-bila, sekarang ni dengarnya harga sewa dah cecah empat ratus.

Gaji masa tu baru RM700 kalau nak kata cukup memang tak cukup, saya rasa seperti apa yang anda rasa sekarang! Peritnya kehidupan. Kenderaan yang ada masa sebuah kereta Toyota KE20, aircond pun tak ada. Tapi saya beli cash, tak ada hutang. Pergi kerja naik Honda Cup.. hihi best jugak bila ingat kenangan lama!

Mulakan survey, cari rumah merata, tiap petang saya round dengan isteri. Tapi susah nak jumpa yang berkenan di hati. Kadang-kadang rasa macam “high taste” jugak.

Bagaimana Saya Boleh Beli Rumah Sendiri?

Ini yang spesel sikit tentang cara saya beli rumah sendiri. Tiba-tiba kawan saya beri tahu mereka dah booking kan sebuah rumah berkembar untuk saya. Saya terpempan dengan “kebijaksanaan” mereka pandai-pandai booking kan rumah untuk saya.

Dalam hati mula berkira-kira, cukup ke duit gaji nak buat bayaran bulanan? Duit belanja rumah lagi, yuran bulanan sekolah anak lagi…?

Rupa-rupanya mereka dah kira siap-siap untuk saya. Bayaran bulanan rumah 30% dari gaji, masa tu dah RM900 lebih. Saya ingat lagi bayaran bulan pertama ditolak dari gaji RM299. Aduish… rasa nak tercekik!

Memang tercekik pun, 1/3 dari gaji dah bulat-bulat buat bayar hutang rumah, tidak boleh tidak. Tapi, tapi.. akhirnya rumah tu jadi milik saya. Ya! yang saya duduk sekarang. Segala hutang rumah ni pun dah habis bayar.

Alhamdulillah.. syukur sangat-sangat kerana kawan saya PAKSA saya beli rumah sendiri lebih 20 tahun dulu.

Pentingkah Beli Rumah Sendiri?

Tepuk dada tanya selera. Fikirkan 20 tahun lagi anda nak tinggal di mana? Jika anda tiba-tiba tiada atau hilang upaya bekerja, anak-anak anda nak tinggal di mana? Cukuplah dua soalan itu untuk anda fikirkan supaya meletakkan keutamaan beli rumah sendiri di tempat pertama.

Beli Rumah Sendiri Keputusan Tepat Saya 20 Tahun Dulu Nak Tahu Kenapa?

Nilah saya nak beri tahu, rumah yang sebegini 20 tahun dulu berharga hanya RM80K.

Kenapa Anda Tidak Mampu Beli Rumah Sendiri?

Bagi saya bukan tidak mampu, tapi anda tidak mahu. Tidak mampu dengan tidak mahu sangat jauh berbeza. Jika ASYIK anda fikir  anda tak mampu, sampai bila-bila pun anda tidak akan mampu. Tetapi hakikat sebenarnya anda tidak mahu!

Seseorang yang mahu akan mula mengubah fikirannya supaya ia menjadi mampu. Samalah seperti saya dulu, setiap hari mengasak fikiran dengan “nak beli rumah berkembar”. Bermula dari itu kami mula menjelajah setiap pelusuk meninjau rumah berkembar. Pantang ada projek perumahan baru, kami akan masuk ke rumah tersebut, dan berlagak rumah tu kami punya. Walaupun kami tahu kami “belum mampu”.

Keutamaan anda bukan beli rumah sendiri tapi lain dari itu. Cuba kira ke mana duit gaji anda dihabiskan? Haaa.. itulah keutamaan anda, walaupun ianya bukan keperluan. Ramai orang yang menghabiskan duit bertukar handphone baru yang lebih canggih dan semestinya mahal, bertukar sportrim dan yang lebih dahsyat selalu bertukar kereta.

Bagi perempuan sebahagian besar duit gaji habis beli alat makeup, yang lebih berani, berkunjung ke SPA, nak cantik la konon.. Kasut jenama LAUREN Ralph, handbag Dolce & Gabbana dan pakaian yang mahal-mahal. Cuba tanya diri sendiri berapa kali setahun anda beli barang-barang tu semua dalam tempoh setahun? Banyakkan? terutamanya baju-baju anda.

Cuba anda fikir mana lebih penting rumah atau aksesori badan?

Simpanlah Duit Untuk Beli Rumah Sendiri

Untuk beli rumah semestinya kena buat pinjaman. Tapi anda perlukan wang deposit atau setidak-tidaknya duit booking dan yuran guaman. Mulalah berjimat dari sekarang dan mulakan tabiat menyimpan. Tak semestinya bermula degan jumlah yang besar. Mulakan dengan RM2 atau RM5 sehari dan masukkan ke dalam tabung khas, labelkan “Tabung Beli Rumah Sendiri”.

Berdisiplin Dan Istiqamah Kunci Kejayaan Beli Rumah Sendiri.

Tidak ada lain yang lebih penting untuk memulakan misi dan visi anda. Mulalah menyimpan dengan jumlah wang yang kecil dahulu untuk membentuk tabiat menyimpan dan memacu momentum. Namun anda ada satu lagi pilihan iaitu mulakan projek tambah income sampingan.

Buatlah bisnes sampingan, janganlah duduk diam seperti menunggu rezeki jatuh dari langit. Ada dua alternatif di sini. Pertama belajar bagaimana nak luaskan rezeki yang sempit dengan cepat dan bagaimana nak menarik rezeki gunakan 111 Formula Tarik Rezeki yang dah berjaya mengubah kehidupan ramai akak-akak yang dulunya hanya suri rumah biasa-biasa, tetapi kini dah dapat rezeki luar biasa.

Pasal bisnes tadi jual goreng pisang ke, jual tudung ke, jual apa-apa sajalah asalkan benda halal dan tidak salah dari segi undang-undang. Satu yang saya nak ingatkan, jangan buat bisnes yang guna modal besar atau beli stok banyak-banyak nanti tak ada orang yang beli anda pulak rugi besar. Akhirnya impian anda nak beli rumah sendiri berkecai jadi abu.

Atau boleh start bisnes Zero Risiko dengan modal hanya RM100, hanya menggunakan handphone yang berada di tangan anda sekarang. Dah terlalu ramai sangat yang berjaya beli rumah sendiri melalui bisnes ini. Saya juga menyara keluarga saya dengan duit dari perniagaan santai-santai ini.

USHA SEKARANG!!  peojektambahincome.com

No comment for Beli Rumah Sendiri Keputusan Tepat Saya 20 Tahun Dulu Nak Tahu Kenapa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Beli Rumah Sendiri Keputusan Tepat Saya 20 Tahun Dulu Nak Tahu Kenapa?

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More