HOME
Home » Kewangan » Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Posted at | Categorised in Kewangan

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense – Memperolehi pendapatan $100, $200 malah $300 setiap hari dari Google Adsense boleh dilakukan dari rumah. Ramai pemilik website atau blog berjaya memperolehinya. Anda hanya perlukan pelan tindakan, bekerja, keazaman dan semangat yang kuat tentang topik yang akan anda bincangkan.

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Definasi dan terma dalam Google Adsense

Sebelum anda melangkah jauh ke dalam pelan tindakan, di sini saya terangkan beberapa terminalogi untuk anda lebih faham tentang Google Adsense .

AdSense: AdSense adalah apabila anda meletakkan iklan Google di laman web atau blog anda, dan apabila pengunjung atau pembaca klik pada iklan yangt terpapar, Google akan membayar sehingga 68% dari bayaran yang diterimanya dari pengiklan kepada anda, pemilik laman web atau juga di panggil publisher.

Yang seronoknya, untuk menjadi publisher adalah percuma!

CTR: Click Through Rate adalah jumlah klik yang diterima dari jumlah paparan iklan yang terpapar. Jika anda meletakkan 3 iklan AdSense di setiap page blog anda, bermakna setiap 1 page view bersamaan 3 ‘impressions’ iklan.

Untuk lebih jelas kita tengok contoh di bawah:

CTR = klik / iklan yang terpapar X 100

Jika anda mendapat 5 kali klik dari 500 paparan iklan, CTR anda adalah 1% iaitu 5/500X100.

CPC: Cost Per Click pula ialah pendapatan yang diperolehi setiap kali pengunjung iklan AdSense di blog anda. Cost Per Click adalah ditentukan oleh Pengiklan atau Advertisers. Dalam sesetengah niche seperti finance, marketing, insurance dan sebaginya, pengiklan atau advertiser sanggup meletakkan bayaran yang tinggi bagi setiap klik berbanding dari niche yang lain.

CPM: CPM pula bermakdus “Cost Per 1000 Impressions” (Kos per 1000 paparan).

Ada sesetngah advertisers lebih suka menggunakan iklan CPM berbanding iklan CPC dan membuat setting harga bidding mereka per 1000 impressions dan mereka akan membayar setiap kali iklan mereka terpapar di blog anda.

Bagaimana Memperolehi Pendapatan $100 Setiap hari Dengan AdSense

Jika CTR anda adalah 1% dan purata CPC anda sebanyak $0.25, anda berpeluang besar mendapat $100 sehari, dan ramai yang telah memperolehinya. Kita andaikan Page View = Ad Impression.

Jika ingin mendapat $100 setiap hari, anda perlukan 40,000 page view setiap hari juga atau 400 klik setiap hari atau 1% CTR dan $0.25 CPC. Untuk mendapat 40,000 page views sekurang-kurangnya anda perlukan 500 artikel yang berkualiti dalam blog anda. Blog ini harus mampu menarik sekurang-kurangnya 80 page view setiap hari.

Anda hanya perlukan 300 hingga 500 perkataan sahaja untuk artikel blog anda. Ramai yang mampu menulis buku, jika anda salah seorang darinya, apa kat tulis sahaja buku itu di blog anda dan anda akan mumpu bina pendapatan dari penulisan tersebut.

Satu lagi teknik untuk mendapatkan artikel yang berkualiti, anda boleh saja menjemput blogger-blogger yang terkenal menjadi penulis jemputan di blog anda. Ini akan memberiak anda artikel percuma yang akan menarik ramai pembaca.

Selain dari Cost Per Click, anda juga boleh membina pendapatan dari iklan CPM. Tanpa mengira apa juga niche, purata pendapatan dari CPC, biasanya bernilai $1 hingga $1.5 per 1000 paparan. Anda akan memperolehi $40 hingga $60 sehari dari 40,000 page view.

Anda juga boleh menjual ruang iklan secara terus seperti di BuySellAds.com. Anda boleh korek rahsia bagaimana ramai webmaster berjaya memperolehi sehingga $6,000 setiap bulan dari BuySellAds.com dengan hanya 40,000 page view sahaja.

Sebuah niche blog dengan artikel yang berkualiti mampu menjana pendapatan dari program affiliate. Anda mungkin akan memperolehi pendapatan sehingga $80 sehari dengan mempromosikan link affiliate.

Bagaimana Memperolehi Pendapatan $100 Setiap hari Dengan Google Adsense

Sekarang anda sudah boleh tersenyum kerana telah berjaya memperolehi pendpatan yang lumayan dari bloh yang hanya dilakukan dari rumah.

Berusahalah “Creating Content Business”, keinginan anda memperolehi pendapatan $100 setiap hari melalui Google Adsense akan tercapai. Jika beribu orang di luar sana berjaya menjana pendapatan lumayan dengan menulis, anda pasti boleh lakukannya, jika anda Fokus

Tags :

1 Comment for Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah

Hutang Yang Terlampau Hingga Susah Nak Buat Loan Rumah Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3K Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja

Posted at

Hutang yang terlampau hingga susah nak buat loan rumah, Tapi Wanita Ini Berjaya Simpan RM3000 Sebulan Selepas Buat 4 Step Ini Sahaja Pernah tak... Read More

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Bagaimana Lelaki Ini Kumpul Deposit Rumah RM170K Dalam Masa Kurang 3 Tahun

Posted at

Bagaimana lelaki ini kumpul deposit rumah RM170K dalam masa kurang 3 tahun –  Panjang tajuk kali ini, mesti korang tertanya-tanyakan bagaimana nak kumpul deposit... Read More

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? Ini 4 perkara orang muda wajib tahu

Posted at

  Patut beli kereta dulu atau rumah dulu? – Korang dah graduate dan dah mula kerja? Tahniah atas usaha yang gila gila korang untuk... Read More

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Posted at

Bagaimana cara mudah dapatkan duit di internet yang terbukti berhasil? Itulah bersoalan yang selalu bermain-main di fikiran setiap orang dan paling banyak pencarian di... Read More

Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Komisyen Ke 3 Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Posted at

Assalamualaikum, dah sebelas hari umat Islam seluruh dunia berpuasa. Alhamdulillah hari ni nak fokus pada rezeki melimpah ruah. Bukan apa ramai kawan-kawan yang mengeluh... Read More