HOME
Home » Kesihatan » 9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia

9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia

Posted at | Categorised in Kesihatan

9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia

Selama mana kita berusaha untuk menjaga diri kita sendiri untuk hidup sihat, inilah peluang yang terbaik tubuh badan kita memberikan “perkhidmatan” yang baik untuk kita bagi satu jangka masa yang lama. Badan kita benar-benar sangat menakjubkan. Anda mungkin akan terkejut selepas membaca 9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia dan mengetahui apa yang badan anda mampu lakukan selepas membaca ini

Otak adalah suatu anggota tubuh yang sangat komplek dan sangat sukar difahami. Otak adalah “alat” yang menentukan anggota badan yang lain berfungsi dengan betul dan baik.

Tubuh badan boleh terus hidup, tetapi tanpa otak, seseorang itu tidak dapat menjalani kehidupan yang sebenar.

Jom kita tengok 9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia.

9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia

1.  Otak Tidak Merasa Sakit – Wah pelik kan? Walaupun otak memproses “insyarat sakit” tetapi otak itu sendiri tidak merasa sakit.

2.  Otak Memerlukan Oksigen Yang Sangat Banyak – Otak memerlukan 20 peratus oksigen dan calories dari apayang diperlukan oleh seluruh tubuh badan, walaupun otak hanyalah 2 peratus sahaja dari berat keseluruhan anggota badan anda.

3.  80% Otak Adalah Air – Walaupun nampaknya seperti pejal tetapi 80% kandungan otak adalah air.  Maksudnya adalah sangat penting kita menjaga kandungan air dalam badan dengan mencukupi demi menjaga kesempurnaan otak.

4.  Otak anda keluar untuk bermain pada waktu malam – huhu itu terjemahan secara Otak lebih aktif semasa kita tidur

5.  Otak Beroperasi Menggunakan 10 Watt Kuasa Elektrik –  Ini adalah fakta.  Sangat menakjubkan, otak mengoperasikan kuasa pengkomputerannya yang HEBAT dengan hanya memerlukan 10 watt kuasa letrik.

6.  Lebih Tinggi IQ, Lebih Banyak Impian –  Lebih bijak anda lebih banyak impian anda.  I.Q. yang tinggi juga dapat melawan Penyakit Mental.  Adajuga orang yang percaya mereka lebih bijak dalam mimpi semasa tidur berbanding semasa jaga.

7.  Otak Berubah Bentuk Apabila Kita Aqil Baligh –  Semasa meningkat remaja otak berubah lebih dari bagaimana perasaan anda, struktur otak berubah semasa peringkat ini dan ianya juga memberi kesan impulsif, risiko tingkah laku.

8.  Otak Mampu Menyimpan Segala-galanya – Secara teknikal, otak mempunyai kemampuan menyimpan apa sahaja pengalaman anda, apa yang anda lihat, baca dan dengar.  Walaubagaimanapun, masalahnya ialah memanggil semula maklumat yang disimpan – samada anda boleh dapatkan semula maklumat yang disimpan.

 

9.   Informasi Di Dalam Otak Bergerak Pada Kelajuan Yang Berbeza-bezaNeuron di dalam otak terbina secara berbeza-beza dan maklumat yang bergerak di antara neuron adalah pada kelajuan yang berbeza juga.  Itulah sebabnya ada ketikanya anda boleh ingat dengan serta merta dan pada masa yang lain ianya mengambil masa yang agak lama.

1 Comment for 9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to 9 Fakta Pelik Tentang Otak Manusia

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Posted at

Sengsara sakit lutut dan sendi? Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat! Masalah sakit lutut dan sendi merupakan salah satu... Read More

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More