HOME
Home » Tips » 8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh

8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh

Posted at | Categorised in Tips

8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh

8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh – Ada empat perkara yang sudah ditentukan oleh Allah ke atas tiap-tiap diri mansia ya ng tidakl boleh dielakkan. Kelahiran di dunia, rezeki, jodon dan ajal kematian. Walau pun jodoh itu telah ditetapkan oleh Allah SWT namun kita sebagai manusia yang diberikan kudrat dan akal fikiran harus berusaha dan berdoa agar cepat bertemu jodoh. Berikutan dari itu, inilah 8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh yang harus anda ikhtiarkan.

8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh

Apapun petua atau doa yang bertujuan untuk meminta sesuatu kepada Allah SWT haruslah dilakukan dengan bersungguh-suhgguh dan sepenuh hati tanpa rasa jemu, lebih-lebih lagi dalam soal mencari jodoh.

Jangan bersedih jika kita lambat dapat jodoh sedangkan kawan-kawan sebaya kita telah menimang cahaya mata. Lakukanlah amalan supaya cepat bertemu jodoh ini dengan istiqamah. Namun jangan hanya berdoa mohon cepat dapat jodoh, tetapi berdoalah memohon dipertemukan dengan jodoh yang terbaik yang dapat membimbing dan mendorong kita masuk ke syurga Allah.

Perkahwinan adalah sunnah Rasulullah, jika tidak mengikuti sunnah ini, rasa tidak lengkaplah kehidupan. Oleh itu amalkanlah 8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh inisecara konsisten:

1 Membaca surah Al-Fatihah

Surah Al-Fatihah adalah surah pertama dalam Al-Quran sudah diketahui merupakan ibu segala doa dan penawar segala masalah. Terlalu banyak kisah tauladan mengenai kampuhan surah ini dalam menawar penyakit dan menyelesaikan masalah. Bagi yang sukakan kepada seseorang cubalah niatkan membaca surah ini dan hadiahkan kepada orang yang disukai, mudah-mudahan ia akan membalas cinta anda.

Bagi yang belum ada sesiapa niatkan supya Allah pertemukan dengan seseorang yang sesuai dan sekufu dengan kita. Amalkalah membaca surah Al-Fatihah ini beratus-ratus malah beribu-ribu kali tanpa jemu. Di sini disampaikan suatu tip yang ampuh di mana tempat untuk berdoa.

Apabila anda sampai ke ayat ini:

A005

Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. (Al-Faatihah 1:5)

Berdoalah memohon apa yang dihajati. Insyallah anda akan dipertemukan dengan apa yang anda hajati. Dalam konteks ini anda cepat bertemu jodoh.

2. Membaca Surah Yusuf

Saya tidaklah mendapat keterangan dari mana-mana ulamak atau ustaz tentang bagaimana mengamalkan surah Yusuf ini. Tetapi dalam carian saya di Google ada yang menyarankan supaya membacakan surah ini pada air bersih pada malam Jumaat sebanyak 3 kali. Selepas itu mandilah menggunakan air tersebut selama 3 hrari berturut-turut dan minum selama 7 hari.

3. Membaca Surah Yasin

Di kalangan masyarakat kita surah Yasin memang amat terkenal. Amalkanlah selalu membaca surah ini sambil berdoa supaya cepat bertemu jodoh. Ada berbagai cara orang mengamalkan membaca surah ini. Ada  sayang berhenti di ayat:

A081

Tidakkah diakui dan tidakkah dipercayai bahawa Tuhan yang telah menciptakan langit dan bumi (yang demikian besarnya) – berkuasa menciptakan semula manusia sebagaimana Ia menciptakan mereka dahulu? Ya! Diakui dan dipercayai berkuasa! Dan Dia lah Pencipta yang tidak ada bandinganNya, lagi Yang Maha Mengetahui. (Yaa Siin 36:81)

Berhenti pada perkataan “bala” dan berdoa, ulang membacanya sebanyak 3 kali dan berdoa pada tempat yang sama. Pada kali yang keempat teruskan bacaan sehingga tamat.

Ada juga yang mengamalkan berhenti pada ayat:

A082

Sesungguhnya keadaan kekuasaanNya apabila Ia menghendaki adanya sesuatu, hanyalah Ia berfirman kepada (hakikat) benda itu: ” Jadilah engkau! “. Maka ia terus menjadi. (Yaa Siin 36:82)

Berhenti pada perkataan “kun” dan berdoa. Kemudian sambung bacaan hingga tamat.

Namun apapun kaifiat membaca Surah Yasin ini, itu hanyalah kaedah dan ikhtiar dan mengambil berkat pada makna ayat tersebut. Samada doa kita dimakbulkan atau tidak, terletak 100% “di tangan” Allah.

4. Mengamalkan Ayat Ke Empat Surah Yusuf

Bacakanlah ayat ini pada air bersih dan sapukan air tersebut ke muka, mudah-mudahan dengan berkat doa dan ayat Al-Quran ini yang dilakukan secara berterusan Allah SWT akan mempertemukan anda dengan pasangan hidup.

A004

(Ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: “Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku”. (Yusuf 12:4)

Lagi Tips Cepat Dapat Jodoh:

Jodoh Tak Perlu Dicari, Yang Penting Anda Perbaiki Diri
9 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Harus Ketahui

5. Membaca Surah Al-Anbiya’

A089

Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: “Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi”. (Al-Anbiyaa’ 21:89)

Surah Al-Anbiya’ ayat 89 juga dikenali dengan Doa Nabi Zakaria yang memohon agar tidak hidup bersendirian. Anda juga boleh mengamalkan doa ini. Merayulah kepada Allah yang disertakan dengan puji-pujian setiap kali selepas solat fardu. Untuk lebih syahdu lagi lakukanlah solat malam iaitu solat tahjud pada jam 4 pagi. Lakukanlah setiap malam dengan istiqamah.

6. Membaca Surah Al-Furqan

A074

Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang-orang) yang berdoa dengan berkata: “Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa. (Al-Furqaan 25:74)

Ayat 74 Surah Al-Furqaan merupakan satu ayat di mana Allah mengajarkan sendiri kepada manusia bagaimana untuk berdoa meminta jodoh dan zuriat keturunan yang baik. Malah Allah mengajar kita supaya memohon diri kita sendiri menjadi pasangan jodoh yang baik kepada orang lain. Allah Maha Mengetahui, kita selalu inginkan yang terbaik untuk diri kita, tetapi sering terlupa untuk memberikan yang terbaik kepada orang lain.

kitab selawat nabi Barakat Makkiyyah

8. Selawat Kepada Rasulullah SAW

Untuk mendapatkan sesuatu dari seseorang, pujilah orang yang disayanginya. Insyallah pasti permintaan anda akan dimakbulkan. Begitulah juga dalam masalah lambat dapat jodoh. Berselawatlah kepada baginda kekasih Allah sebanyak-banyaknya setiap hari. Seratus kali sehari belumlah cukup banyak.

Dalam kitab selawat Barakat Makkiyah, Maulana Muhammad Musa Ruhani Bazi yang telah menyusun nama-nama Rasulullah SAW supaya menghabiskan berselawat sebanyak 800 nama ini kerana terlalu banyak fadilatnya berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Jika inginkan kitab Barakat Makkiyyah boleh dapatkan di sini

Namun boleh saja amalkan selawat biasa sebanyak 1000 kali sehari. Wallah hu’aklam

1 Comment for 8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 8 Amalan Ampuh Supaya Cepat Bertemu Jodoh

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More