HOME
Home » Kewangan » 7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

Posted at | Categorised in Kewangan

Sebagai anak muda yang mempunyai cita-cita tinggi, tentulah anda mempunyai keinginan memiliki perniagaan atau perusahaan sendiri. Namun setelah sekian lama masa berlalu, anda masih terkial-kial mencari apakah perniagaan yang sesuai untuk diri anda, sehingga sentiasa bermain-main di fikiran anda “betul ke aku boleh menjadi seorang usahawan?”.

Jika persoalan mengarut ini yang sentiasa bermain-main di fikiran, adakah faktor masa dan keadaan yang membuatkan anda bertangguh untuk Memulakan Perniagaan Sendiri atau anda memang sengaja mencari alasan ayat sememangnya anda TIDAK LAYAK menjadi seorang usahawan.

Anda fikirlah sendiri persoalan ini, “apakah aku sedang mengukuhkan alasan sendiri untuk bermula atau aku memang tak layak menjalankan perniagaan dan menjadi usahawan?”.

Pokoknya jika anda mahu, tidak syak lagi anda boleh melakukannya.  Alasan sentiasa ada di mana-mana, dan yang menakutkan alasan itu akan sentiasa mendampingi anda. Anda harus membina kekuatan untuk menghancurkan segala alasan untuk tidak memulakan perniagaan sendiri.

7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

Inilah 7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri:

1. Nak mulakan sesuatu perniagaan itu sangat sukar, bukannya mudah

Itulah persepsi salah yang selalu bermain di fikiran kebanyakan orang.  Namun ada benarnya kata-kata ‘sesuatu yang berharga pasti sukar untuk dilakukan’.  Jika terlalu mudah bukanlah usahawan namanya, tidak akan ada status usahawan jika berusaha itu mudah.  Dan tidak ada apa yang dapat dibanggakan bagi orang yang malas berusaha.

Saya Masih Terlalu Muda Adakah alasan usia yang menjadi halangan untuk anda bermula?  Adakah sustu undang-undang khusus yang melarang anda memulakan perniagaan di bawah umur 17 tahun?  Adakah anda memerlukan keizinan dari seseorang untuk memulai perniagaan?

Terlalu banyak contoh anak muda yang berjaya dalam perniagaan pada usia 20an seperti saudara Irfan Khairi. Dalam usia 25 tahun beliau sudah bergelar Jutawan Internet. Namun ada yang jauh lebih muda dari itu telah berjaya menjana pendapatan sendiri seperti adik ini hanya dengan menyebar flyers sahaja!

Adakah sesiapa yang melarang anda untuk berusaha kerana batasan usia?  Adakah dunia melarang remaja di bawah umur 17 tahun memulakan perniagaan?  Adakah anda memerlukan keizinan dari sesiapa untuk memulakan perniagaan?

Ada seorang tua yang telah berusia 65 tahun baru memulakan perniagaan ayam gorengnya dengan rempah yang sangat sedap sehingga menjilat jari! Anda kenalkan? Siapa orang tua itu… Beliau ialah Colonel Sanders memulai KFC di usia 65 tahun.  Kesimpulannya tidak ada formula yang mengatakan terlalu cepat atau terlalu lambat untuk memulakan perniagaan sendiri. Umur bukanlah halangan!

2. Orang memandang rendah, saya selalu mendapat ‘rejection’

Jangan salah faham, sebenarnya ‘rejection’ itu adalah asam garam dalam perniagaan.  Dari pengalaman saya dalam perniagaan Takaful dulu, dari 100 orang yang saya temui, hanya 5 orang yang mahu membeli perlindungan Takaful dari daya.

Demikian juga dalam perniagaan Simkad Toneexcel yang saya jalan sekarang.  Pada peringkat awal ramai yang menolak dan memperlecehkan saya.  Tetapi lama kelamaan setelah saya tetap mempromosikannya, akhirnya mereka menyertai saya dalam bisnes networking paling hebat ini.

Bilangan orang yang anda temui dan sikap tidak jemu anda mempromosikan perniagaan anda secara berterusan tanpa henti, menentukan kejayaan anda dalam perniagaan.

Kebanyakan nama-nama besar dalam perniagaan gergasi menerima ‘rejection’ pada peringkat awal, tetapi kerana “kedegilan” mereka, akhirnya berjaya membina empayar perniagaan gergasi.

Walt Disney pernah ditolak kerana kurang berimajinasi.  Michael Jorden mendapat rejection semasa ingin menyertai pasukan bola keranjang sekolah.  Malahan Steve Jobs juga pernah diberhentikan dari perusahaan yang dibinanya sendiri.

Setiap orang pasti pernah gagal dan ditolak, jika anda gagal bukan berarti anda salah dan tidak sesuai, berapa ramai orang yang gagal semasa temuduga pekerjaan di dalam dunia ini? Rejection tetap ada, yang penting anda jangan mengalah dan tetap meneruskan cita-cita anda.

3. Saya tidak tahu bagaimana caranya

Ini soalan yang paling tak masuk akal.  Cepatnya anda lupa! Semua orang yang dilahirkan ke dunia ini tidak tahu apa-apa.  Kita tidak tahu menulis dan membaca dan sebagainya.  Bagaimana sekarang kita telah boleh membaca?  Tak lain tak bukan kerana kita belajar, betul tak?

Senang saja nak solvekan masalah ini, pergilah berguru dengan yang pakar! Dalam Al-Quran ada menyebut “jika kamu tidak tahu, bertanyalah kepada yang tahu”.

وَمَآ أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ إِلَّا رِجَالًا نُّوحِىٓ إِلَيْهِمْ ۚ فَسْـَٔلُوٓا۟ أَهْلَ ٱلذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Dan Kami tidak mengutus sebelum kamu, kecuali orang-orang lelaki yang Kami beri wahyu kepada mereka; maka bertanyalah kepada orang yang mempunyai pengetahuan jika kamu tidak mengetahui, An-Nahl [16] : 43

وَمَآ أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُّوحِىٓ إِلَيْهِمْ ۖ فَسْـَٔلُوٓا۟ أَهْلَ ٱلذِّكْرِ إِن كُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Kami tiada mengutus rasul rasul sebelum kamu (Muhammad), melainkan beberapa orang-laki-laki yang Kami beri wahyu kepada mereka, maka tanyakanlah olehmu kepada orang-orang yang berilmu, jika kamu tiada mengetahui. Al-‘Anbya’ [21] : 7

Yakinlah jika anda telah bersedia untuk mengubah diri, maka anda akan ikhlas mencuba dan akan menemui banyak pilihan untuk belajar melalui mentor yang telah berjaya yang akan membimbing anda ke puncak kejayaan.

4. Saya Tidak Ada Masa Untuk Bermula

Dalam hidup ini setiap orang mempunyai masa yang sama iaitu 24 jam sehari, jadilah orang yang bijaksana, kita banyak buang masa kepada perkara yang tidak penting, jadi duduk sebentar dan tuliskan perkara-perkara yang tidak penting yang “wajib” kita tinggalkan. Sekali lagi saya ulang, jangan gunakan masa untuk perkara-perkara yang tidak penting da tidak memberi faedah.

Percayalah, terlalu banyak perkara yang harus dilepaskan untuk memberikan tumpuan kepada perkara yang penting dan bermanafaat.

5. Saya Tidak Ada Kelulusan Tinggi

Kelulusan tinggi bukanlah syarat mutlak untuk menjadi seorang ahli perniagaan yang berjaya.  Contohnya Bill Gates dan Mark Zuckerberg pemilik Microsoft Word dan Facebook lihatlah kejayaan mereka.

Ilmu bukan hanya boleh didapati dari sekolah atau universiti, ilmu boleh didapati di mana-mana, dari internet, dari pengalaman rakan-rakan, keluarga atau cari saja buku-buku, e-book dan laman web yang berkaitan kerana sekarang ini terlalu ramai yang telah menulis pengalaman bagaimana mereka berjaya.

6. Idea Saya Tidak Begitu Bernas

Hampir semua idea pada permulaannya nampak”bodoh” dan tak masuk akal. Tahukah anda Jutawan online Irfan Khairi pada mulanya hanya menjual Peta Malaysia secara online?.  Nampak bodohkan?  Saya pernah mendengar Dr Irfan berkata dia pernah gagal beratus-ratus kali.

Tetapi sentiasa tabah dan konsisten membetulkan kesilapan, menambah ilmu dan mencuba berbagai-bagai teknik pemasaran kerana nyawa bagi perniagaan ialah produk dan nadinya ialah promosi dan pemasaran.

So.. belajarlah ilmu pemasaran!

Lebih baik kita salah kerana bertindak berbanding dengan kesalahan tidak melakukan apa-apa pun tindakan.  Tidak penting adakah tindakan itu berhasil atau tidak yang penting adalah pelaksanaan, jika gagal cuba lagi dan lagi.  Anda tidak wajib berjaya pada percubaan pertama yang penting kita melakukannya.

Setiap kali anda melakukannya dan gagal, bermakna anda semakin hampir dengan kejayaan!

Jadi, janganlah mencari-cari alasan, segeralah mulakan perniagaan anda sekarang, semakin lama anda melengah-lengahkannya semakin sukar kehidupan anda di masa hadapan.

 

7. Jadi Seorang Usahawan Itu Menempah Risiko

Kenapalah berfikir terlalu jauh sangat, sebenarnya setiap detik kita sentiasa menghadapi risiko.  Kita berulang alik ke tempat kerja setiap hari tiu pun sudah terlalu berisiko, anda berkemungkinan mati kemalangan! Manakah yang lebih berisiko, anda yang berulang alik ke tempat kerja setiap hari atau saya yang hanya duduk di rumah menjalankan perniagaan networking dari rumah? Anda juga mungkin akan dibuang kerja oleh majikan tetapi tidak ada sesiapa yang boleh membuang saya selagi saya menggunakan handphone!  Haha… pelikkan?

Anda boleh bermula dengan perniagaan bermodal rendah.  Terlalu rendah sehingga ada orang mengatakan “Simpan Tak Kaya, Hilang Tak Miskin”.

Masa terus berputar, kehidupan semakn susah, jika anda masih memberi 7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri, kehidupan anda bukan sahaja tidak berubah malah anda akan semakin teruk dan tertekan dengan kenaikan harga barang dan kos sara hidup yang semakin tinggi.

Saranan saya, bangkitlah dari sekarang untuk memulakan perniagaan anda, yang anda perlukan hanya kesungguhan dan beristiqamah tanpa jemu dan putus asa.

No comment for 7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 7 Alasan Mengarut Mengapa Anda Tidak Akan Memulakan Perniagaan Sendiri

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Cara Mudah Dapatkan Duit Di Internet Yang Terbukti Berhasil

Posted at

Bagaimana cara mudah dapatkan duit di internet yang terbukti berhasil? Itulah bersoalan yang selalu bermain-main di fikiran setiap orang dan paling banyak pencarian di... Read More

Bagaimana Memperolehi Pendapatan $100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense

Posted at

Bagaimana Memperolehi Pendapatan USD100 Setiap Hari Dengan Google Adsense – Memperolehi pendapatan $100, $200 malah $300 setiap hari dari Google Adsense boleh dilakukan dari rumah.... Read More

Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Komisyen Ke 3 Formula Tarik Rezeki Melimpah Ruah

Posted at

Assalamualaikum, dah sebelas hari umat Islam seluruh dunia berpuasa. Alhamdulillah hari ni nak fokus pada rezeki melimpah ruah. Bukan apa ramai kawan-kawan yang mengeluh... Read More

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline

Posted at

Anda Sebenarnya Mampu Menjana Pendapatan Dan Berjimat Dengan Hanya Beronline Saban hari , kita membaca di dalam akhbar mengenai dengan kemerosotan ekonomi. Kita pun... Read More

Tips Menetapkan Matlamat Kewangan Anda

Tips Menetapkan Matlamat Kewangan Anda

Posted at

Menetapkan matlamat kewangan anda, sememangnya satu latihan mental yang agak sukar dilaksanakan.  Memang susah untuk meluangkan sedikit masa untuk duduk dengan tenang sambil menulis... Read More