HOME
Home » Kesihatan » 5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung

5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung

Posted at | Categorised in Kesihatan

5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung – Tiga zat utama yang diperlukan oleh bayi semasa tumbesarannya ialah vitamin C, asid folik dan kalsium.  Ada berbagai cara untuk mendapatkan nutrien tersebut tetapi cara yang paling mudah ialah melalui pemakanan dengan mengambil banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung

5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung

Rata-rata buah-buahan mengandungi sumber nutrien yang banyak dan terbaik, jika mengikut nasihat pakar-pakar pemakanan, mengambil buah-buahan merupakan cara paling sihat untuk meningkatkan jumlah kalori harian.

Tahukah anda buah kiwi merupakan pilihan terbaik untuk anda.  Rasanya yang agak masam dan manis bukan sahaja dapat menghilangkan rasa mual tetapi ia juga mempunyai kandungan nutrien yang cukup lengkap bagi ibu mengandung.

5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung yang berwarna coklat dan isinya berwarna hijau yang bersaiz seperti buah ciku adalah:

1. Mengekalkan Sistem Imuniti Tubuh Badan

Buah kiwi diketahui mempunyai khasiat vitamin C yang lebih baik dari buak oren.  Ia dapat membantu melancarkan pergerakan plasma darah dan dapat menyimpan vitamin C dalam sel tubuh.  Vitamin C menjadi pemangkin bagi penyerapan zat besi yang membantu pembentukan hemoglobin yang sangat diperlukan oleh ibu mengandung dan bayu dalam kandungan. Sangat berkesan bagi meningkatkan imuniti tubuh badan dalam melawan bakteria.

 2. Mengandungi Asid Folik Yang Tinggi

Buak Kiwi mengandungi asid folik yang tinggi dan ianya cukup baik bagi ibu mengandung.  Asid folik membantu mengelakkan kecacatan saraf dan membantu membina perkembangan otak dan saraf yang tidak lengkap sebanyak 70% di mana kebanyakan berlakunya kecacatan seawal 28 hari pertama waktu mengandung. 

Adalah dicadang jika anda sedang merancang untuk mengandung mulalah mengambil buah kiwi sebagai makanan harian kerana ia merupakan persediaan awal yang sangat baik untuk kandungan anda.

3. Buah Kiwi Dapat Mengurangkan Sembelit

Sembelit merupakan masalah biasa yang banyak dialami oleh ibu-ibu mengandung, ianya disebabkan oleh perubahan hormon di peringkat awal mengandung. Diketahui umum buah kiwi mengandungi serat yang sangat tinggi iaitu dalam sebiji buak kiwi mengandungi serat yang menyamai semangkuk bijirin.

Dikatakan juga selain dari mengelakkan masalah sembelit, buak kiwi juga sangat baik untuk tindakan membuang toksin dari kolon dan dapat menghindarkan dari terkena kanser usus.

4. Buah Kiwi Membantu Nyenyakkan Tidur

Dalam kebanyakan kes ibu mengandung biasanya akan lebih banyak tidur pada trimester pertama. Namun, masalah susah tidur atau tidur tak nyenyak akan tumbul selepas trimester pertama dan kebiasaannya akan berlarutan sehingga selepas melahirkan anak.

Tidur yang tidak cukup boleh menjejaskan tumbesaran kandungan dan kesihatan ibu.  Terdapat kajian yang melaporkan mengambil sebiji buah kiwi sejam sebelum tidur dapat menyenakkan tidur dan samping memberi ketenangan dan menstabilkan perasaan kjerana buah kiwi mengandungi kalsium yang tinggi.

5. Buah Kiwi Dapat Merendahkan Tekanan Darah

Tekanan darah tinggi salah satu masalah yang serin dihadapi oleh ibu-ibu mengandung.  Peningkatan kecil pada tekanan darah, rasa mual dan sembelit sewaktu mengandung merupakan gejala biasa bagi ibu mengandung.  Namun sekiranya tekanan darah naik secara drastik, ia boleh membahayakan ibu dan bayi dalam kandungan.

Anda digalaknan mengambil buah kiwi sebagai supliment kerana ia mengandungi potassium yang tinggi yang mempunyi fungsi melawan efek garam bagi menstabilkan tekanan darah tinggi.

Demikian 5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung, semoga ianya memberi fanafaat kepada anda dan cahaya mata yang bakal anda lahirkan.

Anda suka entri 5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung? Sila kongsikan di facebook Googe+…

No comment for 5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 5 Kebaikan Makan Buah Kiwi Bagi Ibu Mengandung

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More