HOME
Home » Kesihatan » 4 Cara Allah Memberi Anda Rezeki Menurut Al-Quran

4 Cara Allah Memberi Anda Rezeki Menurut Al-Quran

Posted at | Categorised in Kesihatan

Ada di antara kita yang sering mengalami sukarnya mencari rezeki dan ada juga yang hanya menunggu-nunggu rezeki datang bergolek tanpa berusaha bersungguh-sungguh.  Tahukah anda menjemput rezeki Allah SWT adalah merupakan kewajipan bagi setiap makhluk.

Tersebut dalam Al-Quran, Allah memberiak rezekiNya dalam 4 cara:

1.  Cara yang pertama ialah rezeki yang dijamin oleh Allah

“Tiada seekor binatangpun (termasuk manusia) yang bergerak di atas bumi ini yang tidak dijamin oleh Allah rezekinya.”(Surah Hud: 6)

Ertinya Allah telah menjamin setiap makhluk tidak kira manusia atau binatang anak mendapat rezekinya masing-masing, seperti makan, minum, kesihatan dan sebagainya yang merupakan rezeki paling asas sekali.

2. Cara kedua iaitu rezeki yang diperolehi bersesuaian dengan usaha ikhtiar seseorang

“Tidaklah manusia mendapat apa-apa kecuali apa yang telah dikerjakannya” (Surah An-Najm: 39).

Allah akan memberikan rezekiNya bersesuaian dengan apa yang kita usahakan.  Jika berusaha selama hanya selama 2 jam, maka hasilnya setimpal dengan jangka waktu yang kita kerjakan.

Jika pekerjaan itu dilakukan dengan lebih lama, dengan ilmu yang mendalam dan menggunakan sistem yang betul serta lebih bersungguh-sungguh, rezeki yang bakal diterima akan lebih banyak lagi.

Allah tidak mengira samada seseorang itu beriman atau tidak.

3.  Cara ketiga melalui bersyukur

“… Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (Surah Ibrahim: 7)

Semakin kita bersyukur semakin banyak rezeki dan nikmat yang akan Allah berikan dan orang yang seperti ini mendapat rahmat dan kasih sayang Allah di antaranya melalui penambahan rezeki yang tidak disangka-sangka.

Kehidupan dalamnya bahagia, tenteram dan sejahtera dan sentiasa mendapat “perhatian” dari Allah.

4 Cara Allah Memberi Anda Rezeki Menurut Al-Quran

4. Cara Allah Memberi Anda Rezeki melalui ketaqwaan

“…. Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezki dari arah yg tiada disangka-sangkanya. Dan barang siapa yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki) Nya. Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu.” (Surah At-Thalaq:2-3)

Keistimewaan bagi orang-orang yang bertaqwa, Allah menjanjikan rezekiNya dari sumber yang tidak disangka-sangka di saat-saat ia sangat memerlukannya.

Pemberian rezeki ini kerana Allah cinta kepada hambaNya yang bertaqwa, dalam ertikata, mengerjakan segala yang diperintahkan dan meninggalkan segala yang dilarang tanpa soal jawab.

Oleh yang demikian di samping berusaha dengan bersungguh-sungguh marilah kita meningkatkan keimanan dan ketaqwaan serta memperbaiki dan  perbanyakkan ibadah kita kepada Allah.

In Syaa Allah rezeki akan sentiasa melimpah ruah seiringan dengan usaha kita mendekatkan diri kepada Allah.

PS : Jika menemui jalan buntu tidak mempunyai idea, anda boleh mulakan perniagaan anda dengan melayari www.projekbonusbulanan.com

No comment for 4 Cara Allah Memberi Anda Rezeki Menurut Al-Quran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to 4 Cara Allah Memberi Anda Rezeki Menurut Al-Quran

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat

Posted at

Sengsara sakit lutut dan sendi? Inilah cara merawat sakit lutut dan sendi dengan berkesan dan selamat! Masalah sakit lutut dan sendi merupakan salah satu... Read More

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More