HOME
Home » Tips » 3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at | Categorised in Tips

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati perniagaan digital yang paling kritikal. Selain dari blogging ada ciri-ciri tambahan “mengumpan” trafik ke blog.

Bagaimana jika anda blog yang anda bina gagal untuk menarik trafik? Anda jangan kuatir kami akan menulis tentangnya nanti. Kami akan ceritakan beberapa panduan mudah  untuk membina blog yang efektif tanpa masalah. Untuk menjadi blog anda lebih efektif untuk mencapai objektifnya, ada beberapa perkara penting yang perlu anda rangkumkan dalam setiap artikel yang anda tulis.

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

writingontheweb.com

Tidak dapat tidak blog yang efektif mestilah mengandungi beberapa perkara ini:

  • Channel berkomunikasi yang menyampaikan maklumat penting dan perlu kepada pembaca
  • Bantuan untuk meningkatkan keupayaan blog anda Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika melalui artikel yang tersenarai di ranking teratas di enjin carian (search engine) seperti Bing, Google dan Yahoo.
  • Meningkatkan trafik secara tak langsung akan meningkatkan jualan
  • Membantu dalam berinteraksi dengan pelanggan
  • Menjana pendapatan melalui pengiklanan

Tips Penting Membantu Anda

Namun untuk menyerlahkan konten blog anda, dalam tips penulisan blog terdapat 3 elemen yang kritikal seperti berikut:

1. Artikel Yang Bermanafaat – Jika anda melihat blog-blog yang berjaya, tidak diragukan lagi ianya sarat dengan maklumat yang bermanafaat secara konsisten dan sangat membantu pembaca. Dalam dunia sekarang, masyarakat tidak ada banyak masa untuk membaca sesuatu yang tidak memberi manafaat kepada diri mereka. Walaupun tidak semudah yang dikatakan, anda tidak segharusnya berputus asa dan anda haruslah berusaha bersungguh-sungguh mengisi blog anda dengan artikel yang berguna kepada pembaca. Dengan kaedah itu suatu hari nanti pasti anda akan dapat menarik trafik yang besar dan berupaya menjana pendapatan dari blog.

2. Boleh Dipercayaai – Walaupun blog yang anda tulis itu adalah milik mutlak anda tapi janganlah digunakan untuk menghentam sesiapa, menulis hal-hal yang sebenarnya anda tidak tahu sumber dan kesahihannya. Tulislah sesuatu yang anda benar-benar tahu untuk memberi inspirasi kepada orang lain.

Walaupun anda tidak begitu mahir dalam tajuk yang anda tulis, buatlah kajian mendalam. Sebuah artikel yang baik akan membuktikan bahawa blog anda adalah blog yang efektif dan ianya sangat penting untuk menambah kepercayaan pembaca melalui penulisana nda yang releven. Secara langsung ianya akan meningkatkan ranking blog anda di laman carian Google dan sebagainya.

3. Blog Yang Boleh Dibaca – Secara umumnya blog anda memberitahu siapa anda! Bagaimana personaliti anda dan bagaimana anada boleh membantu pembaca. Apa juga yang anda tulis, pastikan ianya boleh dibaca, tulislah dengan bahasa yang mudah dan jelas, tidak menggunaka bahasa yang “terlalu pasar” sehingga menyusahkan pembaca untuk memahami apa yang anda tulis. Ingat dari penulisan anda, orang akan mengenali siapa anda.

Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Dah bersedia? Untuk perancangan membina blog yang menarik, anda harus bersedia untuk menghadapi cabaran seperti di bawah:

1. Bina Jenama Anda Sendiri

Kenapa anda harus memulakan blogging tanpa membenarkan orang mengenali anda? Ramai blogger suka menyembunyikan identiti mereka keran takut diejek . Jika anda ingin berjaya dalam dunia blogging anda harus membuang pemikiran yang negatif seperti itu. Pastikan anda meletak gambar anda di ruangan “Penulis”.

Percayalah sesiapa juga yang membaca blog anda pasti ingin tahu dengan siapakah mereka kerinteraksi. Dalam keadaan ini, jika anda inginkan kejayaan, kenal pasti diri anda melalui apa yang anda lakukan. Menyertai forum dan membalas komen-komen  adalah sangat baik untuk anda.

2. Beri Fokus Kepada Pembaca Blog Anda

Binalah follower anda. Ini adalah tips penting bila cerita bab prestasi. Ada banyak cara untuk lakukan ini, samada dengan facebook fan page, atau menggunakan email subscriber yang akan menghantar terus post terbaru anda ke emel mereka.

Dengan cara ini pembaca blog anda boleh membaca pada masa lapang mereka. Email Newsletter dan RSS feeds dapat membantu anda di samping anda juga boleh menggunakan FeedBurner yang memberikan servis otomatik menyebarkan maklumat anda ke media sosial setiap hari.

3. Tulislah Tajuk Yang Menarik

Tajuk artikel sangat penting dalam menarik minat pembaca, anda boleh belajar mencipta tajuk yang menarik dari thevocket.com, siakapkeli.com dan akhbar-akhbar online lain.

Tajuk yang menarik berpotensi menarik perharian pembaca yang mencari maklumat yang berkaitan contohnya “7 Kesalahan Maut Yang Merugikan Sering Dilakukan Oleh Blogger Baru“. Blogger-blogger baru yang nak belajar akan sangat berminat dengan entri anda untuk mengelakkan diri dari melakukan kesilapan yang merugikan di masa hadapan.

Berinteraksi Dengan Pembaca

1. Buat Contest Di Blog Anda

Anda tidak boleh mengharapkan maintain blog anda dengan efektif tanpa mengadakan events atau acara secara online. Jika anda rasa bolg anda belum cukup kuat untuk menarik trafik, inilah masanya. Buatlah satu contest dan berikan hadiah wang tunai kepada pembaca, ini sudah akan menarik minat mereka. Jika tidak pandai melakukannya , cari blogger yang berpengalaman dan lakukan bersama mereka.

2. Jawab Komen

Komen yang banyak di blog anda melambangkan prestasi blog anda. Ianya juga menarik perhatian search engine memerhati gelagat pembaca blog anda, semakin banyak komen semakin digemari oleh search engine. Tapi awas bukan komen-komen spam yang menjengkelkan.

Dari komen juga anda boleh mendapat idea untuk menulis artikel seterusnya.

3. Menggunakan Peranti Visual

Video sangat digemari dan sangat membantu untuk meningkatkan visibility blog anda. Ianya akan mengekalkan pembaca di blog anda denga lebih lama. Sama juga dengan gambar-gambar yang menarik dan berkaitan.

Akhir sekali – Dalam dunia sebenar, tidak ada batasan senarai Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging dan menjadi blogger yang terbaik, tetapi yang penting ialah kongsikan informasi berguna kepada audiance anda. Pasti anda akan berjaya. amin

 

No comment for 3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More

Bina Pendapatan Dari Blog - 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya!

Bina Pendapatan Dari Blog – 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya!

Posted at

Bina Pendapatan Dari Blog – 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya! Ramai orang yang ingin menjadi blogger meninggalkan kerjaya ini kerana mereka GAGAL... Read More