HOME
Home » Doa Mustajab » 3 Amalan Penting Murah Rezeki

3 Amalan Penting Murah Rezeki

Posted at | Categorised in Doa Mustajab

Salam sejahtera, setiap insan yang dilahirkan ke dunia sejak dari awalnya telah ditentukan rezekinya samada sedikit atau banyak, namun terdapat beberapa amalan penting murah rezeki yang diajarkan dalam Islam.

Yakin rezeki itu datangnya dari Allah SWT yang telah ditentukan merupakan keyakinan kepada rukun iman ke enam iaitu percaya kepada qada dan qadar Allah.

3 Amalan Penting Murah Rezeki

3 Amalan Penting Murah Rezeki

Janganlah terlalu bimbang akan kekurangan rezeki dalam kehidupan kerana Allah telah pastilkan setiap manusia ada rezekinya masing-masing.

Ini terbukti apabila dalam surah al-An’am ayat 151 Allah menyebut “Kamilah yang memberi rezeki kepada kamu dan kepada mereka (yakni anak-anak)”.

Namun demikian sebagai makhluk yang diberikan akal fikiran dan kudrat kita wajib juga berusaha di samping mengamalkan amalan-amalan yang dapat memudahkan rezeki.

Terdapat banyak amalan penting murah rezeki yang boleh di amalkan antaranya:

1.  Beribadat bersungguh-sungguh kepada Allah sebagai pemegang dan pemberi rezeki

Lakukanlah ibadat solat fardhu dengan sebaik mungkin dan sempurna dan sangat-sangat digalakkan secara berjemaah.

Allah telah berfirman dalam satu hadis qudsi yang mahfomnya “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembahku nescaya aku membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu”. (Hadis Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah, dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a)

2. Banyakkan beristighfar dan memohon ampun

Mohonlah keampunan kepada Allah, kerana Allah sangat suka kepada hambaNya yang berdosa memohon ampun.  Mudah-mudahan dengan jalan ini akan menambah kasihkan lagi Allah kepada kita.

Firman Allah SWT maksudnya :  “Mohonlah ampunlah kepada Rabb kalian, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat (melimpah ruah membawa kebaikan), dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai (yang penuh dengan kebaikan dan manfaat).” (Surah Nuh ayat 10 – 12)

Sabda Nabi S.A.W. ” Barangsiapa memperbanyak istighfar maka Allah akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka. (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a)

3. Meninggalkan maksiat dan perbuatan dosa.

Hanya dengan beristighfar belumlah memadai, kita harus membersihkan diri dari melakukan maksiat kepada Allah dan meninggalkan perbuatan dosa.

Rasulullah SAW bersabda mahfomnya : “Tidak bertambah umur seseorang kecuali jika dia melakukan kebaikan, dan tidak akan ditolak qadar Allah (iaitu qadar al-Mu’allaq) kecuali melalui doa, dan sesungguhnya seseorang itu ditahan rezekinya disebabkan dosa-dosa yang sentiasa dilakukannya” ( Hadis Riwayat Ibn Majah, Ahmad Hadis Hasan)

Sabda Rasulullah S.A.W : “…dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya” (Hadis Riwayat At-Tirmizi)

Jika terasa sempitnya rezeki, segeralah kita bermuhasabah diri dan kembali kepada Allah, yakin dan percaya sepenuhnya bahawa janji Allah itu ada benar.

Jika anda berasa artikel ini bermanafaat, mohon sharekan kepada rakan-rakan anda, semoga lebih ramai yang akan mendapat manafaat darinya.

3 Amalan Penting Murah Rezeki semoga bermanafaat.

No comment for 3 Amalan Penting Murah Rezeki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to 3 Amalan Penting Murah Rezeki

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian

Posted at

Menangani Stress Dari Sudut Pandangan Kerohanian – Saya melihat gelagat pesakit yang berada di depan saya. Dia bercakap tanpa berhenti . Matanya terkelip-kelip, tangannya... Read More

Akasyah Sahabat Yang Dapat Mencium Pusat Rasulullah SAW

Akasyah, Jom Kenal Sahabat Rasulullah Yang Dijamin Syurga

Posted at

Akasyah, Jom Kenal Sahabat Rasulullah Yang Dijamin Syurga Akasyah Sahabat Rasulullah – Ketika saat ajal Rasulullah SAW datang menggamit, maka Rasulullah SAW meminta Bilal untuk... Read More

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak

Posted at

Doa Pelindung Kebakaran Dan Kecelakaan Abu Dardak Salam sejahtera kepada anda yang sampai ke blog ini semoga allah lindungi anda dan keluarga anda dari... Read More

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini

Posted at

Anda Dalam KESEMPITAN REZEKI Amalkan Zikir Menarik Rezeki Ini – Seorang kawan saya diberhentikan kerja, duit simpanan hanya dalam 3 ribu ringgit sahaja.  Isteri baru... Read More

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah

Posted at

7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah 7 Kehebatan Zikir Al-Wahhab Dalam Menarik Rezeki Melimpah Ruah – Kehebatan zikir ini sangat menakjubkan... Read More