HOME
Home » Tips » 13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at | Categorised in Tips

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun mengenainya. Anda mesti mempromosikannya samada melalui facebook, instagram, atau menggunakan Search Engine Optimisation (SEO) melalui laman web atau blog anda.

Melalui entri ini diterangkan 13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika untuk menaikkan ranking di laman carian Google, yang biasa disebutkan oleh pakar-pakar SEO sebagai cara berkesan menaikkan ranking melalui SEO.

Cara Meningkatkan Traffic Organik

1. Menggunakan Long Tail Keyword

Jika anda ingin membina blog baru, memang sangat sukar untuk mencari kata kunci atau keyword yang popular dengan pantas. Contohnya jika anda ingin menjual tudung, memang sangat sukar untuk meletakkan blog anda di ranking pertama laman carian Google kerana terpaksa bersaing dengan lebih 20 juta artikel yang menggunakan keyword “tudung”. Berdarah matakan…?

Cara Meningkatkan Traffic Organik

Jadi gunakan keyword yang lebih panjang dengan 3 atau empat perkataan, contohnya “tudung untuk anak comel” dan fokus kepada kata kunci itu dan yang seakan-akan saman dengannya. Mulakan menulis artikel sebanyak yang mungkin yang fokus kepada keyword tersebut dan tengok perkembangannya. Jika 10 artikel yang anda tulis masih belum mampu mencapai sasaran anda untuk berada di ranking teratas di muka pertama dan sekaligun dapat meningkatkan traffic organik, tambah lagi sehingga 20, 30 artikel yang hampir sama sehingga anda berjaya merebut tempat teratas.

2. Buat Secara Konsisten

Semakin banyak entri yang anda tulis dengan konten yang berkualiti dan fokus kepada long tail keyword yang sama semakin besar peluang untuk keyword anda berada di tingkat teratas dan semakin besar juga peluang untuk anda buat duit dari internet. Usaha ini haruslah dilakukan secara konsisten dan berterusan. Jangan berhenti selagi anda belum nampak hasilnya. Yang penting anda harus terus Belajar Ilmu Blogging Dan Cara Buat Duit Dari internet iaitu ilmu SEO seperti mengoptimasikan artikel blog, link building dan banyak lagi.

3. Membuat Link Building Yang Beretika

Backlink atau menghubungkan artikel kita dengan blog atau laman web lain adalah sangat penting. Kita membina jaringan atau rangkaian artikel dari blog lain. Satu teknik yang “meletihkan” ialah dengan blog walking. Anda melawat ke mana-mana blog yang mempunyai entri niche yang sama dan melakukan komen yang beretika di blog mereka dan tinggalkan URL blog anda di situ.

Jika anda lebih berani, minta dari tuan punya blog menggunakan kata kunci anda di blog mereka dan linkkan kata kunci itu dengan blog anda. Mintalah dengan sopan atau anda bayar mereka untuk perkhidmatan ini. Jika link itu datang dari blog yang berkualiti, keyword anda akan lebih cepat mencapai sasaran.

4. Optimasikan Keyword Artikel Anda

Perasan tak? anda dah menulis blog bertahun-tahun tetapi pengunjung yang datang tak sampai 100 orang sehari? Di mana silapnya? Optimasikan tajik blog anda.. ya tajuk blog mesti mengandungi keyword yang anda sasarkan. Dalam menulis blog anda sebenarnya perlu ada keyword dalam setiap Tajuk dan sub-tajuk. Contoh yang selalu di gunakan H1, H2, H3 dan seterusnya.

Anda tulislah berjela-jela dan sebaik-baik tulisan, tetapi tulisan anda tidak akan dijumpai jika tidak mengikut teknik di atas di samping “menyatakan” keyword tersebut dalam konten  anda beberapa kali tidak lebih 2.5% dari jumlah perkataan dalam tulisan anda.

Lihat analisis di bawah sebagai panduan anda untuk lebih berjaya dalam Cara Meningkatkan Traffic Organik.

Cara Meningkatkan Traffic Organik

5. Gunakan Google Keyword Planner

Untuk berjaya meningkatkan traffic organik, kita perlu menulis tajuk tentang apakah frasa yang banyak dicari orang di internet. Nak tahu, gunalah Google Keyword Planner. Software ini memberi cadangan apakah frasa yang banyak di cari di internet yang bersesuaian dengan bisnes anda.

6. Berikan Value Kepada Pembaca

Salah satu cara untuk meningkatkan pembaca organik dari search engine ialah melalui content marketing, content marketing ialah dengan menulis artikel yang berkualiti tinggi yang bakal berjaya menarik ramai pengunjung ke blog anda. Ini hanya boleh dilakukan oleh mereka yang pakar dalam menulis surat jualan yang boleh mengekalkan seseorang membaca artikel anda sehingga habis.

Cuba tanya diri anda sendiri, jika blog anda konten yang tidak memberi manafaat, adakah anda mahu meluangkan masa untuk membaca dan sharekan artikel tersebut kepada orang lain? Jika anda baca sendiri pun rasa “tak ada mood” cubalah edit artikel tersebut sehingga anda merasa suka membacanya berkali-kali.

7. Jangan memperbodohkan Google

Jangan Gunakan Strategi black hat, balck head atau apa saja cara yang menipu Google. Robot Google sangat bijak sekarang. Untuk menghasilakn trafik organik yang trbaik ialah anda menghasilkan artikel bermanafaat kepada orang ramai, yang relevan dengan apa yang mereka cari di internet setiap hari. Gunalah Google Keyword Planner untuk cara mengetahuinya.

8. Anggaplah SEO sebagai peluang mencipta Nilai

SEO bukan sekadar permainan. Sekiranya anda anggap sebagai main-main dan tidak serius dalam melakukannya jangan harap anda menemui cara mudah dapatkan duit di internet yang terbukti berhasil.

Tulislah artikel yang memberi manafaat kepada manusia dan ada value bagi Google untuk mengganggap artikel anda layak dicari. Pengunjung pula akan mudah untuk share artikel yang bermanafaat dan akan seronok berada lama di blog anda. Lebih terbaik lagi jika artikel anda mampu menjadi rujukan kepada blogger, media dan orang-orang yang memerlukannya. Blog anda sebagai rujukan akan mendapat limpahan traffic organik dengan cara yang beretika.

9. Turunkan Bounch Rate

Pernah denga bounch rate? Macam ni lah.. Anda pergi ke sebuah supermarket, anda tak nak beli apa-apa pun tapi anda sanggup berlegar-legar dalam supermarket tu berjam-jam lamanya keran ada sesuatu yang menarik. Akhirnya anda beli juga sesuatu yang anda tak perlukan kesan akna berada lama dalam supermarket tersebut.

Macam tulah.. lagi lama pengunjung membaca blog anda semakin rendah bounch rate dan semakin tinggi peluang mereka membeli produk anda. Semakin rendah bounch rate, semakin digemari oleh engine carian Google.

10. Menghasilkan Artikel Berkualiti

Search engine akan menganugerahkan reward kepada anda yang menghasilkan artikel yang berkualiti tinggi dan konsisten dalam penulisan anda. Author Rank In Google+ misalnya mempunyai pengaruh yang sangat besar kepada hasil pencarian organik.

Cubalah untuk menghasilkan artikel dan mempublishkan secara online yang dapat memaksimakan value dari artikel tersebut sehingga ramai yang akan rela untuk share artikel tersebut ke seluruh channel dan mempunyai peluang untuk menjadi viral.

 

Ada banyak lagi  cara meningkatkan traffic organik yang boleh anda cari di internet. Jika masih belum berjaya, jangan putus asa, anda harus terus mencuba sehingga anda benar-benar berjaya meningkatkan traffic organik.

No comment for 13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Bina Pendapatan Dari Blog - 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya!

Bina Pendapatan Dari Blog – 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya!

Posted at

Bina Pendapatan Dari Blog – 5 Sebab Kenapa MUSTAHIL Anda Boleh Lakukannya! Ramai orang yang ingin menjadi blogger meninggalkan kerjaya ini kerana mereka GAGAL... Read More