HOME
Home » Tips » 11 Tips Rahsia Bangun Awal Pagi Tanpa Gagal Yang Anda Harus Tahu

11 Tips Rahsia Bangun Awal Pagi Tanpa Gagal Yang Anda Harus Tahu

Posted at | Categorised in Tips

11 Tips Rahsia Bangun Awal Pagi Tanpa Gagal Yang Anda Harus Tahu

Salam, nak tanya adakah anda seorang yang susah nak bangun awal pagi? Anda mungkin pernah dengar istilah ini “early to bed early tu rise, makes a man healthy, wealthy and wise”. Jika anda tidur lebih cepat maka anda akan bangun lebih awal. Senang je kan?

Anda juga akan mendapat wakturehat yang cukupserta merasa lebih segar. Percayalah selain mendapat masa yang berkualiti, produktiviti kerja anda pun akan terus meningkat sepanjang hari.

11 Tips Rahsia Bangun Awal Pagi Tanpa Gagal Yang Anda Harus Tahu

productivemuslim.com

Jadi bagi anda yang susah sangat nak bangun awal pagi, boleh amalkan tips ini:

1. Hindari Terlalu Banyak Kafein

Sedia maklum kan.., kafein boleh menyebabkan anda sukar tidur pada waktu malam. Elakkan mengambilnya lebih dari dua cawan terutama pada waktu pagi. Satu cawan sudah memadai untuk menstabilkan tenaga.

2. Redupkan Cahaya

Matikan komputer atau televisyen sejam sebelum anda masuk tidur. Cahaya terang boleh mengalih perhatian anda hingga menyebabkan otak sukar untuk berihat. Cahaya redup dapat membantu mewujudkan suasana lebih tenang, tidur anda akan lebih nyenyak dan tubuh dapat menyesuaikan diri untuk bangun awal pagi.

3. Buat Jadual Bangun Awal Pagi Anda

Mengikutjadual tidur dan bangun yang sama setiap hari membantu anda lebih mudah bangun awal pagi. Selain itu, anda juga merasa lebih segar dan bertenaga sepanjang hari.

4. Minum Air Putih Sebaik Bangun Pagi

Ketika tidur tubuh anda menggunakan simpanan air yang ada dalam tubuh. Semasa anda tidur, tubuh akan kehilangan cecair. Dehidrasi dengan air sejuk bukan hanya menyegarkan tubuh malah merangsang sistem saraf dan pencernaan. Minumlah air putih setiap pagi sebelum makan.

5. Lakukan Senaman Regangan

Lakukan secara perlahan senaman regangan seperti yoga atau memusingkan tubuh ke kanan dan ke kiri. Ini dapat membantu mengumpulkan tenaga dan fikiran lebih fokus dan dapat menghilangkan rasa “melayang” di kepala yang sering berlaku semasa bangun awal pagi.

6. Melakukan Gerakan

Semasa bangun dari tidur, lakukan beberapa gerakan bagi melancarkan peredaran darah. Contohnya crunch, push-up atau melompat-lompat secara perlahan.

7. Pilih Jam Loceng Bernada Lembut

Bunyi jam loceng yang terlalu kuat boleh meningkatkan risiko serangan jantung. Pilihla jam loceng yang mempunyai nada yang lembut agar anda boleh bangun awal pagi dengan tenang.

8. Bersegeralah Untuk Mandi Pagi

Kunci utama ialah seger mandi selepas anda bangun awal pagi. Mandi dengan air sejuk bagi meningkatkan sidtem saraf dan membantu anda merasa lebih segar. Selepas mandi, tiada lagi rasa malas.

9. Ambil Sarapan Pagi

Ambillah sarapan pagi walaupun hanya dengan sekeping roti atau sebiji buah. Ini dapat membantu anda merada lebih bersedia untuk melakukan aktiviti lebih awal.

10. Tarik Nafas Dalam-dalam

Setelah bangun awal pagi, ambil masa untuk bernafas sedalam-dalamnya bagi menenangkan fikiran dan tubuh anda. Mulakan hari anda dengan ketenanganagar segala segala aktiviti berjalan dengan baik dan berakhir dengan kegembiraan. Hati yang gembira dapat membantu anda tidur dengan nyenyak dan lebih mudah untuk bangun awal pagi.

11. Nikmati Udara Segar

Udara pagi yang segar dan sejuk amat bermanafaat utuk anda mrnghadapi hri ini agar menjadi lebh baik.

Baca juga:

Inilah Cara Paling Ampuh Tenangkan Hati Yang Sedang Kecewa
Jodoh Tak Perlu Dicari, Yang Penting Anda Perbaiki Diri 

Patah Tulang Cepat Sembuh Jika Anda Ikut Petua Lelaki Tua Ini

Manafaat Bangun Awal Pagi

Kekalkan Kecantikan Dan Kesihatan

Mandi air sejuk membantu menghilangkan lingkaran hitam di bawah mata, menyihatkan rambut, mebjadikan kuku lebih kuat dan tidak mudah patah. Kulit juga akan lebih halus dan lembut.

Melancarkan Peredaran Darah

Aliran darah yang lancar menjadikan tubuh lebih sihat dan bertenaga. Kita juga dapat melakukan aktiviti harian tanpa lesu.

Membantu Mengurangkan Tekanan Darah Tinggi

Salah satu cara untuk membantu mengurangkan ridiko penyakit darah tinggi ini. Jika diamalkan setiap hari dengan izinNya penyakit dapat dipulihkan.

Membantu Mengurangkan Stress

Air sejuk membantu melancarkan semula perjalanan darah setelah lama terbaring. Bagi anda yang selalu stress, inilah cara yang terbaik. Ubahlah tabiat dengan mandi pagi sebelum subuh.

Membantu Meningkatkan Kandungan Gula Dalam Darah

Kandungan al-kartozon dalam darah adalah paling tinggi pada waktu pagi sebelum matahari terbit. Ia baik untuk tubuh yang mengaktifkan sel dalam tubuh dan menambahkan kandungan gula dalam darah.

Membekalkan Vitamin

Tabiat mandi pada waktu subuh hari membantu membekalkan vitamin serta bagus untuk kesihatan dan kesegaran badan.

Membekalkan Tenaga

Kita digalakkan untuk bangun awal pagi. Sebaik-baiknya adalah sebelum subuh kerana ia membantu membekalkan tenaga serta mengergaskan badan.

 

No comment for 11 Tips Rahsia Bangun Awal Pagi Tanpa Gagal Yang Anda Harus Tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 11 Tips Rahsia Bangun Awal Pagi Tanpa Gagal Yang Anda Harus Tahu

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Harganya Mahal

Inilah Sebab Jeans Kepala Kain Menjadi Rebutan Walaupun Mahal

Posted at

Anda pernah mendengar kepala angin? Eh.. bukan, bukan… Kepala Kain, Jeans Kepala Kain. Jika anda seorang peminat jeans tegar pasti anda teruja untuk mendapatkan... Read More

Tips untuk Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging

Posted at

3 Tips Penting Membantu Anda Meningkatkan Pengalaman Blogging – Jika anda tak pernah memikirkannya, inilah yang saya nak beri tahu anda blogging adalah adalah suati... Read More

Manafaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah Yang Perlu Anda Cuba

Posted at

Manfaat Kopi Untuk Kecantikan Wajah  – Ramai yang tahu keenakan kopi sebagai minuman lazat yang mampu menghilangkan mengantuk. Tapi tahukah anda tidak ramai yang tahu manfaat... Read More

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Posted at

Ramai remaja yang menghadapi masalah hilangkan parut jerawat pada wajah mereka. Berhati-hati apabila menggunakan ubat yang dibeli dari kedai yang mengandungi bahan kimia berbahaya.... Read More

Cara Meningkatkan Traffic Organik

13 Cara Meningkatkan Traffic Organik Dengan Cara Yang Beretika

Posted at

Cara Meningkatkan Traffic Organik – Jika anda mempunyai produk yang terbaik, anda akan kecewa kerana tidak dapat dijual kerana tidak ada orang yang tahun... Read More