HOME
Home » Kesihatan » 10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu

10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu

Posted at | Categorised in Kesihatan

10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu.

Pisang merupakan buah-buahan yang dimakan oleh hampir seluruh masyarakat di dalam dunia. Pisang yang mempunyai berbagai jenis hidup merata di seluruh negara dan daerah yang menerima hujan sepanjang tahun. Negara Indonesia, Malaysia, Asia Tenggara, Amerika Tengah dan Brazil merupakan negar pengeluar buah pisang utama dunia.

10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu

10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu

victourscostarica.com

Pisang mengandungi nutrisi yang sangat banyak dan dapat membekalkan tenaga yang cukup tinggi iaitu dalam lingkungan 136 kalori bagi setiap 100 gram. Nilai tenaga yang dibekalkan oleh pisang dua kali ganda dari epal yang hanya 54 kalori bagi setiap 100 gram.

Bukan hanya membekalkan tenaga yang tinggi, pisang juga penuh dengan mineral seperti kalium, potassium, fosforas, magnesium, zat besi dan kalsium. Pisang juga membekalkan vitamin C, B kompleks serta serotonin yang terbaik untuk neurotransmitter bagi kelancaran fungsi otak.

Ketahui Cara Mudah Hilangkan Parut Jerawat Secara Semulajadi

Selain dari manafaat penting pisang untuk kesihatan yang disebutkan di atas ada banyak lagi khasiat dan manafaat yang tidak kurang pentingnya.

1. Manafaat penting pisang untuk kesihatan mempunyai kandungan antioksida yang tinggi

Walaupun harganya agak murah berbanding buah-buahan yang lain, namun pisang mempunyai kandungan nutrisi yang sangat banyak berbanding dengan buah-buahan yang mahal. Antioksida adalah antara kandungan yang tertinggi dalam sebiji pisang iaitu bahan fitokimia yang tidak mampu dikeluarkan sendiri oleh tubuh manusia, ianya hanya terdapat dalam tumbuh-tumbuhan.

Mengikut USDA National Nutrient Database, pisang mengandungi pelbagai jenis antioksida seperti beta-karotena, lutein, selenium,vitamin A, C dan E.

Antioksida karetenoid seperti beta-karotena dapat membantu melindungi sel dari serangan kanser, kencing manis dan sakit jantung. Lutein yang juga meresap ke bahagian karotenoid, bertindak sebagai sunblock semulajadi untuk retina dan mengurangkan risiko pembentukkan katarak pada mata.

Dalam masa yang sama, mengikut Canadian Hournal of Dietetic Practice and Research, selenium memainkan peranan untuk mengatur fungsi imiun dan mengatasi rheumatoid arthritis, Aids, dan kanser prostat.

Vitamin C yangterkandung dalam buah pisang dapat mengubati penyakit kudis, infeksi saluran kencing dan membantu menyerap zat besi pada tubuh. Dalam kajian yang lain mendapati vitamin C berperanan dalam mengubati alzheimer, anemia, arthritis, asma dan kanser.

National Institutes of Health menyatakan, vitamin E sangat bermanafaat intuk jantung yang memainkan peranan untuk membesarkan saluran jantung dan mengurangkan pembentukkan darah beku. Manafaat lain vitamin E dari buah pisang termasuklah mencegah penyakit jantung, kanser, kerosakan mata dan lain-lain penyakit yang berpunca dari radikal bebas.

2. Manafaat penting pisang untuk kesihatan menjaga kesihatan sistem pencernaan

10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu

Bukan hanya rasanya yang manis dan sedap, pisang juga mengandungi potassium, kalium dan serat yang tinggi. Kalium yang terkandung dalam buah pisang dapat membantu meringankan fungsi kerja otot. Bagi golongan dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 4.700 miligram kalium setiap hari, dan sebiji buah pisang yang segar mampu membekalkan keperluan kalium individu sehingga 500 miligram.

Buah pisang juga mengandungi fiber atau serat yang tinggi. Kajian yang dibuat oleh Harvard School of Public Health mendedahkan bahawa hampir 70 peratus dari sebiji buah pisang adalah fiber.

Serat yang terkandung dalam buah pisang adalah dari jenis yang tidak larut, ianya dapat membantu meringankan proses metabolisma. memakan pisang dapat memberikan rasa kenyang pada perut dan dapat mencegah sembelit dan boleh mengurangkan risiko berbagai penyakit seperti buasir dan sebagainya.

Di samping itu terdapat juga serat terlarut pada sekitar 30 peratus pada sebiji buah pisang. Serat terlarut boleh memperlahankan penyerapan kabohidrat dan lemak, serta dapat menstabilkan kandungan gula dalam darah. Dalam satu kajian oleh Journal of Nutritional Biochemistry mendapati serat terlarut yang terdapat pada pisangdapat melindungi usus dari beberapa jenis bakteria seperti Salmonella dan Clostridium.

3. Manafaat penting pisang untuk kesihatan membantu menurunkan berat badan

Pisang membantu menurunkan berat badan

Pisang mempunyai kandungan serat yang tinggi yang dapat membantu menurunkan berat badan. Dalam masa yang sama, pisang mengandungi kalori sedang yang sangat sesuai ditambah ke dalam menu diet anda.

Dalam sebiji pisang yang segar berukuran 20 sentimeter mempunyai kadar kalori sebanyak 121 kalori. Pisang membekalkan kalori yang mencukupi sebagai makanan tambahan. Namun jika anda memakan pisang secara berlebihan, kalori yang berlebihan juga akan merosakkan diet anda. Selain keperluan kalorinya yang sederhana, nilai kalium dan vitamin B6 yang tinggi juga sangat baik menjadi salah satu menu diet anda.

Centers for Disease Control and Prevention juga mendapati jumlah kalori yang diterima oleh tubuh adalah sedikit jadi anda boleh mengambil pisang pada kadar yang lebih. Mengambil pisang sebagai diet dapat memberikan rasa kenyang pada perut kerana kadar fiber yang tinggi serta kandungan air sekitar 75% jadi pisang adalah plihan terbaik untuk anda menguruskan badan.

4. Manafaat penting pisang untuk kesihatan menjaga kesihatan jantung (congestive heart failure)

Pisang menjaga kesihatan jantung

Pakar pemakanan berpendapat manafaat penting pisang untuk kesihatan sangat banyak, antara yang penting ialah membantu jantung agar berfungsi pada peringkat optima. Selain kandunga fiber yang tinggi, pisang juga mempunyai kandungan kalium yang tinggi juga manakala mengandungi nilai natrium yang rendah, merupakan kombinasi paling baik untuk mengawal tekanan darah dan congestive heart failure . Pada keseluruhannya pisang mengandungi 3 gram serat, 467 miligram kalium dan hanya 1 miligram natrium.

Mengikut Harvard Health Publications, jumlah kalium yang terkandung dapat mengawal metabolisma kabohaidrat dan membina otot. Kutangnya pengambilan kalium, boleh memyebabkan otot menjadi lemah dan mengganggu denyutan jantung.

Namun mengambil kalium yang berlebihan juga boleh menyebabkan denyutan jantung tidak terkawal malah boleh membawa maut. Jadi dapatkan nasihat doktor sebelum anda mengambil kalium untuk menjaga kesihatan anda.

 5. Manafaat penting pisang untuk kesihatan membantu menurunkan kadar gula darah

Pisang membantu menurunkan kadar gula darah

Jika anda menderita kerana sakit kencing manis, mahu tidak mahu anda mesti mengawal kandungan gula dalam darah.

Kabohidrat dalam sebiji pisang agak tinggi sesuai dengan syor yang mengatakan salah satu diet yang dicadangkan untuk orang kencing manis ialah pengambilan kabohidrat. Kabohidrat akan meningkatkan kadar gula dalam darah, namun pisang mempunyai nilai vitamin B6 yang dapat membendung stress dan mempercepatkan tindakbalas metobolisma yang sangat penting dalam “pengurusan” diabetes.

Pisang juga mengandungi sejumlah 8 peratus RDI magnesium. Magnesium merupaka antar mineral terpenting dalam badan. Mengambil magnesium secara berkala dan mengikut sukaran yang disyorkan oleh pakar-pakar kesihatan dapat menghindarkan penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, serangan jantung, dan juga kencing manis. Manhesium dalam pisang juga membantu menguatkan tulang.

Ambillah pisang yang tidak terlalu masak kerana pisang yang terlalu masak mengandungi kabohidrat yang tinggi. The Dietary Guidelines for Americans mengesyorkan pengambilan 21 hingga 25 gram pisang bagi wanita dan 30 hingga 38 bagi lelaki dalam sehari.

6. Manafaat penting pisang untuk kesihatan  dapat membantu meningkatkan keberkesanan tindakbalas insulin (insulin levels)

 Pisang dapat membantu meningkatkan keberkesanan tindakbalas insulin

Sesetengah orang yang mengidap penyakit kencing manis bukanlah di sebabkan oleh cara pemakanan, tetapi ada juga yang disebabkan oleh tahap ketahanan tubuh terhadap insulin levels. Dalam beberapa kajian mendapati pengambilan 15 hingga 30 gram pisang sehari mampu meningkatkan insulin production sebanyak 33 hingga 50 peratus selama 4 minggu.

Pisang mempunyai indek glikemik sebanyak 50. Difahamkan semakin rendah indek glikemik, semakin baik buah tersebut untuk kesihatan. Suatu kajian diterbitkan oleh Harvard Health Publications mengesyorkan  pengambilan kabohidrat di bawah 55 indek glikemik kerana dengan nilai tersebut dapat meminimakan peningkatan kadar gula dalam badan dan akan meningkatkan insulin levels.

7. Manafaat penting pisang untuk kesihatan dapat meningkatkan kesihatan buah pinggang – tak perlu kidney transplant 

 Pisang dapat membantu meningkatkan keberkesanan tindakbalas insulin

Selain berupaya mengawal tekanan darah, pisang juga tidak banyak mengandungi natrium yang menjadikannya terbaik untuk buah pinggang. Kandungan natrium yang sedikit mampu mengurangkan risiko bengkak buah pinggang. Yang lebih mengejutkan lagi, rendahnya kandungan natrium pada buah pisang dapat mencegah berlakunya tekanan darah tinggi dan kerosakan salur darah.

telah disebutkan, buah pisang mengandungi kalium yang tinggi dan merupakan antara mineral penting yang sangat diperlukan oleh badan manusia. Dalam waktu yang sama buah pinggang merupakan organ terpenting tubuh yang mengimbangi kadar kalium dalam badan. Jumlah kalium yang sangat tinggi atau sangat rendah adalah membahayakan kesihatan.

Jadi sebelum anda mengambil pisang sebagai diet harian anda ada baiknya memeriksa kadar jumlah kalium dalam darah supaya anda mengetahui kadar yang sesuai diperlukan oleh tubuh anda.

8. Manafaat penting pisang untuk kesihatan dalam membantu mencegah anemia

Pisang membantu mencegah anemia

Antara manafaat penting pisang untuk kesihatan ialah dapat mencegah anemia. Anemia berpunca dari kandungan hemoglobin yang rendah dalam darah yang berpunca dari rendahnay zat besi dan vitamin B12.

Bukan sahaja mengandungi kabohidran dan antioksidan yang tinggi, pisang juga mengandungi zat besi dan vitamin B12 yang tinggi. Zat besi yang terkandung dalam buah pisang dapat merangsang badan untuk mengeluarkan hemoglobin dengan lebih banyak.

9. Manafaat penting pisang untuk kesihatan dapat mengawal tekanan darah

Pisang dapat mengawal tekanan darah

Pemakanan yang kaya dengan kalium sememangnya diketahui umum sangat penting bagi mengawal tekanan darah tinggi. Ini disebabkan kandungan kalium yang tinggi akan mengurangkan kandungan natrium dalam darah. Kalium juga dapat mengurangkan tekanan pada dinding saluran darah, sekaligus akan mengurangkan tekanan darah.

Pengambilan kalium bagi pesakit darah tinggi setiap hari adalah antara 4.700 miligram manakala kandungan kalium dalam sebiji buah pisang ialah sebanyak 422 miligram. pengambilan buah pisang yang berlebihan juga tidak digalakkan kerana kandungan kalium yang berlebihan juga akan merosakkan buah pinggang.

10. Manafaat penting pisang untuk kesihatan membantu meningkatkan fungsi otak (lack of serotonin)

lack of serotonin

Buah pisang boleh dibeli di mana-mana sahaja, terlalu banyak di pasaran. Berbagai jenis pisang terdapat di pasaran sekarang.

Mengikut kajian University of Texas, pisang adalah baik untuk perkembangan otak kerana 99.5 peratus dari buah pisang adalah bukan lemak. bahkan juga kadar kalium yang tinggi dalam buah pisang dapat membantu menormalkan kandungan oksijen sekali gus melancarkan penghantaran signal antara sel-sel otak.

Kaliun dalam buah pisang juga didapati mengandungi tryptophan yang berfungsi menaikkan mood dengan cara merangsang pengeluaran hormon serotonin. Lack of serotonin akan menyebabkan anda hilang mood.  Serotonin dapat membantu mengawal mood supaya dalam keadaan stabil dan happy!!

Pengambilan pisang sebelum tidur dapat membantu menyenyakkan tidur anda, tidur yang nyenyak dapat membantu otak bekerja dengan baik, anda akan bangun pagi dengan kesegaran dan bertenaga.

Cara sihat pengambilan pisang yang dicadangkan.

Satu bahagian pisang seberat 126 gram mangandungi hampir 110 kalori, 30 gram kabohidrat dan 1 gram protin. Kematangan buah pisang untuk masah bergantung kepada cara menyimpannya, suhu yangtinggi akan membantu pisang cepat masak ranum.

Untuk mengelakkan pisang menjadi terlalu masak dengan cepat, simpanlah di dalam peti sejuk, bahagian kulit mungkin akan menjadi kering tetapi bahagian isinya masih tetap segar.

Pada tahun 2008 suatu diet yang menjadi buah mulut telah diperkenalkan iaitu morning banana diet, yang mengesyorkan orang yang berdiet mengambil pisang dan air pada sebelah pagi, , mengambil makan tengahari seperti biasa dan makan malam sebelum jam 8.

Namun setiap membuat pilihan diet, ada baik anda mendapat nasihat doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu, untuk mengetahui berapa banyak buah pisang yang anda perlukan dalam diet anda setiap hari.

No comment for 10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post to 10 Manafaat Penting Pisang Untuk Kesihatan Masih Ramai Yang Tak Tahu

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

9 Tips Merawat Simpul Mengkarung Yang Berkesan

Posted at

Tengah syok tidur nyenyak tetiba tersentap kesakitan keran cramp atau simpul mengkarung. Anda pernah terkena fenomena ini? Tak tahu nak buat macam mana? Inilah... Read More

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Simpul Mengkarung Punca Dan Tips Rawatan Yang Berkesan

Posted at

Sedang tidur lena, tetiba terasa sakit yang amat sangat pada bahagian betis, terasa kejang dan tak boleh bergerak. Simpul mengkarung membuatkan anda merasa kesakitan yang... Read More

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Serangan Simpul Mengkarung! Inilah 4 Cara Untuk Hindarnya

Posted at

“Aduh sakitnya bila kena Serangan Simpul Mengkarung lebih-lebih lagi wahtu tengah malam.” Siapa yang pernah terkena serangang simpul mengkarung tahulah betapa sakitnya. Ramai yang sedar... Read More

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Inilah Punca Terjadinya Jerawat Dan Cara Mencagahnya Yang Berkesan

Posted at

Siapa yang tidak tahu tentang masalah jerawat? Hampir semua orang ada mengalaminya, cuma tahapnya berbeza-beza. Tatapi tidak ramai yang tahu punca terjadinya jerawat. Jerawat... Read More

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi

Posted at

Cara Menghilangkan Jerawat Yang Degil Secara Semulajadi – Jerawat yang tidak mahu pecah juga dikatakan jerawat sista atau cyst yang mempunyai lendir  dan tidak mahu pencah... Read More