HOME
Home » Kehidupan » 7 Tips Cara Sempoi Anak Muda Beli Rumah Pertama Yang No 5 Bagi Loan Senang Lulus

7 Tips Cara Sempoi Anak Muda Beli Rumah Pertama Yang No 5 Bagi Loan Senang Lulus

Posted at | Categorised in Kehidupan

Kesedaran anak mudah yang baru graduate dan dah dapat kerja untuk beli rumah pertama secepat mungkin bukanlah perkara baru. Keputusan untuk beli rumah pertama sangat penting dan sepatutnya menjadi keutamaan dari perkara lain.

Masa sangat cepat berlalu. Pakcik rasa ramai yang dah ikat ketat-ketat mindset positif ini ke dalam minda masing-masing nak beli rumah sendiri.

Cumanya pak yang rasa dari 200,000 ribu graduan yang keluar tiap tahun silih berganti, yakin sangat-sangat tak ramai yang “sedar” dengan apa yang patut diutamakan selepas mereka graduate nanti.

Ramai yang tersasar dengan keseronokan dan keghairahan nak memiliki kereta mewah yang menyilaukan!.

Cuma, graduate baru tetap akan muncul untuk gantikan yang lama. Dan perkara ni akan berterusan sampai bila-bila.

Sebab itu pak yang nak kongsikan sedikit 7 cara sempoi anak muda beli rumah pertama dari tuan Amir Syahir untuk panduan berguna korang sebelum membuat keputusan yang silap. Selamat mencerna!

7 Tips Cara Sempoi Anak Muda Beli Rumah Pertama

7 Tips Cara Sempoi Anak Muda Beli Rumah Pertama

 

Tips 1: Cantik Kalau Boleh Buat 10% Tapi lebih Cantik Jika 15%

Mulakan tabiat suka menabung. Sebaik-baiknya korang kena ada simpanan 15% dari harga rumah yang korang nak beli. 90% lagi boleh guna pembiayaan perumahan dari kerajaan atau bank. 10% giuna wang simpanan untuk deposit beli rumah dan 5% lagi untuk kos lain seperti perjanjian jual beli dan sebagainya.

Ingat ye bila masuk rumah baru bukan boleh terus masuk je! Kena beli lampu kena beli kipas dan alatan asas yang lain. Pengalaman pak yang dulu, kena tambah kos pasang soket dan suis lampu ekstra dan banyak lagi. Masuk rumah baru hanya dengan satu lampu yang di gantung kat tripod kamera… huhu sadis!

So, menabung tu perkara wajiblah!

2. Jangan Ambil Personal Loan Untuk Deposit Rumah

Haha, topik ni banyak sangat yang KANTOI! Jika pun kedua-dua loan lulus, korang akan senak perut nak cover dua loan dalam masa yang sama dan teraksa bayar interes yang tersangatlah tinggi. Jika tidak pun, bila submit loan perumahan, pihak bank akan “label” korang sebagai peminjam yang berisiko tinggi. Mungkin MOF (margine of finance) turun kepada hanya 85% atau bank akan naikkan interest mereka lebih tinggi.

3. Naik Kapcai Pun Tak Pe!

Bagi anak muda lelaki, korang naik kapcai pun tak pe. Tak hilang bisa ular yang menyusup akar berduri. Yang perempuan, beli je kereta yang murah-murah dan tahan lasak, ansuran bulanan yang serendah mungkin. Dengan konsep ni korang akan mampu menyimpan dan membeli rumah.

4. Jauhi Hutang Kad Kredit

Hindarkan dari buat hutang yang TAK PERLU! Pak yang kerja bank 28 tahun, dah masak sangat dengan penyakit kad kredit ni. Tak payahlah korang nak kelentong! nasihat pak yang, tak perlu ada kad kredit walaupun seinci! (paham ke paham?)

5. Binalah laporan CCRIS korang yang cantik-cantik

5. Binalah laporan CCRIS korang yang cantik untuk 6 bulan. Caranya senang jer, buat ASB Financing. Tak perlu banyak-banyak, yang penting korang tunjukkan yang korang buat bayaran “cantek” punya tiap-tiap bulan. Ini melambangkan attitude atau sikap korang untuk membayar balik pinjaman.

6. Belajar ilmu hartanah supaya korang tidak mudah tertipu

Belajar ilmu hartanah supaya korang tidak mudah tertipu dan mengalami kerugian ribuan ringgit. Jangan malas nak membaca. Jika malas, korang akan duduk di takuk lama tu jugak lah, tak berubau-ubah. Orang lain dah lama mengorak langkah boleh beli rumah dalam usia muda, korang masih menongkat langit! (?)

7. Berkawan dengan orang yang sama minat dengan korang

“Perumpamaan teman yang baik dan teman yang buruk ibarat seorang penjual minyak wangi dan seorang pandai besi. Penjual minyak wangi mungkin akan memberimu minyak wangi, atau engkau bisa membeli minyak wangi darinya, dan kalaupun tidak, engkau tetap mendapatkan bau harum darinya. Sedangkan pandai besi, bisa jadi (percikan apinya) mengenai pakaianmu, dan kalaupun tidak, engkau tetap mendapatkan bau asapnya yang tak sedap.” (HR. Bukhori & Muslim).

Faham tak maksud hadis ni? Sekolah tinggi mesti fahamkan? Carilah kawan yang sealiran dengan korang. Jangan cari kawan yang minat upgarde kereta! TUMPO YOP! Follow fb orang yang SANGGUP sharing ilmu percuma. Sanggup berkorban beli buku hartanah, beli ebook atau pergi seminar hartanah. Itulah sikap orang cerdik!

Beli rumah buruk, kecil pun tak mengapa. Kemudian cantikkan dengan mengecat semula jadi berseri-seri. korang pasti happy.

Bio le korang tak nampak macam orang kaya sebab pakai kapcai je pergi kerja, tak mengapa. Asalkan korang dah ada aset hartanah.

Jangan hari-hari update gambar makan dekat kedai mahal, tapi hutang keliling pinggang. Naik kereta import mewah tapi dah dua bulan tertunggak bayaran.

Ini pendapat peribadi pak yang je. Kalau nak ilmu yang lebih boleh klik link di bawah.

>>> Ebook – Tak ada duit boleh beli rumah ke?
>>> Ebook – Tak ada duit boleh beli rumah ke?
>>> Ebook – Tak ada duit boleh beli rumah ke?

SHARE jika rasa bermanfaat, supaya orang lain pun boleh dapat manafaat. Ingat! lebih banyak korang kongsi lebih banyak korang dapat.

Nak beli rumah, tapi tak cukup duit nak bayar down payment? 

Baca rahsia 16 orang anak muda beli rumah walaupun tak cukup duit dari ebook di atas, tentu mak ayah korang suka melihat perubahan diri korang.

No comment for 7 Tips Cara Sempoi Anak Muda Beli Rumah Pertama Yang No 5 Bagi Loan Senang Lulus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to 7 Tips Cara Sempoi Anak Muda Beli Rumah Pertama Yang No 5 Bagi Loan Senang Lulus

Udang Galah Perap Sedap Gila

Udang Galah Perap Sedap Gila Segar Terus Dari Sungai Perak

Posted at

Haha ada orang tengur usah bubuh “sedap gila”, nanti lepas makan jadi gila (?) Bubuh le udang galah sedap tak terkata, tapi saya rasa... Read More

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Posted at

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai Ragu-ragulah atas keraguan anda sebelum anda meragui iman anda. Itulah versi super-pendek nasihat... Read More

15 Tips Yang Boleh Menarik Perhatian Dengan Cara Terhormat

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat

Posted at

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat Jadilah diri anda yang sebenar. Jujurlah. Buat yang terbaik. Lakukan perkara yang membawa anda... Read More

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca!

Posted at

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER (NEW) ini sesuai dibaca oleh budak sekolah, budak matrikulasi, budak universiti, budak hipster, budak baru nak up, graduan... Read More

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube Cara Ke 7 Paling Kritikal

Posted at

Pada kesempatan kali ini saya nak kongsikan Cara Mudah Upload Video Ke Youtube. Ramai je yang ada banyak video nak upload, tapi tak tahu macam... Read More