HOME
Home » Kehidupan » 10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Posted at | Categorised in Kehidupan

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Ragu-ragulah atas keraguan anda sebelum anda meragui iman anda.

Itulah versi super-pendek nasihat saya untuk saat-saat ketika tiada apa-apa yang berlaku seperti yang dirancang – apabila semua yang anda inginkan kelihatan tidak dapat dicapai.

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Ya, “berdirilah” di mana anda berada, dengan minda terbuka.

Bebaskan fikiran anda dari memikirkan tentang kehidupan anda yang sepatutnya berlaku begini dan begitu dan dengan setulus hati menghargai segala-galanya.

Sudah pasti lebih mudah mengatakannya dari melakukannya, terutama apabila ujian melanda. Walaupun saya telah dapat mengatasi ujian-ujian getir dengan baik sekali, mari kita bersikap jujur tentang suatu perkara, iaitu 98% dari ujian yang kita tempuhi dalam kehidupan adalah ujian-ujian kecil. Seperti sesuatu yang berlaku tidak seperti yang kita rancang, sebenarnya kita boleh belajar dari pengalaman lalu, tetapi kita terlalu mengambil pusing hal itu dan membiarkan tekanan membelenggu hidup kita.

Cabaran saya untuk anda hari ini adalah untuk memilih sesuatu yang berbeza – jangan biarkan perkara-perkara kecil yang berada di luar kawalan anda menguasai anda!

Kenyataan yang harus anda tahu, perbezaan terbesar antara kedamaian dan tekanan adalah sikap. Ini semua tentang bagaimana anda melihat keadaan dan apa yang anda putuskan untuk melakukannya. Ia mengingatkan bahawa tidak ada kepastian dalam kehidupan ini – anda tidak tahu dengan tepat apa yang akan berlaku di masa hadapan. Jadi strategi terbaik untuk hidup adalah dengan melakukan sesuatu yang terbaik dan paling positif saat ini, walaupun ia mengecewakan anda…

10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai Terutamanya apabila ia mengecewakan anda!

Bagaimana kekecewaan yang berlarutan selama 20 tahun dapat membuat anda menghargai dan menikmati kehidupan? Sedangkan yang anda lakukan bertentangan dengan  keinginan dan kehendak anda?

Kehidupan anda dengan segala turun naik, dengan segala cabaran yang tidak diduga bersilih ganti sebenarnya telah membentuk diri anda menjadi lebih baik dan bersemangat. Kehidupan anda adalah apa yang sebenarnya apa yang anda capai sehingga saat ini. Jangan fikir anda telah membazir waktu. Jangan fikir belum mencapai apa-apa. Ia mengambil setiap detik yang rumit dan mencabar untuk anda hidup hinga hari ini, hingga sekarang!

Dan jika anda mempunyai keberanian untuk mengakui bahawa anda sedikit takut, keupayaan untuk tersenyum walaupun anda menangis, keberanian untuk meminta bantuan apabila anda memerlukannya, dan kebijaksanaan untuk mengambilnya apabila ia ditawarkan, maka anda telah mempunyai segala-galanya yang anda perlukan masa ini.

Anda hanya perlu mempercayainya, jadi anda boleh mengambil langkah seterusnya.

Berpikir lebih baik, hidup dengan lebih baik!

Serius, tiada apa-apa yang tidak boleh dicapai apabila anda menyedari semuanya di fikiran anda.

Inilah masanya untuk mengingatkan diri anda…

1. Anda tidak memerlukan bebanan semalam untuk membayangi wawasan anda hari. Satu-satunya perkara yang menghalang tindakan anda adalah minda dan fikiran yang anda layan. Oleh itu tariklah nafas panjang dan bercakaplah dengan diri sendiri. Anda menjadi tuan yang sebenar-benarnya kepada kehidupan anda jika anda mahu belajar bagaimana untuk menguasai fokus – ke mana arah perhatian anda . Hargai apa yang anda berikan kepada tenaga anda. Tumpukan tenaga terhad pada perkara yang paling penting pada masa sekarang.

2. Ianya benar-benar kuat dan indah apabila niat seseorang adalah tulen. Oleh itu, ingatlah untuk melakukan perkara-perkara atas sebab yang betul, walaupun ianya tidak dapat dilaksanakan seperti yang dirancang. “Mengapa” anda mesti lebih besar daripada kekecewaan dan cabaran yang anda hadapi.

Serius, seberapa kerap yang anda boleh, ingatkan diri anda mengapa! Dengan alasan yang cukup kuat kenapa, anda boleh melakukan apa yang diperlukan pada bila-bila masa dan dalam apa jua keadaan.

3. Kebanyakan orang akhirnya menipu diri sendiri dan orang lain, lagi dan lagi, hanya kerana mereka lebih memperhatikan apa yang mereka hilang, dan bukannya apa yang mereka ada. Beri perhatian kepada perkara ini, supaya anda tidak kembali ke corak yang lama, letih. Ini merupakan yang terbaik daripada yang terbaik. Tabiat dan tingkah laku “toksik” sentiasa cuba menyelinap masuk ke dalam diri ketika kita melakukan sesuatu yang lebih baik. Kekal fokus.

4. Anda akan merasa sakit jiwa jika anda mengharapkan orang akan sentiasa melakukan untuk anda seperti yang anda lakukan untuk mereka. Tidak semua orang mempunyai hati yang sama seperti anda. Maafkanlah mereka! Ya, maafkanlah mereka, bukan kerana mereka benar-benar berhak mendapat kemaafan, tetapi kerana anda benar-benar layak mendapat ketenangan jiwa. Hentikan diri anda dari beban menjadi mangsa yang berkekalan.

5. Sekiranya seseorang bekerja untuk diri sendiri dan berubah menjadi lebih baik, ia tidak perlu untuk terus membawa kenagnan masa lalu mereka. Orang boleh berubah dan berkembang. Simpan di hati, dan tunjukkan diri anda sebagai seorang yang sopan dan berhemah tinggi. Sering kali anda tidak menyedari bahawa anda menyekat keberkatan sekarang dengan berpegang kepada kenangan masa lalu. Biarkan ianya pergi. “Berdiri” dalam masa sekarang.

6. Ketenangan adalah kekuatan luar biasa bagi manusia. Keupayaan untuk tidak mengambil reaksi yang keterlaluan atau memendam perasaan membuatkan fikiran anda merasa lapang dan tenang. Tidak pernah terlambat untuk mengubah sikap anda tentang sesuatu yang anda tidak boleh ubah. Hanya membuat keputusan untuk membuat yang terbaik. Mengambil kehidupan sehari-hari dan bersyukur untuk perkara-perkara kecil. Tidak ada alasan…

7. Biarkan semua drama yang tidak berharga, kehidupan tanpa tujuan, kecelaruan mental berlalu pergi. Kekuatan mental sangat penting. Jaga fikiran anda dan cara anda bercakap dengan diri anda. Jangan biarkan diri sendiri bercakap negatif. Bercakap seperti anda diberkati. Berjalan seperti anda diberkati. Berfikir seperti anda diberkati. Bekerja seperti anda diberkati. Dan anda akan, menemui diri anda.

8. Memang akan terdapat sedikit rasa tidak selesa apabila anda ingin berubah, atau apabila tiba masanya untuk menimbang semula harapan anda.  Itu hanya sebahagian daripada proses pertumbuhan. Keadaan akan menjadi lebih baik. Bersabar, dan ingatkan diri anda bahawa anda tidak akan memaksa apa-apa untuk mencapai apa yang dimaksudkan. Lakukan yang terbaik, kemudian angkat mindset “apa sahaja yang berlaku, pasti berlaku”. Jangan cuba memaksa sesuatu – lepaskan dan biarkan keberkatan itu betul mengalir.

9. Pilihan yang salah kadang-kala boleh membawa kita ke tempat yang betul. Kegagalan terbesar sering memberikan pelajaran terbaik. Apabila anda gagal untuk mendapatkan apa yang anda mahu, pertimbangkan bahawa ia akan menjadi suatu rahmat yang anda tidak tahu.

Bersyukurlah bahawa sesetangah usaha dan situasi tidak tercapai seperti yang dirancangkan. Jika anda tidak belajar redha dan melupakannya, anda akan terjebak dengan janji palsu. Raikan kejayaan anda.

10. Sungguh lucu bagaimana kita terus hidup dengan  apa yang kita sangka kita tidak boleh hidup tanpanya, dan kemudian kita jatuh cinta dengan apa yang kita tidak tahu apa yang kita mahu. Akhirnya anda akan berakhir di mana anda mahu, melakukan perkara yang betul, bersama dengan orang yang betul.

Kesabaran dan kegigihan adalah kunci. Tetapi jangan lupa untuk berhenti sejenak dan menghargai seberapa jauh anda datang. Anda telah melalui banyak perkara, dan anda telah berkembang banyak. Berikan diri anda kredit untuk langkah-langkah yang telah anda ambil, supaya anda dapat melangkah maju lagi dengan kesyukuran.

Berfikir Sejenak … Pada Melangkah Melalui Hari dengan Kesyukuran

Segala maklumat telah disenaraikan, matlamatnya adalah untuk metambahkan kekuatan dalaman diri, bahawa tiada apa pun di luar sana yang dapat menjejaskan kesejahteraan batin anda tanpa keizinan anda.

Ia mengenai melepaskan fantasi, menerima realiti, mempunyai iman dalam perjalanan anda, dan menghargai semua perkara kecil yang berada dalam jangkauan anda di sepanjang perjalanan.

Semasa anda terus mengembara menjalani kehidupan, lakukan yang terbaik untuk mengelakkan dari sesiapa pun atau apa-apa pun memusnahkan ketenangan pikiran anda. Jalani kehidupan dan maju ke hadapan dan membuat anda tersenyum setiap hari. Kerana anda tidak mahu menamatkan kehidupan ini dengan sia-sia dalam koleksi tekanan dan janji-janji kosong. Pilihlah yang berbeza!

Anda nak kaya, bahagia dan banyak rezeki tapi masih belum dapat capai sampai sekarang?

Baca apa nasihat penulis berkelulusan Master ini.   

Melangkahlah setiap hari dengan syukur…

Teruskan kehidupan dan bernyanyi dengan kuat di dalam kereta dengan tingkap-tingkap yang diturunkan, dan menari di ruang tamu bersama keluarga anda, dan terus ketawa gembira, dan “cat dinding anda” dengan warna yang anda mahu, dan nikmati kek coklat yang sedap. Ya, dan teruskan kehidupan dan tidur di atas cadar putih yang bersih, dan buang segala kekusutan, dan tulislah puisi, dan membaca buku-buku terbaik sehingga membuat anda kehabisan masa. Dan terus kehidupan dan membuat Tuhan gembira bahawa dia memberikan kehidupan kepada seseorang yang suka dan menghargai hadiah itu.

Giliran awak…

Jika anda merasakan sesuatu, kami ingin mendengar dari ANDA.

Point yang mana satukah yang memberi kesan dalam hati anda dan kenapa ?

Apakah yang akan anda simpan dalam benak fikiran apabila yang anda rancangkan tidak mencapai seperti yang anda mahukan ?

Tinggalkan komen di bawah dan kongsi pendapat anda.

Tags :

No comment for 10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

Related Post to 10 Perkara Yang Perlu Ingat Apabila Yang Anda Inginkan Tidak Tercapai

Udang Galah Perap Sedap Gila

Udang Galah Perap Sedap Gila Segar Terus Dari Sungai Perak

Posted at

Haha ada orang tengur usah bubuh “sedap gila”, nanti lepas makan jadi gila (?) Bubuh le udang galah sedap tak terkata, tapi saya rasa... Read More

15 Tips Yang Boleh Menarik Perhatian Dengan Cara Terhormat

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat

Posted at

15 Tips Orang Boleh Tertarik Kepada Anda Dengan Cara Terhormat Jadilah diri anda yang sebenar. Jujurlah. Buat yang terbaik. Lakukan perkara yang membawa anda... Read More

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER Anak Muda Wajib Baca!

Posted at

Buku HIPSTER HARTANAH dan BAJET POWER (NEW) ini sesuai dibaca oleh budak sekolah, budak matrikulasi, budak universiti, budak hipster, budak baru nak up, graduan... Read More

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube

Cara Mudah Upload Video Ke Youtube Cara Ke 7 Paling Kritikal

Posted at

Pada kesempatan kali ini saya nak kongsikan Cara Mudah Upload Video Ke Youtube. Ramai je yang ada banyak video nak upload, tapi tak tahu macam... Read More

Berikhtiar Dengan Al-Fatihah Terpesong Akidah Ke?

Berikhtiar Dengan Al-Fatihah Terpesong Akidah Ke?

Posted at

Benar ke berikhtiar dengan Al-Fatihah terpesong akidah? Al-Fatihah bukan sembarangan, setiap hari setiap orang Islam yang mukalaf wajib baca 17 kali. Bayangkan seluruh dunia... Read More